More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟι ερωτήσεις που θα αλλάξουν τον κόσμο, του Αντώνη Ζαρίντα (εικ.: Πετρούλα...

    Οι ερωτήσεις που θα αλλάξουν τον κόσμο, του Αντώνη Ζαρίντα (εικ.: Πετρούλα Κρίγκου)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 6+ (target 6-9) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Τέτοιο το πρώτο μου όνειρο που ακόμη
    ναν το χωρίσω απ’ τις φωνές της θάλασσας
    και να το σώσω καθαρό δε γίνεται.
    Δε γίνεται μέσα στα λόγια τ’ όνειρο.
    Το ψέμα μου είναι τόσο αληθινό
    που ακόμη καιν τα χείλη μου.

    Οδυσσέας Ελύτης, Μαρία Νεφέλη

    Ένα πολύ αξιόλογο και απολύτως επίκαιρο βιβλίο για την υπερπληροφόρηση και την κριτική σκέψη από τον Αντώνη Ζαρίντα.

    Περί τίνος πρόκειται

    “Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο δεν είναι οι ίδιες οι απαντήσεις, αλλά το πώς φτάνουμε σε αυτές. Πώς ξέρουμε ό,τι ξέρουμε; Και πώς θα ανακαλύψουμε ό,τι δεν ξέρουμε ακόμη; Καλό ταξίδι, καλή μου, και να προσέχεις!”. Με αυτά τα λόγια αποχαιρέτησε τη Μαριάνθη ο πατέρας της, αφού πρώτα την αγκάλιασε και τη φίλησε γλυκά.

    Τα παιδιά στην Κοσμόπολη περνούσαν πολύ περισσότερο χρόνο στις οθόνες παρά σε οποιαδήποτε άλλη ασχολία. Και οι μεγάλοι, βέβαια, δεν πήγαιναν πίσω. Αλλά μια μέρα, έκτακτο δελτίο: Η Κοσμόπολη βυθίζεται. “Αν δεν κάνουμε κάτι εδώ και τώρα, κινδυνεύουμε με εξαφάνιση” λέει ο παρουσιαστής. Όχι από τις πολλές βροχές ή τους σεισμούς, αλλά από τις πολλές πληροφορίες. Ήταν τρομακτικό!

    Τηλεοράσεις, διαδίκτυο, κινητά, εφημερίδες, ένας καταιγισμών νέων, εικόνων, βίντεο, πληροφοριών, διαφημίσεις, προβολές, προωθήσεις. “Τα τελευταία τριάντα χρόνια γράφτηκαν τόσες πληροφορίες όσες τα προηγούμενα πέντε χιλιάδες χρόνια“. Κάθε μέρα γράφονταν κάπου είκοσι εκατομμύρια λέξεις σε κείμενα. Οι πληροφορίες βάραιναν την πόλη και οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι βούλιαζε δύο μέτρα τον χρόνο, δηλαδή είκοσι μέτρα σε μια δεκαετία. Κάνουν γενική συνέλευση. Ακούστηκαν πολλές απόψεις. Αποφάσισαν να ρίχνουν στον ωκεανό όσες πληροφορίες δεν χωράνε στην πόλη. Ζήτωω! αναφώνησε το πλήθος. Αλλά πώς θα διάλεγαν ποιες θα πετούσαν; Στην τύχη; Θα θυσίαζαν τη σωστή πληροφόρηση; Τη λύση τη βρήκε ένας σοφός παππούλης που είχε εγκαταλείψει την Κοσμόπολη γιατί δεν άντεχε άλλο. Είχε προειδοποιήσει και παλιότερα αλλά κανείς δεν τον άκουσε. Έτσι πήγε στο νησί Τόνγα, δίπλα από τη θάλασσα των Κοραλλιών. Εκεί έπρεπε να φτάσει η μικρή Μαριάνθη για να φέρει πίσω την πολυπόθητη απάντηση στο πώς να επιλέγουν και να φιλτράρουν τις πληροφορίες και πώς να διαλέγουν ποιες θα πετάνε. Οι απαντήσεις του σοφού παππούλη θα έχουν παραπάνω από ενδιαφέρον για την Μαριάνθη και όλοι την Κοσμόπολη. Μεταξύ μας… και για εσάς!

    Εστιάζοντας

    Απίστευτος ο όγκος των πληροφοριών που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια. Και απίθανο το σύνδρομο του πληροφορημένου πολίτη. Κάνει συναυλία ένας ράπερ που δεν τον γνωρίζεις καν ως ύπαρξη στη Νέα Σμύρνη, μαζεύει είκοσι χιλιάδες κόσμο, το διαδίκτυο πλημμυρίζει ξάφνου με πληροφορίες κι εσύ έχεις πιαστεί αδιάβαστος. Ουπς! Πρέπει να μάθεις γι’ αυτόν, στίχους, τραγούδια, από πού ξεφύτρωσε, όχι, είναι καιρό, δεν ξεφύτρωσε τώρα. Πρέπει να μάθεις για να πάρεις θέση. Γιατί αν δεν πάρεις θέση, θα λείπει η μεγαλειώδης φωνή του πνεύματός σου από τα social. Αυτό είναι το θλιωερό πανηγυράκι της υπερπληροφορίας στο οποίο κρεμαστήκαμε οι περισσότεροι. Και εντάξει, αν ήταν έτσι απλό, δε θα έτρεχε τίποτα. Όμως, αυτή η υπερδοσολογία σε άχρηστες πληροφορίες, σου ροκανίζει τον σκληρό δίσκο του νου, σου κρατά χώρο, έστω και προσωρινά, αποδυναμώνοντας έτσι την ουσιαστική σου μνήμη, τα πραγματικά σου ενδιαφέροντα. Τι με νοιάζει εμένα ποια έβαλε μαγιό, ποια τσακώθηκε με ποιον, τι είπε ο τάδε για την δείνα; Ακολουθείς καλοπροαίρετα μια σελίδα, καλή σε γενικές γραμμές. Η σελίδα όμως θέλει κλικ, γιατί θρέφεται απέναντι στις διαφημιστικές από αυτά. Έτσι αποφασίζει να επεκτείνει λίγο τη θεματική της, να πάρει τα κλικ, να πάρει διαφήμιση, να πληρώσει έξοδα και κόστη ή να κερδίσει παραπάνω χρήματα. Κάπως έτσι, κλασικές ειδησεογραφικές σελίδες και άλλοτε σοβαροί οργανισμοί ειδήσεων έχουν εκτραπεί προς την gossip, το ευτελές, τα reality κ.ο.κ. Περισσότερο κοινό, περισσότερα κλικ, περισσότερη πληροφορία και για σένα που δεν ανοίγεις το άρθρο, αλλά η πληροφορία μόλις πέρασε από μπροστά σου.

    Όλος αυτός ο παραληρηματικός πρόλογος για να δικαιολογήσω πόσο επίκαιρη είναι η ιστορία του Αντώνη Ζαρίντα, πόσο αναγκαία ήταν μια τέτοια ιστορία για το παιδικό κοινό, πόσο σημαντική είναι η δεξιότητα της κριτικής σκέψης κάθε είδησης, κάθε πληροφορίας, κάθε προϊόντος, πόσο σπουδαίο είναι να χτίζουμε μικρούς πολίτες που θα πρέπει να φιλτράρουν διπλά και τριπλά καθετί, προκειμένου να μην είναι έρμαια των fake news, των επιθετικών marketing, των clickbait άρθρων που δεν προσφέρουν τίποτα.

    Πέραν της επικαιρότητας, η ιστορία της Κοσμόπολης είναι έξυπνη, ευχάριστη, καλοστημένη, ισορροπημένη. Με την εικονογράφηση της Πετρούλας Κρίγκου να αναπτύσσει μια πολύ ταιριαστή κόμικ ατμόσφαιρα και αισθητική πολιτικής γελοιογραφίας, η ιστορία βρίσκει μια όμορφη οπτική αφήγηση που άλλοτε τη συμπληρώνει και άλλοτε την εκτείνει.

    Βιβλίο απαραίτητο.

    Για αναγνώστες από 6 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Οι ερωτήσεις που θα αλλάξουν τον κόσμο
    Συγγραφέας: Αντώνης Ζαρίντας
    Εικονογράφος: Πετρούλα Κρίγκου
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Απρίλιος 2022
    Επιμέλεια: Χριστίνα Νάζαρη
    Γραφιστική επιμέλεια: Δάφνη Κουλούρη
    Σελίδες: 64
    Μέγεθος: 14 Χ 22
    ISBN: 978-960-563-465-0

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular