More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟι θησαυροί της Ματίλντα, της Τζέιν Γκόντγουιν (εικ.: Άννα Γουόκερ)

    Οι θησαυροί της Ματίλντα, της Τζέιν Γκόντγουιν (εικ.: Άννα Γουόκερ)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Κάθε θησαυρός φυλάσσεται από δράκους. Απ’ αυτό μπορείς να καταλάβεις την αξία του.
    Σωλ Μπέλοου

    Η Jane Godwin και η Anna Walker δημιουργούν μια νοσταλγική ιστορία για την απώλεια αγαπημένων αντικειμένων που κρατούν τις αναμνήσεις μας ζωντανές.

    Περί τίνος πρόκειται

    Η μικρή Ματίλντα ζει σε ένα σπίτι με πάνω, κάτω πατώματα και πολλά σημεία για να κρυφτεί κανείς. Το δωμάτιό της βρίσκεται στο ψηλότερο πάτωμα του σπιτιού.

    Έχει τρία αδέλφια, που απλώνουν παντού τα πράγματά τους, συχνά χωρίς να της αφήνουν χώρο. Εκείνη, όμως, έχει τους δικούς της μικρούς, ξεχωριστούς θησαυρούς. Ένα βιβλίο με λίστες, μια ασημένια μπαλίτσα με ένα μικρό κουδουνάκι, μια πετρούλα που βρήκε στη θάλασσα, τέσσερις μικρές ξύλινες κούκλες, ένα γράμμα που δεν παρέδωσε ποτέ…

    Μια μέρα, ανακαλύπτει μια κρυψώνα, ιδανική για να βάλει μέσα όλα τα πολύτιμα πράγματά της∙ και φυλάει εκεί όλους τους θησαυρούς της. Χαίρεται να τους βγάζει, να παίζει μαζί τους, να τους τακτοποιεί ή απλά να ξέρει πως βρίσκονται εκεί φυλαγμένοι. Κανένας άλλος δεν ξέρει την κρυψώνα της. Είναι αποκλειστικά δική της.

    Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, οι γονείς της θα ανακαινίσουν το σπίτι και τότε η μικρή Ματίλντα θα ανακαλύψει πως ούτε η ίδια πια έχει πρόσβαση στους θησαυρούς της…

    Εστιάζοντας

    Η Jane Godwin γράφει μια γλυκιά, τρυφερή ιστορία για εκείνα τα μικρά αγαπημένα μας, γεμάτα συναισθήματα, που αντιπροσωπεύουν στιγμές και αναμνήσεις που δεν θέλουμε να ξεχάσουμε∙ θέλουμε να φυλάξουμε και να διατηρήσουμε για πάντα∙ ζωντανά. Κάθε φορά που τ΄αντικρύζουμε η καρδιά μας χαμογελάει. Οι θησαυροί της ζωής μας, που όσο μικροί ή μεγάλοι κι αν είμαστε, θέλουμε να τους προστατεύσουμε. Και η μικρή Ματίλντα θα βρει τον τρόπο, την τέλεια κρυψώνα γι΄αυτούς∙ για να τους φυλάξει, να τους προστατέψει. Πόσο μπορείς όμως να διαφυλάξεις κάτι για πάντα;

    Η ανατροπή έρχεται απροειδοποίητα και διαπιστώνει ότι δεν μπορεί πια να τους προσεγγίσει. Οι θησαυροί της βρίσκονται εκεί, κρυμμένοι∙ εκείνη όμως δεν μπορεί να τους βγάλει, να τους αγγίξει, να τους δει. Γεμίζει στεναχώρια. Της λείπουν. Είναι μόνη. Κανείς δεν γνωρίζει τι έχει συμβεί και η ίδια δεν μπορεί να επικοινωνήσει και να μοιραστεί όσα αισθάνεται. Η λαχτάρα της είναι μεγάλη και η ψυχή της σκοτεινιάζει. Τους έχασε για πάντα; Ή μήπως η καρδιά μας είναι το καλύτερο καταφύγιο απ’ όπου δεν θα χαθούν ποτέ;

    Και η ζωή κυλάει. Ο χρόνος ρέει. Και η Jane Godwin προσδίδει ακριβώς αυτή την έννοια της εξελικτικής συνέχειας και ακολουθίας του κύκλου, καθώς κι άλλοι μικροί θησαυροί προστίθενται στην καρδιά της μικρής ηρωίδας, που όλο μεγαλώνει μαζί μ’ εκείνη. «Η Ματίλντα μάζεψε κι άλλα ξεχωριστά πράγματα… και βρήκε καινούριο μέρος για να τα βάζει».

    Η ελκυστική εικονογράφηση της Anna Walker σε αρμονία με το κείμενο, συνθέτει ένα εξίσου όμορφο και νοσταλγικό σκηνικό, ενώ ταυτόχρονα προσθέτει άρρητα στοιχεία στην ιστορία. Με μολύβια και υδατοχρώματα σε παλ κυρίως αποχρώσεις και χωρίς υπερβολή σε λεπτομέρειες, αποτυπώνει πολύ εύστοχα την κίνηση των παιδιών, τη ζωντάνια, την ενέργεια τους, τη ζωή με τα παιχνίδια, αλλά και την αγωνία, την απογοήτευση και τη θλίψη, μεταδίδοντας αντίστοιχα μέσα από τις εικόνες της την αίσθηση της ύπαρξης και της απουσίας του ήχου.

    Μια γλυκιά, συναισθηματική, νοσταλγική, ιστορία για την απώλεια εκείνων των μικρών, αλλά πολύτιμων αντικειμένων, που μένουν πάντα στην καρδιά μας και μας ακολουθούν.

    «Η Ματίλντα δεν ξέχασε ποτέ τους θησαυρούς…
    Και μερικές φορές εκεί ψηλά, στη σιγαλιά του δωματίου της… νομίζει πως ακούει το μικροσκοπικό κουδουνάκι –γκλιν, γκλιν- να κουδουνίζει μόνο για χάρη της».

    Για αναγνώστες από 4-5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Σιέλ.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Οι θησαυροί της Ματίλντα
    Τίτλος πρωτοτύπου: Tilly
    Συγγραφέας: Jane Godwin
    Εικονογράφος: Anna Walker
    Εκδόσεις: Σιέλ, Οκτώβριος 2022
    Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 23 Χ 27
    ISBN: 978-618-86-2621-8

     

    Ανέζα Κολόμβου
    Ανέζα Κολόμβου
    Νηπιαγωγός, δασκάλα χορού, υπεύθυνη θεαμάτων/ατζέντας ELNIPLEX Επικοινωνία: aneza.kolomvou@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular