More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟι καταπληκτικές περιπέτειες του Άλεξ ντι Σλ3ξινγκτον, του Ηλία Βασιλείου (εικ.: Αχιλλέας...

    Οι καταπληκτικές περιπέτειες του Άλεξ ντι Σλ3ξινγκτον, του Ηλία Βασιλείου (εικ.: Αχιλλέας Ραζής)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 6+ (target 7-10) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Τα λάθη που κάνει κάποιος είναι ο δρόμος του για την ανακάλυψη
    Τζέιμις Τζόυς

    Ο Ηλίας Βασιλείου γράφει μια πολύ ενδιαφέρουσα, σωστά δομημένη, με χιούμορ και επιστημονικότητα ιστορία για τη δυσλεξία και τον κόσμο των ανθρώπων που ζουν με αυτήν.

    Περί τίνος πρόκειται

    Η πρώτη μέρα του Άλεξ Θεόδωρου Ντι Σλέξινγκτον στο σχολείο ήταν σαν ασπρόμαυρη φωτογραφία. Αλλά είχε και δεύτερη και αρκετές ακόμα. Και αυτό που τον ενοχλούσε περισσότερο απ’ όλα ήταν αυτές οι μακαρονάδες γραμμάτων που δεν προλάβαινε ποτέ να αντιγράψει, αφού αυτά όλο κουνιόντουσαν, γύρναγαν, χόρευαν.

    Ένα τα πιο πονηρά γράμματα ήταν το ε που εύκολα γύριζε και γινόταν 3. Και άλλα πράγματα ενοχλούσαν τον Άλεξ. Το δεξιά και αριστερά ήταν ένα από αυτά, γιατί χανόταν πολύ εύκολα και ζητούσε οδηγίες μέχρι και για να γυρίσει σπίτι του. Αλλά το χειρότερο ήταν όταν τον έβαλαν να διαβάσει κείμενο.

    Από την άλλη είχε τρομερή μνήμη, έχτιζε με τουβλάκια απίθανα πράγματα, έπαιζε καλό σκάκι, έκανε σούζες με το ποδήλατο και είχε καλούς φίλους, πάντα πρόθυμος να τους βοηθήσει.

    Ποια θα είναι η τύχη ενός παιδιού που βλέπει τρεις λέφαντες, την ομάδα Μπρατσελόνα και δεν μπορεί να κάνει καμία εργασία από αυτές που τους βάζουν για να δουν πόσο μελετηροί μαθητές είναι;

    Εστιάζοντας

    Πρώτο βιβλίο της νέας σειράς Ιστορίες από τα θρανία από την Ελληνοεκδοτική το οποίο θέτει σε πρώτο πλάνο το σημαντικό ζήτημα της Δυσλεξίας και κατ’ επέκταση τη συμπερίληψη, μια έννοια που έχει μπει στη ζωή μας την τελευταία δεκαετία, ως μετάφραση του όρου Inclusive education(συμπεριληπτική εκπαίδευση).

    Ο Ηλίας Βασιλείου, συγγραφέας του βιβλίου, έχει αφήσει και ένα ωραιότατο 13σέλιδο σημείωμα μετά την ιστορία του Άλεξ όπου διαφωτίζει γονείς και εκπαιδευτικούς για αυτή την παράξενη κυρία που την ακούμε συχνά και δεν τη ζούμε μέχρι να έρθει με κάποιον τρόπο στην πόρτα μας. Ο Ηλίας Βασιλείου έχει μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή, post graduate certificate στη διαχείριση συμπεριφοράς από το Nottingham Trent University και διδακτορικό στις μαθησιακές δυσκολίες, ενώ έχει σχεδιάσει προγράμματα παρέμβασης στις μαθησιακές δυσκολίες. Ως εκ τούτου και τούτων, τον λες και ειδικό για να γράψει μια τέτοια ιστορία και να μας μιλήσει για όλα όσα δεν γνωρίζουμε για τη δυσλεξία.

    Ως προς την ιστορία, καθώς τα επιστημονικά δεν επιδέχονται κάποιας διαπραγμάτευσης, ο συγγραφέας δημιουργεί μια πολύ έξυπνη ιστορία, με σπιρτάδα, με χιούμορ, με ρεαλισμό, γειωμένη στην πραγματικότητα και στον κόσμο των παιδιών με δυσλεξία, φωτίζει βασικές όψεις των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν (γράμματα/ανάγνωση/γραφή/, προσανατολισμοί, κίνηση/στροβιλισμοί κ.α.) αλλά και των δεξιοτήτων που αναπτύσσουν καθώς αυτά τα παιδιά, όπως όλα τα παιδιά, έχουν και αρκετές αρετές. Ο Σλέξινγκτον που ευρηματικά γίνεται Σλ3ξινγκτον, ο Αϊνστάιν και ο Φρανκεστάιν, ο ζωγράφος Κορνήλιος Βαν Παπαδημητρίου ως άλλος Βίνσεντ Βαν Γκογκ και μια βασίλισσα της κορεάτικης ποπ είναι μερικά από τα πρόσωπα που συμπλέκονται στη μεστή ιστορία του Άλεξ, η οποία δεν πέφτει στις παγίδες της αυτολύπησης, του οίκτου ή κάποιας ηρωοποίησης του πρωταγωνιστή, αλλά αναπτύσσει μια προσωπικότητα με πληρότητα, φανερώνοντάς μας ουσιαστικά τη διαφορετικότητά του, η οποία δεν του απαγορεύει να κυνηγήσει όνειρα, φιλοδοξίες και να βρει τη θέση του στον κόσμο. Ούτε χαριστικά, ούτε δειγματοληπτικά.

    Η εικονογράφηση του Αχιλλέα Ραζή εστιάζει στους πρωταγωνιστές και την εκφραστικότητα των προσώπων τους, τους οποίους τοποθετεί σε λευκό φόντο αναδεικνύοντας περισσότερο αυτή την εστίαση.

    Για αναγνώστες από 6-7 ετών.

    Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Οι καταπληκτικές περιπέτειες του Άλεξ ντι Σλ3ξινγκτον
    Σειρά: Ιστορίες από τα θρανία
    Συγγραφέας: Ηλίας Βασιλείου
    Εικονογράφος: Αχιλλέας Ραζής
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Οκτώβριος 2022
    Επιμέλεια: Γιώτα Γκότση
    DTP: Δάφνη Κουλούρη, Ελληνοεκδοτική
    Σελίδες: 64
    Μέγεθος: 15 Χ 22
    ISBN: 978-960-563-517-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular