More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΟι νικητές των βραβείων του Κύκλου του ελληνικού παιδικού βιβλίου 2019

    Οι νικητές των βραβείων του Κύκλου του ελληνικού παιδικού βιβλίου 2019

    Ολοκληρώθηκε στις 8:20 το βράδυ η εκδήλωση της GreekIbby, του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για τα βραβεία του 2019 σε συγγραφείς, εικονογράφους, μεταφραστές και φορείς (εκδόσεις 2018).

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο 30 Μαρτίου 2019, στις 6.30 μ.μ., στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Οι απονομές ειδικών βραβείων

    Το Βραβείο Πηνελοπη Δελτα απονέμεται στον Γκρέγκορι Μαγκουάιρ και την Ελίζαμπεθ Πο.

    Βραβείο Πάνος Αλεφαντος σε εθελοντή που συμβάλλει με τη δράση του στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας απονέμεται στους εθελοντές που στήριξαν το 36ο συνέδριο της IBBY που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 2018: Θοδωρή Αργυράκη, Δόρα Δόριζα, Εύη Καλλιονάκη, Βαρβάρα Καρζή, Ευαγγελία Κληρονόμου, Μαρία Κουτούπη, Κατερίνα Κουτσοσπύρου, Γιούλα Λυμπεράκη, Δήμητρα Μαναβή, Άσπα Μανώλη, Εύη Μυλωνά, Άντζελα Παλαιολόγου, Αιμιλία Φουντούκη, Εύη Χρηστομάτη, Δήμητρα Φώτου, Δικαίος Χατζηπλής και στα παιδιά Πάρι Τσαγγαίο, Μελίτη Τσαγγαίου και Άννη Μαρκοπούλου.

    Τιμητική διάκριση στους: ΟΣΔΕΛ, Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, ΙΚΕΑ, Κατώγι Αβέρωφ, Coca Cola Hellas A.E., Pelikan, Airotel Group of Hotels, Sam Mills Hellas, Εθνικό Ωδείο, Ένωση Θεσσαλών Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Φυλής “Ρήγας Φερραίος” και Εταιρία Ορχηστρικής Τέχνης Βάκχαι.

    Τα βραβεία για τη συγγραφή και την εικονογράφηση λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά και νέους

    ***

    Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά:

    Σοφία Μαντουβάλου, Το αγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια

    Εκδόσεις Πατάκη

    Το αγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια είναι ένα αριστουργηματικό βιβλίο! Η θλιβερή πραγματικότητα σχετικά με τη μόρφωση των κοριτσιών στον πλανήτη μετουσιώνεται σε μια ευφάνταστη, αλληγορική ιστορία με ευρηματική πλοκή.
    Όλη η παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ και το BOOK SECRET του βραβευμένου βιβλίου εδώ.

    Η Σοφία Μαντουβάλου (στη μέση) κατά τη βράβευσή της

    Βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου (Picture Book ή Album) για την εικονογράφηση και για το κείμενο:

    Cabassa Mariona (εικονογράφηση), Σοφία Πανίδου (συγγραφή), Ζαχρά και Νικόλας: οι ιστορίες τους

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος

    Πρόκειται για μια αποτύπωση του προσφυγικού ζητήματος μέσα από ένα εξαιρετικό εικονοβιβλίο! Η καθημερινότητα, οι σκέψεις, οι φόβοι των ηρώων αποδίδονται μέσω μιας διπλής εικονιστικής αφήγησης και μιας εναλλαγής ομοδιηγητικού και ετεροδιηγητικού αφηγητή. Το κείμενο είναι εξαιρετικά λιτό. Οι εικόνες αποκαλύπτουν τα περισσότερα στοιχεία της ιστορίας με σαφήνεια, καθαρότητα και απλότητα χωρίς περιττές εξάρσεις. Όλη η παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    Η βράβευση του βιβλίου της Σοφίας Πανίδου, της Mariona Cabassa και των εκδόσεων Παπαδόπουλος

    Βραβείο «Φανή Αποστολίδου» σε συγγραφέα εκτενούς αφηγήματος, για παιδιά μεγάλων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου:

    Γεωργία Γαλανοπούλου, Οι Ψηλοκάραβοι

    Εκδόσεις Πατάκη

    Η Γεωργία Γαλανοπούλου με όλα τα συστατικά και τη δομή των παλιών παραμυθιών, τις λέξεις και την έξοχη αφηγηματική φροντίδα κάποιας που ξέρει να συνθέτει το παλιό με το καινούριο, δημιουργεί ένα εξαιρετικό αλληγορικό παραμύθι μεταπλάθοντας έναν παλιό, μεσαιωνικό θρύλο της απειλής που έρχεται από τα ανοιχτά πέλαγα των πειρατών και του αγνώστου, δίνοντάς του κωδικοποιημένα πολύ ελληνικό χρώμα, σε μια μάχη καλού κακού που λαμβάνει τη μορφή σπατάλης, διαφθοράς, ασέβειας στην ιστορία. Όλη η παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    Η Γεωργία Γαλανοπούλου

    Βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού – νεανικού βιβλίου, για εφήβους και νέους:

    Βασιλική Νευροκοπλή, Ο μικρός μονομάχος

    Εκδόσεις Α.Α.Λιβάνη

    Δύο είναι οι κόσμοι του Αργύρη. Ο κόσμος του σχολείου και ο ηλεκτρονικός. Στον πρώτο ασφυκτιά, στον δεύτερο απελευθερώνεται. Στον έναν θυμάται όσα θέλει να ξεχάσει, στον άλλον ξεχνάει όσα δε θέλει να θυμάται. Μέχρι τη στιγμή που μια παρατεταμένη διακοπή ρεύματος θα αφαιρέσει από τη ζωή του και τους δύο κόσμους.

    Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου με πληροφοριακά κείμενα (γνώσεων) για παιδιά:

    Ναννίνα Σακκά – Νικολακοπούλου, Τα δάκρυα του Καραγκιόζη

    Εκδόσεις Πατάκη

    Όταν έφυγε ο πατέρας μου, ήταν τα μαγικά χέρια του αδελφού μου που με κινούσαν πίσω από τον φωτισμένο μπερντέ. Πρώτος έβγαινα στην παράσταση, με κέφι και ζωντάνια. Μη νομίζετε πως δεν είχα βάσανα και προβλήματα, άνεργος και πεινασμένος όπως τόσοι και τόσοι που προσπαθούν για την καθημερινή επιβίωση. Έβλεπα την αδικία γύρω μου και τις βαριές καρδιές και προσπαθούσα να μη χάσω την αισιοδοξία και την αγάπη για τη ζωή.
    Κατάφερνα με την τέχνη που έβαλε σ’ εμένα ο αδελφός μου να βρίσκω λόγια που έδιναν παρηγοριά κι ελπίδα, ώστε οι άνθρωποι να χαμογελούν και να μπορούν να πιστέψουν σε καλύτερες μέρες (έρχεται στο ELNIPLEX).

    Βραβείο σε ξένο συγγραφέα, Έλληνα εκδότη και μεταφραστή βιβλίου μεταφρασμένου στα ελληνικά, για παιδιά ή νέους:

    Kimberly Brubaker Bradley (συγγραφή), Στέλλα Κάσδαγλη (μετάφραση), Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος

    Αν και ο πυρήνας του μυθιστορήματος είναι ιστορικός, ωστόσο το “Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου” υπερβαίνει τον σκληρό μανδύα της ιστορίας, αναδύοντας με δεξιοτεχνία υπεριστορικά στοιχεία και ζητήματα: φτώχεια, αναπηρία, στερεότυπα, μοίρα, προσωπική ευθύνη, περιθωριοποίηση, ενδοοικογενειακή βία, καταπίεση, ελευθερία.

    Το βιβλίο έχει λάβει πολλές διακρίσεις ενώ ήταν #1 New York Times bestseller και στη λίστα με τα καλύτερα βιβλία του 2015 των Publisher’s Weekly και Wall Street Journal. Όλη η παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    Βραβείο σε εικονογράφο για την εικονογράφηση βιβλίου με εικόνες για παιδιά και νέους:

    Μάρια Μπαχά, Η γυναίκα που κοιμάται, Εύη Γεροκώστα (συγγραφή)

    Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

    Ένας θρίαμβος συναισθημάτων, εικόνων και λέξεων Η Γυναίκα που Κοιμάται. Η Ε. Γεροκώστα κατορθώνει να σου μεταφέρει με κρυστάλλινη και ποιητική αφήγηση την καθαρή ενέργεια που νιώθεις σαν βρίσκεσαι σε εκείνα τα κομμάτια γης των Κυκλάδων, τραβώντας τον πιο διάσημο μύθο από την φαρέτρα της περιοχής και προικίζοντάς τον με την πρόσφατη αρχαιολογική πραγματικότητα… Κι από δίπλα, είναι κι εκείνα τα αφαιρετικά στίγματα στις διαβαθμίσεις του μπλε και των γεννημάτων του, της Μάριας Μπαχά, που τυλίγουν μορφές και (ξε)τυλίγουν την ατμόσφαιρα που φτιάχνουν πλάι τους οι λέξεις. Όλη η παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    Η Μάρια Μπαχά

    Βραβείο Λότη Ανδρουτσοπούλου σε Πρωτοεμφανιζόμενο Συγγραφέα

    στην Κατερίνα Λαγού με το βιβλίο Χαρίλαος; Τι όνομα είναι αυτό;

    εκδόσεις Ψυχογιός

    Έχοντας συλλέξει προσεκτικά το πολύ και δύσκολο υλικό για τον Χαρίλαο Τρικούπη και το τρανό υπόβαθρό του, η συγγραφέας γράφει μία πρωτοπρόσωπη ουσιαστική μυθιστορηματική βιογραφία επιδιώκοντας να συστήσει σε παιδιά και νέους έναν εκ των μεγίστων πολιτικών ανδρών της χώρας, τότε που αυτοί κέρδιζαν την δημοκρατία ψηφίδα ψηφίδα.

    Η Λότη Πέτροβιτς έκανε τη βράβευση της Κατερίνας Λαγού

    Βραβεία σε φυσικά πρόσωπα και φορείς

    1. Βραβείο «Κ.Π. Δεμερτζή – στον Έλληνα Δάσκαλο» σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη Φιλαναγνωσία και την Παιδική Λογοτεχνία. Αθλοθέτης εκδόσεις Άγκυρα. Απονέμεται στον Κωνσταντίνο Βλαστάρη στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας

    2. Βραβείο “Κούλα Κουλουμπή” σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό προσχολικής αγωγής
    Αθλοθέτης εκδόσεις Διάπλους. Απονέμεται στην Άννα Στεφανουδάκη, νηπιαγωγό στο 4ο Νηπιαγωγείο Κισσάμου Χανίων.

    3. Βραβείο «Βασίλης Αναγνωστόπουλος» σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη Φιλαναγνωσία και τη Νεανική Λογοτεχνία.
    Απονέμεται στην Άρτεμη Αρχοντογεώργη, φιλόλογο στο Μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κομοτηνής.

    4. Βραβείο «Παντελής και Χρήστος Αλέφαντος» σε παιδική/νεανική βιβλιοθήκη για τη συνολική της δράση. Απονέμεται στη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας.

    5. Βραβείο σε πρόγραμμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας στα παιδιά και τους νέους, το οποίο εκπόνησε και εφάρμοσε σχολείο, βιβλιοθήκη, άλλος φορέας ή φυσικό πρόσωπο. Αθλοθέτης οι εκδόσεις Πατάκη. Απονέμεται Βραβείο στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ο Αδέσποτος” της Κικής Δημητριάδη.

    Η βράβευση της Κικής Δημητριάδη

    6. Βραβείο σε ομάδα ή Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου ή Λυκείου που με τις δραστηριότητές του προωθεί την παιδική/νεανική λογοτεχνία. Αθλοθέτης οι εκδόσεις Μίνωας. Απονέμεται στην ομάδα εθελοντών Κιμώλου Κιμωλιστές ΑΜΚΕ.

    7. Βραβείο σε βιβλιοθηκονόμο που προωθεί συστηματικά και αποτελεσματικά την παιδική/νεανική λογοτεχνία και την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας. Αθλοθέτης οι εκδόσεις Παπαδόπουλος. Απονέμεται στην Κατερίνα Μυλωνίδου, Δημοτική Βιβλιοθήκη Λιτόχωρου.

    8. Βραβείο σε Σχολικό – μαθητικό έντυπο το οποίο καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία και προωθεί την ανάγνωση παιδικής λογοτεχνίας. Αθλοθέτης οι εκδόσεις Μεταίχμιο.
    Απονέμεται στο “Βιβλιοδρόμιο” του 43ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Κρήτης.

    Η φετινή κριτική επιτροπή είναι ενδεκαμελής και απαρτίζεται από:
    Η κριτική επιτροπή

    Πρόεδρος:

    Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Συγγραφέας Εκπαιδευτικός – Πρεσβευτής Ελληνικού
    Παιδικού Βιβλίου 2018
    Μέλη:
    Τόνια Αράχωβα, Φιλόλογος Phd, Μέλος ΔΣ της IFLA (Διεθνής Ένωση
    Βιβλιοθηκών)
    Πόλυ Βασιλάκη, Εκπαιδευτικός, DEA Ψυχοπαιδαγωγική του Μύθου, MA
    Διδακτική Ιστορίας, Συγγραφέας
    Μαρία Δελάκη, Εκπαιδευτικός, MA Γλώσσας, Διδάσκουσα στο Κέντρο Ελληνικών
    Σπουδών του Baku Slavic University
    Εύα Καλισκάμη, Φιλόλογος, MSc Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας, Μεταφράστρια,
    Μέλος Κριτικής Επιτροπής της ΙΒΒΥ για το H.C.ANDERSEN AWARD
    Αρετή Καράμπελα, Φιλόλογος, Συγγραφέας
    Βασιλική Κατέρη, Συγγραφέας, Ερευνήτρια
    Μαρία Κουρκουμέλη, Εκπαιδευτικός ΜΑ, Συντονίστρια Κριτικής Επιτροπής
    Γλυκερία Πλιάμπα Φουντά, Εκπαιδευτικός, Μουσειοπαιδαγωγός, Αντιπρόεδρος
    Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Μέλος Δ.Σ. OMEP Θεσσαλονίκης
    Ιωάννα Ρωμηού, Φιλόλογος, MSc Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων, Ίδρυμα
    Αικατερίνης Λασκαρίδου
    Κατερίνα Στούρνα, Εικαστικός, Εκπαιδευτικός

    #ICBD2019 #greekIBBY #filanagnosia #shortlist #congrats #best_books_of_2018

    Ανέζα Κολόμβου
    Ανέζα Κολόμβου
    Νηπιαγωγός, δασκάλα χορού, υπεύθυνη θεαμάτων/ατζέντας ELNIPLEX Επικοινωνία: aneza.kolomvou@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular