More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΟι νικητές των βραβείων Χανς Κρίστιαν Άντερσεν 2020

    Οι νικητές των βραβείων Χανς Κρίστιαν Άντερσεν 2020

    Ανακοινώθηκαν μόλις πριν από λίγο (Δευτέρα 4 Μαΐου, 15:50) από την ΙΒΒΥ οι νικητές του βραβείου Hans Christian Andersen Award 2020. Οι βραχείς κατάλογοι είχαν ανακοινωθεί στις 20 Ιανουαρίου 2020 και σε αυτούς δεν περιλαμβάνονταν οι δύο διακεκριμένες Ελληνίδες δημιουργοί, η συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη και η εικονογράφος Ίρις Σαμαρτζή που εκπροσώπησαν επάξια την Ελλάδα και την δική τους καλλιτεχνική υπόσταση με δύο εξαιρετικούς φακέλους.

    Η 37η Συνέλευση της IBBY στη Μόσχα μετατέθηκε για τον Σεπτέμβριο του 2021.

    Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν για την συγγραφή απονεμήθηκε στην διακεκριμένη συγγραφέα Jacqueline Woodson από τις Η.Π.Α.

    Η Woodson γεννήθηκε το 1963 στο Οχάιο των Η.Π.Α. Έχει λάβει πλήθος διακρίσεων, το 2018-19 μάλιστα ανακηρύχθηκε Εθνική Πρέσβειρα Λογοτεχνίας για παιδιά και νέους των Η.Π.Α. Ιδιαιτέρως γνωστά τα βιβλία της Miracle’s Boys και Brown Girl Dreaming.

    —————————

    Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν για την εικονογράφηση απονεμήθηκε στην Albertine από την Ελβετία.

    Η Albertine είναι γνωστή εικονογράφος από το γαλλόφωνο τμήμα της Ελβετίας. Το έργο της έχει προβληθεί σε πολλές εκθέσεις στην Ελβετία και τη Γαλλία. Ήταν η πρώτη Ελβετίδα καλλιτέχνης στην οποία απονεμήθηκε το διάσημο Golden Apple στην Μπρατισλάβα, το οποίο έλαβε για την εικονογράφησή της στο βιβλίο Marta et la bicyclette. Έχει λάβει πάρα πολλές διακρίσεις για το έργο της. Το Mon Tout Petit τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην  Παιδική Έκθεση Βιβλίου της Μπολόνια το 2016.

    —————————

    Νικητής του IBBY-Asahi Reading Promotion Award 2020 αναδείχθηκε το Casa Cuna Cuenteros από την Αργεντινή και έπαθλο 10.000 δολαρίων

    Το Casa Cuna Cuenteros είναι μια ομάδα 14 προφορικών αφηγητών που αφηγούνται ιστορίες σε παιδιά στο Γενικό Νοσοκομείο Παιδιών του Pedro de Elizalde (πρώην Casa Cuna) από τα μέσα του 2013. Η ομάδα συντονίζεται από δύο δύο επαγγελματίες αφηγητές, την Verónica Álvarez Rivera και την Alejandra Alliende, και την ψυχολόγο Laura Ormando, ψυχολόγο, η οποία συντονίζει το θεσμικό μέρος του έργου.
    —————————

    Νικητές του βραβείου προώθησης της φιναλαναγνωσίας IBBY-iREAD Outstanding Reading Promoter Award 2020 ανάμεσα σε 19 υποψηφιότητες αναδείχθηκαν η Ολλανδή συγγραφέας και εικονογράφος Marit Tornqvist και ο Κινέζος Zhu Yongxin.

    Marit Törnqvist
    Zhu Yongxin

    Η Marit Törnqvist γεννήθηκε στην Ουψάλα της Σουηδίας το 1964. Όταν ήταν πέντε, μετακόμισε στην Ολλανδία με την Ολλανδή μητέρα της, τον Σουηδό πατέρα, τον αδελφό και την αδερφή της. Από το 1982 έως το 1987, σπούδασε εικονογράφηση στην Ακαδημία Gerrit Rietveld στο Άμστερνταμ. Στη Σουηδία, της ζητήθηκε να απεικονίσει το έργο της Astrid Lindgren και έτσι κέρδισε μεγάλο κοινό εκτός της Ολλανδίας και της Φλάνδρας. Η Törnqvist είναι επίσης συγγραφέας. «Μερικές φορές όταν ζωγραφίζω νιώθω σαν να υπάρχει μια άμεση γραμμή από την καρδιά μου στο χέρι μου. Δεν υπάρχει διάνοια. Τα υλικά με τα οποία δουλεύω είναι απλωμένα σε ολόκληρο τον πίνακα ζωγραφικής μου και τα επιλέγω σχεδόν με τη διαίσθηση”. Ήταν στην βραχεία λίστα για το βραβείο Άντερσεν και το 2016.

    Ο Zhu Yongxin είναι γνωστός μελετητής που έχει αφιερώσει τη ζωή του σε συνεχή έρευνα και δραστηριότητες που σχετίζονται με την προώθηση της ανάγνωσης, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης και προγραμμάτων για παιδιά σε αγροτικές περιοχές και παιδιά με αναπηρίες,  ευάλωτα άτομα και εκείνα που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της Κίνας.

    Την κριτική επιτροπή των βραβείων αποτέλεσαν οι Junko Yokota (πρόεδρος, ΗΠΑ), Mariella Bertelli (Καναδάς), Denis Beznosov (Ρωσία), Tina Bilban (Σλοβενία), Yasuko Doi (Ιαπωνία), Nadia El Kholy (Αίγυπτος), Viviane Ezratty (Γαλλία), Eva Kaliskami (Ελλάδα), Robin Morrow (Αυστραλία), Cecilia Ana Repetti (Αργεντινή) και Ulla Rhedin (Σουηδία).

    RELATED ARTICLES

    Most Popular