More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20218-11 ετώνΟι 12 θεοί ντετέκτιβ: Ποιος έκλεψε το μήλο της Έριδας; του Φίλιππου...

    Οι 12 θεοί ντετέκτιβ: Ποιος έκλεψε το μήλο της Έριδας; του Φίλιππου Μανδηλαρά (εικ.: Ν. Καπατσούλια)

    Ο Φίλιππος Μανδηλαράς τάραξε όσο λίγοι τα νερά του ελληνικού παιδικού βιβλίου, όταν τραβώντας απερίσπαστα μπροστά, δίχως να κοιτά συμβάσεις και συντηρητισμούς, έφερε στις προθήκες των βιβλιοπωλείων το αιρετικό, διαφορετικό, θαυμάσιο Ένα ψάρι που το έλεγαν Ορφώ, πρώτο βιβλίο της σειράς Οι 12 θεοί ντετέκτιβ. Τις δυνάμεις και δυναμική εκείνου του βιβλίου την είχαμε γράψει σε εκείνη την παρουσίαση, αναδεικνύοντας τα έξοχα υλικά του.

    Τώρα, ο συγγραφέας επανέρχεται με το δεύτερο βιβλίο της σειράς και εντυπωσιάζει ξανά. Στο “Ποιος έκλεψε το μήλο της Έριδας” το Γραφείο Ερευνών «Οι 12 θεοί» έχει να επιλύσει μια ακόμα σύνθετη υπόθεση, καθώς το περίφημο μήλο της Έριδας που πρέπει να δοθεί στην ομορφότερη θεά… χάνεται και ο Πάρης δεν έχει πια να το δώσει πουθενά. Ποιος το έκλεψε; Οι αρχικές υποψίες πέφτουν στην Περσεφόνη (“τι να το κάνω το χρυσό σας μήλο όταν νιώθω τόσο όμορφη;”), την Άρτεμη (“εμένα δεν με αφορούν τα καλλιστεία και τα βραβεία ομορφιάς… τίποτα δεν παραβγαίνει στη φυσική ομορφιά”) και την Εστία (“όμορφος είναι αυτός που είναι ευτυχισμένος”). Όμως όχι. Δεν ήταν αυτές, αν και πικραμένες, οι ένοχες. Τα ίχνη, οδηγούν τελικά τον φτερωτό Ερμή στο Μήλο. Θα το βρει. Αλλά τότε θα βρεθεί ενώπιον ενός ιστορικού διλήμματος… Πρέπει να το πάρει;

    Εκείνες οι κρίσιμες στροφές της ιστορίας, όπου μια τόση επιλογή, τότε μικρή και ίσως ασήμαντη, προκαλεί ένα τέτοιο ντόμινο γεγονότων που δεν πιστεύεις κι εσύ ο ίδιος πόσο απλό θα ήταν να ανακοπούν. Εκείνο το “αν” που σε στοιχειώνει. Αν είχα πάρει εκείνο τον δρόμο, τώρα δε θα είχα συναντήσει αυτό, δε θα είχα επιλέξει το άλλο. Αν είχε σκοτώσει κάποιος τον Χίτλερ, αν ο Βενιζέλος είχε κερδίσει τις εκλογές του 1920, αν εκείνο το βλέμμα στο λεωφορείο είχε ανταποδοθεί, αν… Αν ο Ερμής δεν έπαιρνε τελικά το μήλο από εκείνη/-ον που το είχε κρύψει από τα μάτια όλων. Ένας πόλεμος ολόκληρος θα είχε αποφευχθεί, συντριβή ζωών χιλιάδων θα είχε σωθεί αν…

    Αυτό το θαυμάσιο εύρημα βρίσκει ο συγγραφέας και ξετυλίγει, επιδέξια ξανά, μια ακόμα εύρυθμη, αφηγηματικά συμπαγή, άρτια δομημένη ιστορία για τις καθοριστικές στιγμές της Ιστορίας, τα “αν”, την σπουδαιότητα των επιλογών του ενός, αλλά και μια μεστή ιχνηλάτηση της ομορφιάς, εξωτερικής που όμως συναρτάται με όλους τους άλλους τύπους της.

    Σπουδαίο βιβλίο για παιδιά από 7 περίπου ετών (target 7-10 ετών).

    Με την σταθερά ποιοτική, σε τόνους του γκρι, εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια να υποστηρίζει την αισθητική δύναμη του βιβλίου.

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Προτείνεται ξανά.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ποιος έκλεψε το μήλο της Έριδας;
    Συγγραφέας: Φίλιππος Μανδηλαράς
    Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
    Σειρά : Οι 12 θεοί ντετέκτιβ
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Μάρτιος 2020
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Μάνος Μπονάνος
    Σελίδες: 80
    Μέγεθος: 13,5 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-484-487-6
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular