More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΤεχνολογίεςΟι «Ψηφιακοί Ήρωες» του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ραφήνας: όταν οι εκπαιδευτικοί καινοτομούν

    Οι «Ψηφιακοί Ήρωες» του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ραφήνας: όταν οι εκπαιδευτικοί καινοτομούν

    Οι Ψηφιακοί Ήρωες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ραφήνας. Μια δωρεάν εφαρμογή που εκπλήσσει!

    Υπάρχουν κάποιοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι δεν οραματίζονται απλώς ένα σχολείο σύγχρονο, δημιουργικό και καινοτόμο αλλά το κάνουν πράξη! Ο λόγος για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ραφήνας το οποίο σχεδίασε και υλοποίησε σε συνεργασία με τους εταίρους του στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ DRC (Digital Responsible Citizen https://digital-citizenship.org/) την εφαρμογή για κινητές συσκευές με τίτλο «DRC – Ψηφιακοί  Ήρωες».

    Στόχος της εφαρμογής είναι να υποστηρίξει τους εκπαιδευτικούς στο να αναπτύξουν μια θετική στάση απέναντι στην ψηφιακή πολιτειότητα, και να καλλιεργήσει υπεύθυνους, ηθικούς, παγκόσμιους πολίτες σε έναν ψηφιακό διασυνδεδεμένο κόσμο. Στις δράσεις του προγράμματος συγκαταλέγονται: Η δημιουργία ηλεκτρονικού οδηγού (e-Toolkit) για την εκπαίδευση στην ψηφιακή πολιτειότητα, η ανάπτυξη προγράμματος σπουδών, η πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μαθητές τεσσάρων χωρών της ΕΕ, η προσφορά πιστοποιημένου MOOC για εκπαιδευτικούς και η Δημιουργία λογισμικού για κινητές συσκευές (app) που εστιάζεται στην ψηφιακή πολιτειότητα. Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ραφήνας παρουσίασε πρόσφατα το πραγματικά εξαιρετικό του πρόγραμμα στο Educational festival 2019.  

    Το ενδιαφέρον μας στράφηκε στην εφαρμογή «DRC – Ψηφιακοί Ήρωες».  Η εφαρμογή απευθύνεται σε παιδιά όλων των βαθμίδων από την Α’ έως την Στ’ τάξη και έχει στόχο να διδάξει την ασφάλεια στο διαδίκτυο, τη δημιουργικότητα, την επικοινωνία, τη διαχείριση της πληροφορίας και την επίλυση προβλημάτων μέσα στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο.

    Περιλαμβάνει πέντε διαφορετικά σενάρια που έχουν τη μορφή σύντομων παιχνιδιών (mini-games) και είναι διαθέσιμη σε τρεις διαφορετικές γλώσσες, αγγλικά, ιταλικά, ελληνικά.

    Η θεματολογία της εφαρμογής περιλαμβάνει πέντε άξονες:

    Ασφάλεια στο διαδίκτυο: Με βοηθό την ηρωίδα της Ασφάλειας, τα παιδιά αποκτούν βασικές γνώσεις για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, να ορίζουν ασφαλείς κωδικούς σε παιχνίδα και εφαρμογές, να μη δίνουν προσωπικά στοιχεία σε αγνώστους και να μην αποδέχονται προσκλήσεις από διαδικτυακούς “φίλους” που δεν γνωρίζουν οι ίδιοι και οι γονείς τους.

    Δημιουργικότητα: Με βοηθό την ηρωίδα της Δημιουργικότητας τα παιδιά μπορούν να φτιάξουν μια ψηφιακή αφίσα επιλέγοντας φόντο, κατοχυρόνοντας τα πνευματικά δικαιώματα.

    Επικοινωνία: Τα παιδιά με βοηθό τον ήρωα της Επικοινωνίας ασκούνται στην παραγωγή γραπτών μηνυμάτων και των σχολίων στα μέσακοινωνικής δικτύωσης.

    Πληροφορία: Τα παιδιά ασκούνται στην εύρεση και διασταύρωση πληροφοριών.

    Επίλυση προβλήματος: Με αφορμή ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα τα παιδιά μυούνται στην ανάληψη δράσεων μέσω της τεχνολογίας και όχι μόνο και την ενεργό πολιτειότητα.

    Η εφαρμογή είναι ένας ενδιαφέρον, διαδραστικός μικρόκοσμος με προσαρμοσμένα εκπαιδευτικά σενάρια σύγχρονης θεματολογίας, ευχάριστα και φιλικά προς τους χρήστες, τα οποία δίνουν την αφορμή για περισσότερες συζητήσεις στην τάξη και την οικογένεια

    Δεν μπορούμε παρά να συγχαρούμε τους εκπαιδευτικούς του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ραφήνας για την εξαιρετική δουλειά, το μεράκι και τη δημιουργικότητα!

    Η εφαρμογή είναι δωρεάν. Μπορείτε να την κατεβάσετε για συσκευές android πατώντας εδώ και για συσκευές iOS πατώντας εδώ.

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular