More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20208-11 ετώνΟμάδα δράσης ΚΛΟΥ, η σειρά μυστηρίου του Γιορν Λίερ Χορστ με φιλοσοφία...

    Ομάδα δράσης ΚΛΟΥ, η σειρά μυστηρίου του Γιορν Λίερ Χορστ με φιλοσοφία και επιστήμη

    Είναι ίσως η πιο διαφορετική σειρά προεφηβικών και εφηβικών υποθέσεων μυστηρίου των τελευταίων ετών από τις πάμπολλες που πλέον κυκλοφορούν. Γιατί δεν τρέχει απλώς κάποιες ιστορίες με καλή πλοκή και αγωνία, αλλά τις εξελίσσει με ιδιαίτερα λογοτεχνικό τρόπο και όχι διεκπεραιωτικά, ενδιαφερόμενη απλώς για την εξέλιξη και τη λύση της ιστορίας.

    Το σημαντικότερο όμως είναι η τακτική ενσωμάτωση στοιχείων φιλοσοφίας και επιστήμης καθώς και ερωτημάτων σε θεμελιώδη ζητήματα που τέθηκαν από σπουδαίους αρχαίους και  πιο σύγχρονους φιλοσόφους και επιστήμονες. Όλα αυτά ζυμώνονται με ιδιαίτερη επιτυχία μέσα στις υποθέσεις των βιβλίων και τα παιδιά αναγνώστες μυούνται σε έναν κόσμο όπου η παρέα των φιλομαθών φίλων δεν επιλύει μυστήρια μόνο λόγω μιας ασίγαστης ντετεκτιβίστικης φλόγας, αλλά και λόγω αγάπης και εξάσκησης στο όμορφο σύμπαν της επιστήμης και της φιλοσοφίας που είναι πάντοτε δίπλα μας στις πιο απλές μορφές της καθημερινότητάς μας. Γιατί η επιστήμη και η φιλοσοφία δεν είναι οι βαρύγδουπες εκδοχές της ανθρωπότητας που τρομάζουν μερικούς.

    Η παρέα των παιδιών που αποτελούν την ομάδα δράσης είναι… τέσσερις! Τα αρχικά των ονομάτων τους (Κιάρα, Λίο, Οκτάβια, Ύγκον) δημιουργούν το όνομα ΚΛΟΥ. Στο πρωτότυπο τα ονόματά τους είναι Cecilia, Leo, Une και Egon (Clue=ένδειξη, ίχνος). Έχουμε, λοιπόν για αρχή μια επιτυχημένη μετάφραση του τίτλου της σειράς. Οι χαρακτήρες των τριών παιδιών (ο Ύγκον είναι το σκυλάκι της Οκτάβια) αναπτύσσονται παραπάνω από επαρκώς και πολύ πάνω από τον μέσο όρο των δισδιάστατων ηρώων αντίστοιχων σειρών, ενώ η γνωριμία με σπουδαίες μορφές της επιστήμης και της φιλοσοφίας δεν είναι αποσπασματική και εμπορικής χρήσης αλλά ουσιώδης.

    Ο λόγος του Horst είναι λογοτεχνικός, καλοδουλεμένος, όχι στείρα περιγραφικός και βιαστικός. Δεν ενδιαφέρεται μόνο να εξελίξει μια αγωνιώδη ιστορία για να συνεπάρει τον εξασκημένα κινηματογραφικό νου των 10χρονων αναγνωστών του, αλλά να το πράξει με λόγο προσεγμένο, εύληπτο και ευχάριστο, που δεν κουράζει και δεν αποχωρίζεται βασικά χαρακτηριστικά της καλής λογοτεχνίας για παιδιά.

    Η σειρά είναι για παιδιά 8-9+ με το target group της να βρίσκεται ιδανικά στα παιδιά 10-13 ετών (τα απόλαυσα αν και είμαι μάλλον… πολύ παραπάνω).

    Κυκλοφορούν ήδη οκτώ βιβλία από τις εκδόσεις Διόπτρα:

    1. Το μυστήριο της Σαλαμάνδρας
    2. Το μυστήριο της Μάλτας
    3. Το μυστήριο του Βυθού
    4. Το μυστήριο του Τυμβωρύχου
    5. Το μυστήριο του Ιστιοφόρου

    Στο παρόν άρθρο παρουσιάζουμε τα 3 τελευταία βιβλία της σειράς:

    6. Το μυστήριο του Ορυχείου
    7. Το μυστήριο της Παράξενης Υπογραφής
    8. Το μυστήριο του Πειρατικού Θησαυρού

    Οι τέσσερις φίλοι της ομάδας δράσης ΚΛΟΥ εξερευνούν το παλιό ορυχείο Εσμεράλντα, από το οποίο είχαν εξορυχθεί εκατό τόνοι ασημιού τη δεκαετία του 1950. Το ορυχείο αυτό  βρίσκεται στην πλαγιά πίσω από το πανδοχείο Μαργαριτάρι. Καθώς προχωρούν, τα παιδιά ανακαλύπτουν ίχνη από μπαρούτι και παλιά κασόνια με δυναμίτη. Υποθέτουν ότι αυτά τα ευρήματα σχετίζονται με ένα μεγάλο δυστύχημα που συνέβη πριν από χρόνια στο ορυχείο.
    Την ίδια στιγμή, δύτες ερευνούν το ναυάγιο του ιστιοφόρου Λίζι Μαργκρέτ το 1868, η ιστορία του οποίου έλεγε ότι κάποιο πολύτιμο μυστικό φορτίο κουβαλούσε. Κυκλοφορεί η ιστορία περί υπάρξεως ενός Θησαυρού του Καραβιού. Λίγο μετά οι δύτες ανελκύουν ένα παλιό σεντούκι που περιέχει ρούχα, φλιτζάνια, πιάτα, μερικά μπουκάλια κι ένα δερματόδετο ημερολόγιο πλοίου.
    Πώς σχετίζεται το σκάφος των δυτών στον κόλπο με το ορυχείο Εσμεράλντα και την εξόρυξη ασημιού πριν περίπου 70 χρόνια; Ποια η σχέση της ληστείας αντικειμένων αξίας τετρακοσίων χιλιάδων κορόνων από το κατάστημα Έλχιοπ στο Φιέλσιντεν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και των συρμάτινων καλαθιών στο βυθό της θάλασσας έξω από τον κόλπο Σκουτεμπούκτα;

    Η ομάδα δράσης ΚΛΟΥ αποφασίζει να εξερευνήσει την παράξενη υπόθεση…

    Κεντρική γνώση και πρόσωπο ο Έλληνας φιλόσοφος Πλάτων, η μάχη και ισορροπία των αισθήσεων και της λογικής, ο περίφημος μύθος του σπηλαίου και  αναζήτηση της γνώσης με όπλο και τη σκέψη.

    Κάτι παράξενο αντανακλά το φως στο δάσος κοντά στον κόλπο Σκουτεμπούκτα. Η Οκτάβια προτείνει να πάνε να ερευνήσουν και η αγαπημένη τετράδα σπεύδει στο δάσος. Να πάρει! Ένας στρογγυλός ανακλαστικός δίσκος που κρεμόταν από ένα κλαδί λαμπύριζε, αυτό ήταν σκέτη απογοήτευση. Μα λίγο μετά ανακαλύπτουν και άλλους τέτοιους δίσκους και κάτω από τα κλαδιά ενός δέντρου εντοπίζουν ένα ξύλινο πράσινο κιβώτιο. Πριν προλάβουν να το ανοίξουν, δυο μυστηριώδεις άντρες εμφανίζονται και, κάτω από τη μύτη της Ομάδας Δράσης ΚΛΟΥ, παίρνουν το κιβώτιο και φεύγουν ξεκρεμώντας τους ανακλαστικούς δίσκους που είχαν κρεμάσει για να τους δείχνουν το μονοπάτι του κιβωτίου.

    Ποιοι ήταν αυτοί οι άντρες και τι υπάρχει μέσα στο κιβώτιο; Μόνο τους στοιχείο μια παλιά χειρόγραφη ταμπελίτσα, κολλημένη στο καπάκι, που πρόλαβαν να δουν. “Ρίβερτον” έγραφε. Και ήταν το όνομα ενός τρελογιατρού που ζούσε στο Σκουντεμπούκτα. Με παράξενες αφίξεις στο πανδοχείο Μαργαριτάρι και πιστολιές που ακούγονται να τραβούν την προσοχή των παιδιών, αλλά και μια χιονοθύελλα να κάνει τις προσπάθειές τους φανερά δύσκολες, η ομάδα ΚΛΟΥ θα αναζητήσει τι κρύβεται πίσω από την ληστεία στην χρηματαποστολή που συμβαίνει εκείνες ακριβώς τις στιγμές και πώς συνδέονται όλα αυτά μεταξύ τους…

    Στο επίκεντρο της φιλοσοφίας, ο Ρενέ Ντεκάρτ, η διάσημη φράση του “Σκέπτομαι άρα υπάρχω” (Cogito, ergo sum), η δύναμη της ανθρώπινης σκέψης, η αμφισβήτηση, η εγρήγορση και η λογική ως όπλα αναζήτησης και εύρεσης της αλήθειας.

    Πριν 20 χρόνια ο ιστορικός Αρτούρ Μπρούμαν αναζητούσε τον μυστηριώδη Θησαυρό του Καραβιού. Δεν τον βρήκε. Έφυγε αφήνοντας όλα του τα υπάρχοντα στο δωμάτιο 209 του πανδοχείου Μαργαριτάρι. Α! Άφησε και τον παπαγάλο του που όλοι τον φωνάζουν με το ίδιο όνομα, Αρτούρ. Είναι εκείνη η περίφημη ιστορία του ναυαγίου ενός εμπορικού πλοίου το 1868 έξω από τον κόλπο Σκουτεμπούκτα στη διάρκεια μιας καταιγίδας.

    Η ομάδα δράσης ΚΛΟΥ, η Κιάρα, ο Λίο, η Οκτάβια και ο Ύγκον, αρχίζουν να ψάχνουν την ιστορία. Ένα μαύρο σημειωματάριο, μια φωτογραφική μηχανή με παράξενες φωτογραφίες, ένας… κενός τοίχος, η τσάντα του Μπρούμαν, ένα βιβλίο για κοσμήματα και ένας ακέφαλος σκελετός τους οδηγούν στην… πασίγνωστη παρουσιάστρια ειδήσεων Άλβα Τάνγκεν και την τηλεόραση. Και να ήταν μόνο αυτή; Κι άλλοι απρόσμενοι επισκέπτες εμφανίζονται στο πανδοχείο Μαργαριτάρι. Ο περίφημος Θησαυρός του Καραβιού είναι μεγάλος μαγνήτης. Τα παιδιά της ομάδας ΚΛΟΥ θα προσπαθήσουν να ξεμπλέξουν το μυστήριο που σκεπάζει την παράξενη αυτή υπόθεση. Μα… το κουβάρι δείχνει πολύ μπερδεμένο και οι εκπλήξεις δεν σπανίζουν…

    Ένας ακόμα Έλληνας στην κεντρική γνώση του βιβλίου. Πρόκειται για τον Αρχιμήδη, την περιβόητη φράση του “Εύρηκα”, το παραβολικό κάτοπτρο και την άνωση.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το μυστήριο του ορυχείου
    Το μυστήριο της παράξενης υπογραφής
    Το μυστήριο του πειρατικού θησαυρού
    Τίτλος πρωτοτύπου: The clue series 6: Esmeraldagaten

    The clue series 7 – Rivertongaten

    The clue series 8: Hodeskallegaten
    Συγγραφέας: Jorn Lier Horst
    Σειρά: Ομάδα δράσης ΚΛΟΥ
    Μετάφραση: Δέσποινα Παπαγρηγοράκη
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Μάιος 2018
    Φεβρουάριος 2019
    Φεβρουάριος 2019
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Βίκυ Κατσαρού (6)
    Σταυρούλα Αλεξανδροπούλου (7, 8)
    Σελιδοποίηση: Ηλίας Σούφρας (6)
    Νατάσσα Χαραλαμπίδη (7, 8)
    Σελίδες: 152, 168, 168
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN:
    978-960-605-453-2

    978-960-605-633-8

    978-960-605-634-5

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular