More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ Έλμερ και το δώρο, του Ντέιβιντ Μακ Κι

    Ο Έλμερ και το δώρο, του Ντέιβιντ Μακ Κι

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Η νόσος Αλτσχάιμερ έλαβε το όνομά της από τον άνθρωπο που την περιέγραψε πρώτος το 1906, τον Γερμανό ψυχίατρο και νευροπαθολόγο Αλοΐσιο Αλτσχάιμερ.

    Νέος στην Ελλάδα, φανταστικός και πάλι Έλμερ.

    Περί τίνος πρόκειται

    Η Ρόζα, το ροζ ελεφαντάκι, λέει στον Έλμερ ότι τον ψάχνει η θεία Ζέλντα. “Πρέπει να πάμε να τη βρούμε, είναι λίγο κουφή και ξεχνάει”, είπε ο Έλμερ. Ο Τίγρης λέει στον Έλμερ ότι η θεία Ζέλντα κάτι θέλει να του δώσει, το ίδιο και δυο μαϊμούδες αργότερα. “Έχεις γενέθλια;” τον ρωτούν. “Όχι, αλλά η θεία Ζέλντα μπορεί να νομίζει ότι έχω”.

    Όταν βρίσκει τη θεία Ζέλντα, εκείνη δεν θυμάται τι ήθελε να του δώσει ούτε πού είναι αυτό που ήθελε να του δώσει. Όλοι προσπαθούν να βοηθήσουν τη θεία Ζέλντα να θυμηθεί. Ναι, δεν είναι δύσκολο, απλά θέλει τρόπο.

    Εστιάζοντας

    Για ακόμα μια φορά -και δεν είναι ούτε κλισέ ούτε χαριστικό εγκώμιο- ο Ντέιβιντ Μακ Κι συναρπάζει με τον Έλμερ μέσα από την απλότητα και λεπτότητα με την οποία αγγίζει ακόμα και τα πιο δύσκολα θέματα. Η λησμονιά της τρίτης ηλικίας, η λήθη στην οποία αρχίζει να κατρακυλάει ο νους, η νόσος Αλτσχάιμερ που αιχμαλωτίζει ό,τι πιο όμορφο έχουμε: τη μνήμη!

    Ο Έλμερ είναι ξανά εκφραστής μιας μοναδικής ηθικής δύναμης. Όχι μόνο δεν ενοχοποιεί τη θεία Ζέλντα για την α-μνησία της, όχι μόνο δεν την πιέζει να θυμηθεί, αλλά μαζί με τους φίλους του χρησιμοποιούν ερωτήσεις-κλειδιά για να τη βοηθήσουν να θυμηθεί. Η τρυφερότητα στη διαχείριση τέτοιων λεπτών ζητημάτων που ουσιαστικά εκτείνεται μέχρι τη συμπεριφορά προς τους εκπροσώπους της τρίτης ηλικίας συγκινεί και διαχέει στους μικρούς αναγνώστες και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί συνάνθρωποί μας και τον τρόπο που μπορούμε να το προσεγγίζουμε. Στο τέλος, το μεγαλύτερο όπλο που αναδεικνύεται στη σχέση μας με το θηρίο του Αλτσχάιμερ είναι η αγάπη.

    Θέλω να τονίσω ξανά ότι ο Έλμερ είναι η προσωποποίηση του υπεύθυνου πολίτη και φίλου, του ενεργητικού όντος που αναλαμβάνει πάντα την ευθύνη και με αίσθημα χρέους σπεύδει να βοηθήσει και να διορθώσει. Αυτή η λεπτή γραμμή της ενσυναίσθησης, της αλληλεγγύης και της μη παθητικότητας είναι ένα θείο δώρο προς τους αναγνώστες, οι οποίοι γίνονται κοινωνοί, δίχως ανόητες διδακτικότητες σε σπουδαίες αξίες.

    Μετάφραση της Μαρίας Παπαγιάννη.

    Για αναγνώστες από 4-4,5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο Έλμερ και το δώρο
    Τίτλος πρωτοτύπου: Elmer and the Gift
    Συγγραφέας: Ντέιβιντ Μακ Κι
    Εικονογράφος: Ντέιβιντ Μακ Κι
    Εκδόσεις: Πατάκη, Αύγουστος 2022
    Μετάφραση: Μαρία Παπαγιάννη
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Βασίλης Τζούβαλης
    DTP: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 24 Χ 27,5
    ISBN: 978-960-16-2727-4

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular