More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟ αλγόριθμος της ζωής, της Ελένης Πουλημένου

    Ο αλγόριθμος της ζωής, της Ελένης Πουλημένου

    Διαβάζεται σε 2′- Περιέχει βίντεο- Ηλικιακό κοινό: 7+ (target 7-12) – Βιβλίο γνώσεων

    «Σήμερα διαπίστωσα πως είναι ωραίο πράγμα να είσαι άνθρωπος».
    Ο αλγόριθμος της ζωής

    «…κοιτούσε μαγεμένος το παιχνίδι των χρωμάτων κι αναλογιζόταν πόσο πολύ του είχε λείψει η απλή παρατήρηση από τη ζωή του».

    Ο Ευκλείδης είναι 80 χρονών.Ζει απομονωμένος στον επιβλητικό πύργο του. Ειδικευμένος στη ρομποτική και στην τεχνητή νοημοσύνη, καταξιωμένος επιστήμονας παγκοσμίως, με μεγάλη μόρφωση, διπλώματα, διακρίσεις… «ο σοφός Ευκλείδης», όπως τον αποκαλούν, είναι σοβαρός, λιγομίλητος, απόμακρος, μόνος. Μετά το θάνατο της γυναίκας του κλείνεται στον εαυτό του παρέα με τις αναμνήσεις του. Χάνει κάθε διάθεση για ζωή. Φτάνει σε τελματικό σημείο, ώσπου… βρίσκει αυτό που θα δώσει ξανά νόημα στη ζωή του.

    «Δεν ήθελε να παραδωθεί στη φθορά του χρόνου και στη μοναξιά. Έπρεπε να αντιδράσει. Να μη δεχθεί μοιρολατρικά το τέλος».

    Ένα παιδί! Όνειρο και προσδοκία τόσων χρόνων!
    Θα φτιάξει τον «αλγόριθμο της ζωής»!… Ένα τέλειο ρομπότ με ευαισθησία, με λογική αλλά και συναισθήματα. Τώρα έχει στόχο και μέλλον.

    Η συνεργάτης του, Μαριάνθη, διαφωνεί. Ο Ευκλείδης με ειδίκευση στην προσομοίωση ανθρωπίνων συναισθημάτων σε μηχανές, δεν το φοβάται και την πείθει να το τολμήσουν.

    Το σχέδιο μπαίνει σε εφαρμογή. Δεν είναι όμως οι μόνοι που το γνωρίζουν. Ένα μικρό παιδί, ο Καρίμ, κρύβεται στον Πύργο και παρακολουθεί αθέατος τη δημιουργία του.

    Το τέλειο ανθρώπινο αντίγραφο ολοκληρώνεται. Ο Φαίδωνας, το παιδί ρομπότ, έρχεται να σημάνει το τέλος της μοναξιάς του γέρου επιστήμονα και να ξανανοηματοδοτήσει τη ζωή του.

    Τι θα συμβεί όμως στον Φαίδωνα και τι ρόλο θα παίξει ο μικρός χαρισματικός Καρίμ;

    Μπορεί αλήθεια, ένα τέλειο ανθρώπινο αντίγραφο να έχει συναισθήματα, ένστικτα και αξίες; Πόσο αναγκαία είναι η ύπαρξη αγαπημένων προσώπων και στενών συναισθηματικών δεσμών  στη ζωή μας; Πόσο στείρα είναι η ζωή χωρίς συναισθηματικές συνδέσεις, αγάπη, φροντίδα, επικοινωνία;

    Ο ανθρωπισμός στο επίκεντρο σε μια ιστορία για την επιστήμη, την αναγνωρισιμότητα, την ευαισθησία, τα συναισθήματα, την ευτυχία και την πληρότητα που δεν κατασκευάζεται με τέλειους υπολογισμούς, παρά μόνο βιώνεται μέσα από την αλήθεια της ίδιας της φύσης, τη ζωή.

    Το εξώφυλλο, με το κόκκινο τριαντάφυλλο που κρατάει το χέρι του ρομπότ στο κέντρο ανάμεσα σε δύο ανθρώπινες σκιές, από την Φωτεινή Τίκκου σηματοδοτεί απόλυτα την ιστορία.

    Με αφήγηση εναλλασσόμενη με πλούσια διαλογικά μέρη που δίνουν παλμό και ζωντάνια, αμεσότητα και λόγο που κυλάει, η Ελένη Πουλημένου γράφει ένα τρυφερό μυθιστόρημα με ενδιαφέρουσα πλοκή και περιπέτεια, ενώ ταυτόχρονα αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές των συναισθημάτων, αλλά και με βασικό άξονα την τεχνητή νοημοσύνη, τα επιτεύγματα της επιστήμης και τα όριά της, ανακινεί σκέψεις, ερωτήματα, προβληματισμούς.
    Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η επιστήμη; Ποια είναι τα όριά της; Πού αρχίζει και τελειώνει η ηθική δεοντολογία;

    Και εν τέλει…

    Λειτουργεί η ζωή με αλγόριθμους;

     «Τη ζωή, αγαπητοί συνάδελφοι, τη ζεις. Δεν την προβλέπεις γιατί, τελικά, δεν γίνεται να την προβλέψεις. Δεν την κατανοείς ποτέ πλήρως. Δεν γίνεται να την κατανοήσεις. Τη ζωή και τον θάνατο τα ζεις. Πώς να φτιάξεις αντίγραφό τους;»

    Για αναγνώστες από 9 ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη

    Απόσπασμα

    Με μια ματιά

    • Με αφήγηση εναλλασσόμενη με πλούσια διαλογικά μέρη που δίνουν παλμό και ζωντάνια, αμεσότητα και λόγο που κυλάει, η Ελένη Πουλημένου γράφει ένα τρυφερό μυθιστόρημα με ενδιαφέρουσα πλοκή και περιπέτεια, ενώ ταυτόχρονα αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές των συναισθημάτων, αλλά και με βασικό άξονα την τεχνητή νοημοσύνη, τα επιτεύγματα της επιστήμης και τα όριά της, ανακινεί σκέψεις, ερωτήματα, προβληματισμούς.
      Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η επιστήμη; Ποια είναι τα όριά της; Πού αρχίζει και τελειώνει η ηθική δεοντολογία;

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Artificial Intelligence Complete Score – Hide and Seek

    Artificial Intelligence Complete Score – David and the Supermecha

    Looking For The Next Great Idea (A Beautiful Mind Soundtrack)

    Lili’s Dream

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο αλγόριθμος της ζωής
    Συγγραφέας: Ελένη Πουλημένου
    Εκδόσεις: Πατάκη, Φεβρουάριος 2021
    Σελίδες: 120
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-8388-1

     

    Ανέζα Κολόμβου
    Ανέζα Κολόμβου
    Νηπιαγωγός, δασκάλα χορού, υπεύθυνη θεαμάτων/ατζέντας ELNIPLEX Επικοινωνία: aneza.kolomvou@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular