More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟ Βραχοπόλεμος, της Αλεξάνδρας Μητσιάλη (εικ.: Κατερίνα Χαδουλού)

    Ο Βραχοπόλεμος, της Αλεξάνδρας Μητσιάλη (εικ.: Κατερίνα Χαδουλού)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 7+ (target 8-13) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Μικροπληροφορία: Η Κοιλάδα των Τεμπών σχηματίζεται μεταξύ Ολύμπου και Όσσας και έχει μήκος δέκα χιλιομέτρων. Στο εσωτερικό της κοιλάδας ρέει ο ποταμός Πηνειός. Η κοιλάδα αυτή αποτελεί από την αρχαιότητα το κύριο πέρασμα από τη Θεσσαλία στη Μακεδονία.

    Χειμώνας. Κοιλάδα των Τεμπών, Θεσσαλία. Ένα στενό πέρασμα μέσα σε βράχους που χάραξε το κοπίδι του Θεού, όπως έλεγε ο παππούς της Άννας. Ο πατέρας της ήταν σταθμάρχης στον σιδηροδρομικό σταθμό των Τεμπών, υπεύθυνος για τα τρένα που περνούσαν από την Αθήνα για τα σύνορα και αντίστροφα. Χαιρετούσε τα τρένα που περνούσαν από εκεί πάντα, όχι όμως και τα γερμανικά τρένα. Και εκείνη τη μέρα, αυτό το τρένο που θα περνούσε έπρεπε με κάθε τρόπο να σταματήσει, να μην περάσει τα σύνορα, να σταματήσει.

    Αυτοί που ήθελαν να το σταματήσουν ήταν οι αντάρτες που πολεμούσαν τους Γερμανούς κατακτητές της Ελλάδας. Κι από κοντά η Άννα, ο Γιώργης και η παρέα της που βοηθούσαν τους μεγάλους όπου χρειάζονταν.

    Ένας δίσκος φρέσκες δίπλες στα χέρια της Άννας, δυο Γερμανοί φρουροί, μια κουλούρα μπελαλίδικοι κόμποι, τέσσερα γαϊδουράκια γεμάτα “ξύλα”, ένα μυστικό πέρασμα κάτω από τη μύτη των Γερμανών είναι το σκηνικό της πλάνης που έστησαν οι ντόπιοι για να ετοιμαστεί η μεγάλη έκρηξη. Την επόμενη μέρα, το τρένο ήρθε. Απανωτές εκρήξεις, ένα σύννεφο από πέτρες και βραχοπόλεμος! Σήμερα ήταν η τυχερή μέρα της Άννας και του Γιώργη: θα έπιαναν πολλά ψάρια στον ποταμό τον Πηνειό…

    Η Αλεξάνδρα Μητσιάλη γράφει με κέντρο ένα σπουδαίο γεγονός της αντίστασης που βρίσκεται στη σκιά της ανατίναξης του Γοργοποτάμου. Στις 23 Φεβρουαρίου 1944, δεκαπέντες μήνες μετά τον Γοργοπόταμο, οι αντάρτες του Μηχανικού του Ολύμπου στα στενά της Κοιλάδας των Τεμπών ανατίναξαν υπό τον διοικητή του τάγματος αρχιμπουρλοτιέρη Αντώνη Αγγελούλη (παρατσούκλι Βρατσάνος) το με προορισμό την Ουκρανία Γερμανικό εξπρές SF-Zug ταχεία 53. Από την τρομερή έκρηξη, το τρένο εκτροχιάστηκε πέφτοντας στον Πηνειό. Οι κρυμμένοι στους βράχους αντάρτες έδωσαν σκληρή μάχη με τα πολυβόλα τους με αποτέλεσμα συνολικά τον θάνατο 450 Γερμανών επίλεκτων αξιωματικών των Ες Ες και στρατιωτών που υπηρετούσαν στην Ελλάδα, χτύπημα μοναδικό στα χρονικά της αντίστασης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Γερμανοί κινούνταν προς το έτοιμο προς κατάρρευση ανατολικό μέτωπο με τους Σοβιετικούς και το χτύπημα υπήρξε καθοριστικό για την αδυναμία ενίσχυσης του μετώπου των Γερμανών.

    Αρνούμαι, όχι από κανέναν τρανό πατριωτισμό, αλλά γιατί πιστεύω πως μόνο μέσα από την ειλικρινή διάθεση και αλήθεια θα πλησιάσουμε οι λαοί μεταξύ μας, το στρογγύλεμα της Ιστορίας, την απαλοιφή γεγονότων ή φρικαλεοτήτων ένθεν κακείθεν για να μη θιχτούν οι απέναντι ή οι ντόπιοι υπερπατριώτες. Όπως αποσιωπούμε τις βαρβαρότητες του ελληνικού στρατού την τριετία 1919-1922 στη Μικρά Ασία για να πάρουμε αποκλειστικά τη θέση του θύματος που τόσο μας βολεύει για να σημαδεύουμε τον ελεεινό εχθρό ο οποίος έπραξε πλείστες όσες και ασχημόνησε άθλια. Οι ασχήμιες είναι ασχήμιες και ο φασισμός είναι φασισμός από όποιον κι αν προέρχονται, όσο κοντά μας κι αν κατοικεί. Έτσι, απόλαυσα την ιστορία της Αλεξάνδρας Μητσιάλη που όχι μόνο δεν πήρε σύγχρονα, γλυκερά μονοπάτια, αλλά είχε την ένταση των συναισθημάτων που γεννούσαν οι κατακτητές τότε, ενώ παράλληλα αποτύπωσε πόσο ήθελαν πολλοί κάτοικοι, ακόμα και παιδιά, να συνδράμουν στην απομάκρυνσή τους από την Ελλάδα, μέσω μιας πολυσυμμετοχικής συνωμοσίας και οργάνωσης των λιγοστών δυνάμεών τους (δίπλες, γαϊδούρια, σχοινιά κτλ). Η ομορφιά των λέξεων και φράσεων, ο ρυθμός και ο τρόπος που ρέουν οι προτάσεις και κουμπώνουν μεταξύ τους σε κάθε κεφάλαιο είναι ο λόγος που θα απολαύσουν οι αναγνώστες αυτήν την μικρή, μεστή ιστορία, η οποία αποθεώνει το πού μπορεί να σε οδηγήσει η θέληση για απελευθέρωση από εκείνον που δεν έχει καμία θέση εδώ.

    Η έμπειρη και ιδιαιτέρως αξιόλογη συγγραφέας αγνοεί διδακτισμούς, περιττές προτροπές και κενή συνθηματολογία, απορρίπτει εξεζητημένα εκφραστικά μέσα και συντάξεις αλλά και αταίριαστα συγκινησιακά φορτία και δημιουργεί μια ιστορία που απολαμβάνεις και φέρνει μπροστά ένα μισοάγνωστο γεγονός της αντίστασης των Ελλήνων, αποτυπώνει τη σύμπραξη πολιτών έναντι του φασισμού και τη μικρή (;) συμβολή τους στον μεγάλο πόλεμο που εξελισσόταν τότε ως ακραίο πόκερ μεταξύ των ισχυρών δυνάμεων της Ευρώπης και του κόσμου.

    Με τα γήινα χρώματα της περιοχής και του σκληρού, άκαμπτου τοπίου, η Κατερίνα Χαδουλού ζωγραφίζει και συνθέτει με κολάζ καλαίσθητες εικόνες που απολαμβάνεις να παρατηρείς.

    Εξαιρετικό ανάγνωσμα για μαθητές δημοτικού.

    Για αναγνώστες από 7,5-8 ετών.

    Εκδόσεις Εκδόσεις.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Με μια ματιά

    • Η έμπειρη και ιδιαιτέρως αξιόλογη συγγραφέας αγνοεί διδακτισμούς, περιττές προτροπές και κενή συνθηματολογία, απορρίπτει εξεζητημένα εκφραστικά μέσα και συντάξεις αλλά και αταίριαστα συγκινησιακά φορτία και δημιουργεί μια ιστορία που απολαμβάνεις και φέρνει μπροστά ένα μισοάγνωστο γεγονός της αντίστασης των Ελλήνων, αποτυπώνει τη σύμπραξη πολιτών έναντι του φασισμού και τη μικρή (;) συμβολή τους στον μεγάλο πόλεμο που εξελισσόταν τότε ως ακραίο πόκερ μεταξύ των ισχυρών δυνάμεων της Ευρώπης και του κόσμου.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ-Σωκράτης Μάλαμας

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο Βραχοπόλεμος
    Συγγραφέας: Αλεξάνδρα Μητσιάλη
    Εικονογράφος: Κατερίνα Χαδουλού
    Εκδόσεις: Πατάκη, Νοέμβριος 2021
    Υπεύθυνη έκδοσης: Φαίη Κολοκυθά
    Διορθώσεις: Κατερίνα Βασιλοπούλου
    Σελιδοποίηση: Φαίη Κολοκυθά
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 17 Χ 24
    ISBN: 978-960-16-9607-2

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular