More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20224-7 ετώνΟ Γκασπάρ μέσα στη νύχτα, της Σενγκ Σουν Ρατάναβαν

    Ο Γκασπάρ μέσα στη νύχτα, της Σενγκ Σουν Ρατάναβαν

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 6-8) – Εικονογραφημένη λογοτεχνία για παιδιά

    Την αυγή μπορείς να την φτάσεις μόνο περπατώντας το μονοπάτι της νύχτας.
    Χαλίλ Γκιμπράν

    Ο Γκασπάρ, ένα μοναχικό αγόρι, ζει σε ένα σπίτι γεμάτο θαλπωρή και κόκκινα κεραμίδια.  Η πόλη κοιμάται εδώ και ώρα, αλλά ο Γκασπάρ δεν μπορεί να κλείσει μάτι. Το μυαλό του ταξιδεύει. Μάλλον τον τρομάζει κάπως η νύχτα και τη βαριέται. Και συνεχώς κάνει σκέψεις. Ολομόναχος. Αν είχε τουλάχιστον έναν φίλο, “έστω έναν μικρούλη“.

    Και να που αυτός εμφανίζεται κάτω από το κρεβάτι. Για την ακρίβεια είναι αυτή και τη λένε Αγλαΐα. Και είναι μία μικρούλα ποντικίνα! Μαζί κατεβαίνουν τα σκαλοπάτια. “Ψάχνεις για έναν φίλο; Αν δεν τον έχεις βρει, είναι επειδή κοιτάζεις μόνο με τα μάτια…“, του λέει. Ο Γκασπάρ αναρωτιέται: “Τι είναι η φιλία;“. Και η Αγλαϊα του λέει “έλα μαζί μου να σου δείξω“. Μια μοναδική νυχτερινή περιπέτεια έχει μόλις αρχίσει…

    Γιατί να το διαβάσετε

    Αυτή η φοβερή Γαλλοασιάτισσα καλλιτέχνης που ακούει στο όνομα Σενγκ Σουν Ρατάναβαν θα σας συνεπάρει καταρχάς με τις εικόνες της. Την είχαμε γνωρίσει ως εικονογράφο στο σαγηνευτικό Ώρα να κοιμηθείς γλυκά της Ροξάν Μαρί Γκαλιέ και είχαμε καταλάβει ότι είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση αισθητικής και συγκερασμού Ανατολής και Δύσης. Πράγματι, και εδώ αυτή η ισορροπία της μεταξύ αυτών των δύο κόσμων, τα χρωματιστά μοτίβα, τα φωτεινά χρώματα που δείχνουν τη δύναμη και τη διαπλοκή του φωτός με το σκοτάδι, είναι συναρπαστικά, μαγικά θα τα χαρακτήριζα.

    Μα και το κειμένό της δεν υπολείπεται καθόλου. Αυτή η περιήγηση ενός μοναχικού αγοριού μέσα στην άβυσσο της νύχτας για την αναζήτηση ενός φίλου, γίνεται αφενός η συμφιλιωτική δύναμη με τη νύχτα, αφετέρου ιχνηλατεί την ποιότητα και την ουσία της φιλίας∙ πολλές φορές τη φιλία την έχουμε δίπλα μας. Δεν έχει όνομα, δεν μας συστήνεται, δεν έχει τον τίλο, όμως είναι πάντα πλάι μας στα δύσκολα, μας χαρίζει γέλιο και δύναμη και πάνω απ’ όλα παρέα στη μοναξιά. Η Ρατάναβαν το δίνει υπέροχα όλο αυτό.

    Αν φοβάστε τη νύχτα και το σκοτάδι, αν σας γεννούν ανασφάλειες, τότε έχετε μπει σε ένα από τα καλύτερα βιβλία.

    Να σημειώσω ότι η γνωριμία του Γκασπάρ με τα πλάσματα που συναντά σε αυτήν την νυχτερινή του περιπλάνηση είναι η σημασιολογική ανάδειξη των σημαντικών που θα μας σταθούν όταν είμαστε μόνοι: η μουσική, το βιβλίο, η φυσική άσκηση (κολύμβηση ας πούμε), ο αθλητισμός, η καλή κουζίνα που ενώνει τους… ανθρώπους).

    Άρα έχουμε ένα πολυσήμαντο βιβλίο, μια ιστορία καλογραμμένη, ονειρική, προσεγμένη στην λεπτομέρειά της που θα σας γλυκάνει την καρδιά.

    Για αναγνώστες από 5 ετών.

    Εκδόσεις Ψυχογιός.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Διακρίσεις

    Βραβείο Landerneau 2021

    Με μια ματιά

    • Η Σενγκ Σουν Ρατάναβαν θα σας συνεπάρει καταρχάς με τις εικόνες της. Αυτή η ισορροπία της μεταξύ αυτών των δύο κόσμων, τα χρωματιστά μοτίβα, τα φωτεινά χρώματα που δείχνουν τη δύναμη και τη διαπλοκή του φωτός με το σκοτάδι, είναι συναρπαστικά, μαγικά θα τα χαρακτήριζα. Μα και το κειμένό της δεν υπολείπεται καθόλου. Αυτή η περιήγηση ενός μοναχικού αγοριού μέσα στην άβυσσο της νύχτας για την αναζήτηση ενός φίλου, γίνεται αφενός η συμφιλιωτική δύναμη με τη νύχτα, αφετέρου ιχνηλατεί την ποιότητα και την ουσία της φιλίας∙ πολλές φορές τη φιλία την έχουμε δίπλα μας. Δεν έχει όνομα, δεν μας συστήνεται, δεν έχει τον τίλο, όμως είναι πάντα πλάι μας στα δύσκολα, μας χαρίζει γέλιο και δύναμη και πάνω απ’ όλα παρέα στη μοναξιά. Η Ρατάναβαν το δίνει υπέροχα όλο αυτό.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    The Martlet’s tale (Η Μπαλάντα των Αισθήσεων & Των Παραισθήσεων)

    Θάλασσα από ηλιοτρόπια – Ευανθία Ρεμπούτσικα

    Cash and Dropped Out – Dreaming

    Old Boy OST – The Last Waltz

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο Γκασπάρ μέσα στη νύχτα
    Τίτλος πρωτοτύπου: Gaspar dans la nuit
    Συγγραφέας: Σενγκ Σουν Ρατάναβαν
    Εικονογράφος: Σενγκ Σουν Ρατάναβαν
    Εκδόσεις: Ψυχογιός, Οκτώβριος 2021
    Μετάφραση: Μυρτώ Ρασινιέ, Κατερίνα Φράγκου
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-01-3926-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular