More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ γύρος του χρόνου με ποιήματα- Μια ανθολογία ποίησης για παιδιά, της...

    Ο γύρος του χρόνου με ποιήματα- Μια ανθολογία ποίησης για παιδιά, της Μαριγώς Αλεξοπούλου

    Η ποίηση είναι μια πόρτα ανοιχτή.
    Γιώργης Παυλόπουλος

    Είναι γεγονός ότι οι ανθολογίες ποίησης για παιδιά είναι ελάχιστες. Ο γύρος του χρόνου με ποιήματα είναι μια καλαίσθητη εικονογραφημένη έκδοση που κυκλοφορεί  από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Η ιδέα της εκπαιδευτικού Μαριγώς Αλεξοπούλου ήταν να συλλέξει και να κατατάξει γνωστά κυρίως ποιήματα με βάση τη διαδοχή των τεσσάρων εποχών.

     «Η επιθυμία μου ήταν να συμπεριλάβω ποιήματα που διεγείρουν την παιδική φαντασία και μυούν εν γένει τον αναγνώστη “στην αρχή του μεγάλου ονείρου μας και το τέλος του μικρού μας ταξιδιού”, όπως γράφει ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης.»

    Μαριγώ Αλεξοπούλου
    από την εισαγωγή του βιβλίου

    Στην κάθε ενότητα οι αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν ποιήματα γνωστών και καταξιωμένων ποιητών αλλά και δημοτικά τα οποία σχετίζονται ως προς τη θεματολογία με την αντίστοιχη εποχή. Η εισαγωγή γίνεται με το ποίημα του Κωστή Παλαμά Οι μήνες (Η ασάλευτη ζωή, Ιδεόγραμμα, 2004). Όμορφη έκπληξη αποτελούν τα δύο ποιήματα για την ίδια την ποίηση τα οποία επιλέχτηκαν αντί επιμέτρου. Στο βιβλίο εκτός των άλλων  υπάρχουν ευρετήριο των ποιητών και πηγές. Η εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου προσδίδει μια άλλη διάσταση στο βιβλίο με τα παραμυθένια πρόσωπα και τοπία της.

    Ποιητές (αλφαβητικά):

    Τέλλος Άγρας, Μαριγώ Αλεξοπούλου, Κώστας Βάρναλης, Ιωάννης Βηλαράς, Γεώργιος Βιζυηνός, Άγγελος Βλάχος, Νικηφόρος Βρεττάκος, Μιχάλης Γκανάς, Κική Δημουλά, Γεώργιος Δροσίνης, Νίκος Εγγονόπουλος, Μάνος Ελευθερίου, Οδυσσέας Ελύτης, Κ. Π. Καβάφης, Νίκος Καββαδίας, Ρένα Καρθαίου, Κώστας Καρυωτάκης, Λίνα Κάσδαγλη, Αλέξανδρος Κατακουζηνός, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Μάρω Λοΐζου, Μελισσάνθη (Ήβη Κούγια-Σκανδαλάκη), Ματθαίος Μουντές, Ρίτα Μπούμη-Παπά, Μυρτιώτισσα (Θεώνη Δρακοπούλου), Κωστής Παλαμάς, Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος, Λάκης Παπαδήμας, Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Στρατής Πασχάλης, Τίτος Πατρίκιος, Γιώργης Παυλόπουλος, Ιωάννης Πολέμης, Αριστομένης Προβελέγγιος, Βασίλης Ρώτας, Χάρης Σακελλαρίου, Μίλτος Σαχτούρης, Γιώργος Σεφέρης, Άγγελος Σικελιανός, Διονύσιος Σολωμός, Γιώργος Σουρέλης, Στέλιος Σπεράντσας, Μιχαήλ Στασινόπουλος, Αργύρης Χιόνης.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο γύρος του χρόνου με ποιήματα-Μια ανθολογία ποίησης για παιδιά
    Ανθολόγηση: Μαριγώ Αλεξοπούλου
    Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
    Προσαρμογή εξωφ.: Γιώργος Παναρετάκης
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Δεκέμβριος 2019
    Διόρθωση: Θοδωρής Τσώλης
    Σελίδες: 88
    Μέγεθος: 21 Χ 24
    ISBN: 978-618-03-2144-9 

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular