More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΟ θησαυρός της Βαγίας, της Ζωρζ Σαρή

    Ο θησαυρός της Βαγίας, της Ζωρζ Σαρή

     

    Έρχεται στο ELNIPLEX

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 9+ (target 10-15) – Λογοτεχνία για παιδιά+

    “Αυτό που χαρακτηρίζει το σύνολο του έργου της είναι το βιοωματικό γράψιμο και η ανάγκη της να εκφραστεί μέσα από αυτό. Μια ανάγκη που, όπως η ίδια ομολογεί, βοηθά τον συγγραφέα να σώσει τον εαυτό του: Οι συγγραφείς γράφουν πριν απ’ όλα για τον εαυτό τους”, για να εκφραστούν οι ίδιοι πριν απ’ όλα, για να σωθούν”.
    Χρύσα Κουράκη

    Η Ζωρζ Σαρή γράφει ένα από τα πλέον θρυλικά βιβλία της ελληνικής λογοτεχνίας για παιδιά.

    Περί τίνος πρόκειται

    Το 1969 οι Εκδόσεις Κέδρος εκδίδουν ένα βιβλίο που έμελλε να γίνει ένα από τα σημεία αναφοράς της παιδικής λογοτεχνίας στον 20ο αιώνα, τότε που οι συγγραφείς και τα βιβλία για παιδιά μετριόντουσαν στα δάχτυλα. Ήταν Ο Θησαυρός της Βαγίας, της κορυφαίας λογοτέχνιδας Ζωρζ Σαρή που αποτέλεσαν με την Άλκη Ζέη ένα σπουδαίο δίδυμο παραγωγής θαυμάσιων κειμένων, στις οποίες προστέθηκαν η Λότη Πέτροβιτς, ο Μάνος Κοντολέων, η Σοφία Μαντουβάλου και άλλοι. Εκείνη η μικρή dream team όποτε έβγαζε βιβλίο σήμαινε συναγερμός στην ανέκαθεν μικρή βιβλιοφιλική κοινότητα της Ελλάδας.

    Ο Θησαυρός της Βαγίας, τοποθετημένος στο παραθαλάσσιο χωριό Βαγία της βορειοδυτικής Αίγινας, χτισμένο κάτω από την Παλιαχώρα, λίγο έξω από τη Σουβάλα (εκεί τοποθετείται και το βιβλίο της Ζωρζ Σαρή “Τα στενά παπούτσια“), πρώτο μυθιστόρημα, ντεμπούτο της σπουδαίας συγγραφέα), μας φέρνει καταρχάς ένα κλασικό μοτίβο: μιας παρέας παιδιών που περνούν μαζί τς καλοκαιρινές τους διακοπές, συνηθισμένο αντάμωμα εκείνες τις δεκαετίες στα χωριά των τόπων της χώρας, όταν δεν υπήρχαν τα “πού θα πάμε φέτος διακοπές;” αλλά μόνο κάποιο χωριό, δικό σου ή συγγενικό. Όταν καταφθάνει η Νικόλ από το Παρίσι, η οποία εργάζεται ως βοηθός ενός ψυχιάτρου, η όποια ανία ή δυσαρμονία στις σχέσεις, εγκαταλείπεται μαζί με την ευμετάβλητη διάθεση των παιδιών. Η Νικόλ (Νικολέτ) πρέπει να συγκεντρώσει πληροφορίες για έναν ασθενή του ψυχιάτρου για τον οποίο δουλεύει. Πρόκειται για τον Χανς Σουλτς, ο οποίος, στρατιώτης των δυνάμεων Κατοχής της Γερμανίας στην Ελλάδα το 1943, πάτησε μία νάρκη, πληγώθηκε και έπαθε μερική αμνησία, χάνοντας αυτήν την περίοδο της ζωής του, γεγονός που φέρει επιπτώσεις στον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του. Πίσω από εκείνη τη νάρκη, πίσω από εκείνη την ιστορία, κρύβεται μια συγκινητική όσο και σκληρή ιστορία που θέλει τον φιλοξενούμενο τότε Χανς να έκλεψε από την οικογένεια του ντόπιου Γιάννη Χαλδαίου 203 λίρες που η οικογένεια είχε μαζέψει με κόπο. Αυτό είναι το κλειδί που διαλύει το μυαλό όλων. Ο Θησαυρός της Βαγίας! Θα πρέπει να είναι κάπου εκεί λοιπόν…Και έτσι ξεκινά μια απίθανη περιπέτεια που θα οδηγήσει σε μια συναρπαστική περιπλάνηση στο νησί της Αίγινας αλλά και στον σκληρό κόσμο της γερμανικής κατοχής της Ελλάδας.

    Και το κλασικό μοτίβο “παρέα παιδιών κάνει διακοπές και ζει μια περιπέτεια” πηγαίνει περίπατο και κάνει το ίδιο το βιβλίο κλασικό με την περίφημη επιδεξιότητα της Ζωρζ Σαρή η οποία με τη Λίνα, τη Ράνια, τη Σόφη, τον Αλέξη, τον (Γάλλο) Κλου, τον Άγγελο και τη Νικόλ δημιουργεί μια υποδειγματική ιστορία μυστηρίου που συνδέεται με την ιστορία της χώρας, με τον πόλεμο, με τον τοπικό πολιτισμό, ενώ υφαίνονται μαεστρικά οι σχέσεις των ανθρώπων, η ψυχοσύνθεσή τους, η ανάγκη των παιδιών για περιπέτεια, καθώς και ένας μικρός στρόβιλος συνηθειών (π.χ. φιλοξενία)  και εθίμων (π.χ. προίκα κόρης) που τυλίγουν την Ελλάδα, όχι ως έναν απλό γεωγραφικό τόπο που κάποτε την ξεχώρισε κάποιος σημαντικός πολιτισμός, αλλά ως μια αξιοπρόσεκτη κοσμοθεωρία καλοσύνης και αλληλεγγύης, συγχώρεσης και αποδοχής, στοιχεία του παλιού ελληνικού κόσμου, ζητούμενα πάντα και παντού.

    Εστιάζοντας

    Θα συμπληρωθεί με την παρουσίαση του βιβλίου

    Για αναγνώστες από 11 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Θα συμπληρωθεί με την παρουσίαση του βιβλίου

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο θησαυρός της Βαγίας
    Σειρά: Σύγχρονη Λογοτεχνία-Νεανικά μυθιστορήματα- Ζωρζ Σαρή
    Συγγραφέας: Ζωρζ Σαρή
    Εκδόσεις: Κέδρος 1969, Α’ έκδοση στις εκδόσεις Πατάκη1992- 50η εκτύπωση Φεβρουάριος 2023
    Μακέτα εξωφύλλου: Θανάσης Γεωργίου
    Φιλμ: Φ. Βλάχος
    Φωτοστοιχειοθεσία: Π. Καπένης
    Σελίδες: 384
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-293-679-5

     

    Προηγούμενο άρθρο
    Επόμενο άρθρο
    RELATED ARTICLES

    Most Popular