More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20208-11 ετώνΟ Ισιντόρ και το φεγγάρι, του Γιώργου Κ. Παναγιωτάκη

    Ο Ισιντόρ και το φεγγάρι, του Γιώργου Κ. Παναγιωτάκη

    «Στις λέξεις» είπε ο Λιβόρνο. «Εκεί κρύβεται η μαγεία. Αν τις διαλέξεις μία μία, αν τις πλέξεις μαστορικά μεταξύ τους και έπειτα τις πεις ή τις γράψεις στο χαρτί, είναι ικανές να κάνουν θαύματα. Να αιχμαλωτίσουν τους ανθρώπους, να τους μαγέψουν. Να φανερώσουν πράγματα ανύπαρκτα. Να σκορπίσουν ήχους και αρώματα και αγγίγματα και γεύσεις. Μέχρι και να δέσουν το φεγγάρι μπορούν».

    Ο Λιβόρνο είναι ένας σπουδαίος μάγος κι ο Ισιντόρ ο μικρός του υπηρέτης. Το όνειρο του Ισιντόρ είναι να φυλάξει το φεγγάρι. Αυτή είναι η καλύτερη, η πιο σημαντική δουλειά του κόσμου. Όμως ο Λιβόρνο μόνο στη Μπέλα εμπιστεύεται το θρυλικό γκορουνμέζ, το αόρατο σχοινί από τη χώρα των Ταύρων με το οποίο είναι δεμένο το φεγγάρι.

    Ο μάγος Λιβόρνο τρέμει μήπως ο κόμπος λυθεί και το φεγγάρι φύγει μακριά. Και τότε, αντίο κόσμε.! Ο χαλίφης, ο οποίος καμαρώνει ότι μόνος αυτός έχει τόσο κοντά του το φεγγάρι, δε θα τους λυπηθεί. Αλλά ο Ισιντόρ το έχει πάρει απόφαση. Θα γίνει ο φύλακας του φεγγαριού έστω και για μια νύχτα. Κλέβει, λοιπόν, την πράσινη πέτρα του Σιράχ από τον κοιμισμένο αφέντη του κι ύστερα με αυτήν υπνωτίζει την Μπέλα η οποία αποκοιμιέται αμέσως. Ο  Ισιντόρ είναι πλέον ο φύλακας του φεγγαριού. Είναι τόσο περήφανος αλλά και τόσο κουρασμένος. Αποκοιμιέται κι από τα χέρια του αφήνει το γκορουνμέζ.

    Τη συνέχεια μπορεί να την μαντέψει κανείς. Το νέο διαδίδεται από στόμα σε στόμα και φτάνει και στα αφτιά του χαλίφη. Ο Λιβόρνο και η Μπέλα φυλακίζονται. Ο Μουρμάχ έχοντας χάσει το σύμβολο της μεγαλοσύνης του, δεν είναι διατεθειμένος να δείξει έλεος. Με συνοπτικές διαδικασίες αποφασίζει να τους κόψει το κεφάλι. Ο Ισιντόρ καταλαμβάνεται από τύψεις. Θέλει να αναλάβει την ευθύνη για την απώλεια του φεγγαριού. Τότε όμως μαθαίνει πως το φεγγάρι δεν το είχαν ποτέ δεμένο. Μαθαίνει ακόμα πόση δύναμη έχουν οι λέξεις. Με τη δύναμή τους κι αυτός θα καταφέρει να σώσει τον Μάγο και την Μπέλα.

    Μια ιστορία με ανατολίτικη αύρα δια χειρός Γιώργου Παναγιωτάκη. Οι γλαφυρές περιγραφές με το λεπτό χιούμορ και την έξυπνη, ανατρεπτική πλοκή είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά του κειμένου. Το αφήγημα των σκέψεων του βασικού ήρωα συντελεί στην ταύτιση με τον αναγνώστη από τις πρώτες κιόλας αράδες του κειμένου. Μαγικό είναι εξάλλου το σημείο κατά το οποίο το νεαρό αγόρι αφηγείται στον χαλίφη τον τρόπο με τον οποίο δήθεν είχε καταφέρει να πιάσει το αόρατο σχοινί. Μια διαφορετική ιστορία για τα όνειρα, τη φιλία αλλά κυρίως για τη μαγεία της γλώσσας που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε!

    Ζητήσαμε από τον Γιώργο Παναγιωτάκη να μοιραστεί με το ELNIPLEX ένα μυστικό από τη συγγραφή του βιβλίου κι εκείνος πρόθυμα μας απάντησε:

    Το βιβλίο μιλάει, μεταξύ άλλων, για τη μαγεία των λέξεων. Μια μαγεία, θύμα της οποίας έπεσα κατά κάποιον τρόπο και εγώ. Πιο συγκεκριμένα, στο σημείο όπου ο Ισιντόρ προσπαθεί να αποκοιμίσει τη Μπέλα ώστε να γίνει φύλακας του φεγγαριού, χρησιμοποίησα σαν πειραματόζωο τον εαυτό μου. Δοκίμασα, δηλαδή, διάφορους συνδυασμούς λέξεων μέχρι να βρω εκείνον που θα με έκανε να χασμουρηθώ. Ακόμα και τώρα, όταν διαβάζω το συγκεκριμένο κομμάτι (στις σελίδες 22 και 23) είναι αδύνατον να συγκρατήσω το χασμουρητό μου. Ελπίζω να συμβαίνει αυτό και στους αναγνώστες του βιβλίου.  

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος:
    O Ισιντόρ και το φεγγάρι
    Συγγραφέας: Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης
    Εικονογράφηση: Βασίλης Κουτσογιάννης
    Εκδόσεις: Πατάκη, Σεπτέμβριος 2019
    Διορθώσεις: Θανάσης Κοκολόγος
    Εκτύπωση: Νέα Γραφή
    Σελιδοποίηση: Κωνσταντίνος Καπένης
    Σελίδες: 84
    Μέγεθος: 12 X 19
    ISBN: 978-960-16-8427-7
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular