More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο12-15 ετώνΟ καινούριος, του Ντέιβιντ Άλμοντ (εικ.: Μάρτα Αλτές)

    Ο καινούριος, του Ντέιβιντ Άλμοντ (εικ.: Μάρτα Αλτές)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 9+ (target 10-14) – Λογοτεχνία προεφήβους και εφήβους

    “Δίχως να μου αρέσουν τόσο βαριές ετικέτες σαν το “νέος Ρόαλντ Νταλ”, ομολογώ πως ο νεο-παραμυθάς Ντέιβιντ Άλμοντ, διαβαίνει τον πολυσύχναστο δρόμο του μαγικού ρεαλισμού με τρόπο ακραιφνώς όμορφο…”
    ELNIPLEX για το βιβλίο του Μαρκ Άλμοντ Η μικρή ιστορία του Αντζελίνο Μπράουν

    Στην αρχή νομίζουμε ότι είναι κι αυτός ένα παιδί σαν κι εμάς. Φυσικό. Τι άλλο θα σκεφτόμασταν; Μας έρχεται μια Δευτέρα πρωί, τελευταία εβδομάδα του τριμήνου, μες τη μέση της πρωινής συνάθροισης. Συντονίστρια είναι η κυρία Χούλιχαν. Τη βλέπουμε που είναι ξαναμμένη, δεν ξέρουμε γιατί. Φοράει πράσινο τουίντ κουστούμι και γυαλισμένες ψηλοτάκουνες γόβες, και τα μαλλιά της είναι βαμμένα και κατσαρωμένα. Όλο κοιτάει την πόρτα στο πίσω μέρος της αίθουσας, σα να περιμένει να ανοίξει από στιγμή σε στιγμή.
    Λέει τα κλασικά για το μπούλινγκ και πόσο κακό είναι.
    “Δε συμφωνείτε;” μας ρωτάει.
    Ε βέβαια συμφωνούμε.
    “Ναι, κυρία Χούλιχαν! Ναι, κυρία Χούλιχαν!” Τι άλλο θα λέγαμε;

    Δημοτικό Σχολείο Ντάργουιν Άβενιου. “Καλώς όρισες, Τζορτζ”. Και όλοι τον καλωσορίζουν. Μάλιστα στο πρώτο μάθημα, ο Τζορτζ εκπλήσσει άπαντες με την ταχύτητα με την οποία κάνει δύσκολες μαθηματικές πράξεις. 9Χ7Χ3Χ10 ίσον; 1890 απαντά ο Τζορτζ. Απίστευτο! Το αυτί του ξεκόλλησε. Ουπς! Πιο απίστευτο!

    Ο Τζορτζ είναι απόμακρος, εσωστρεφής, κοινωνικά αδέξιος. Μιλάει δύσκολα, τηλεγραφικά, με απαντήσεις επίσημες, στα όρια του εγκυκλοπαιδικού. Συχνά δεν απαντάει καθόλου. Πραγματικά δείχνει πολύ διαφορετικός, άκαμπτος.

    Οι συνεχείς νύξεις του συγγραφέα Ντέιβιντ Άλμοντ και τα περιστατικά που λειτουργούν ιντριγκαδόρικα για το τι είναι ο Τζορτζ είναι πετυχημένες και η αγωνία σου για το τι συμβαίνει με αυτόν συνεχώς αυξάνεται. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μάλιστα, κάποιων καθηγητών για αυτόν προφανώς λειτουργεί αθροιστικά πάνω σε αυτή τη βάση.

    Πριν συνεχίσετε, να ξέρετε ότι προδίδονται πράγματα παρακάτω.Ο Άλμοντ στήνει μια σχολική ιστορία για να μιλήσει για πράγματα πολύ πέρα από τα αναμενόμενα και να σκαλίσει πολύ δυνατά τη σκέψη των αναγνωστών 9-13 ετών που αποτελούν το επίκεντρο του αναγνωστικού κοινού. Ακολουθώντας μια σχετικά γρήγορη και θα λέγαμε ρυθμική αφήγηση, με αφηγητή έναν εκ των μαθητών, τον Ντάνιελ, ο Άλμοντ κατορθώνει να θέσει ένα πλήθος ιδεών, σκέψεων και ερωτημάτων στον νεαρό αναγνώστη. Πόση ελευθερία έχει η βούλησή μας και πώς προσδιορίζεται; Ποιοι είναι οι μηχανισμοί της μάθησης και πόσο δυναμική διαδικασία αποτελεί η γνώση; Πόσο εύκολα μπορεί ένα εξελιγμένο μηχάνημα, ένα ρομπότ, ένας άνθρωπος ή ευρύτερα μια ύπαρξη με τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence) να αναπτύξει θεμελιώδεις δεξιότητες της ανθρώπινης ύπαρξης όπως η φαντασία και η ελεύθερη βούληση, η σύνθετη σκέψη και η κριτική προσέγγιση και ανάλυση δεδομένων; Πόσο νοθεύεται και αλλοιώνεται ουσιαστικά η παιδική ηλικία από την υπερτεχνολογία και τελικά ποια είναι τα υλικά της παιδικής ηλικίας που οδηγεί στο τι άνθρωποι είμαστε; Πόσο υπάκουοι και πειθήνιοι είναι οι άνθρωποι στην εξουσία, στην αυθεντία, στους άλλους, στους… προγραμματιστές τους; Ποια είναι η ηθική βάση κάποιου που δημιουργεί μια ζωή και τι τον νομιμοποιεί να το πράττει; Πόσο σημαντικές είναι η καινοτομία και η ανακάλυψη έναντι της φιλίας, της αθωότητας, του παιχνιδιού, του άδραξε τη μέρα.

    Όχι, δεν τα θέτει ευθέως όλα αυτά τα ερωτήματα ο Άλμοντ τις περισσότερες φορές. Τα εξελίσσει, τα αναπτύσσει, τα ακουμπά μέσα από την εξέλιξη της ιστορίας του στον αναγνώστη, μιας ιστορίας που γίνεται στην πορεία μια ωδή στη φιλία και την ανθρώπινη ύπαρξη, στις αληθινές σχέσεις και την τρυφερότητα, μια ιχνηλάτηση του ανθρώπου, της ταυτότητάς μας, του πότε είσαι ελεύθερος, αυτόνομος και στέρεος.

    Οι συμμαθητές του θα προσπαθήσουν να του δώσουν μια ζωή που δεν έχει, να ζήσει ελεύθερος, αποφασίζοντας ο ίδιος για τον εαυτό του.Θα τα καταφέρουν; Θα καταφέρουν να τον κάνουν κάτι καινούριο;

    Μια συνομιλία του παρόντος με το κοντινό μέλλον που πλησιάζει με ταχείς ρυθμούς, τόσο που μην παραξενευτείτε καθόλου όταν θα δείτε ρομπότ ως καθηγητές και δασκάλους, ως βοηθούς, ποιος ξέρει και ως μαθητές κάποτε.

    Η εικονογράφηση είναι της Marta Altés.

    Δυνατό ανάγνωσμα.

    Για αναγνώστες από 9-10 ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Με μια ματιά

    • Ο Άλμοντ στήνει μια σχολική ιστορία για να μιλήσει για πράγματα πολύ πέρα από τα αναμενόμενα και να σκαλίσει πολύ δυνατά τη σκέψη των αναγνωστών 9-13 ετών που αποτελούν το επίκεντρο του αναγνωστικού κοινού. Ακολουθώντας μια σχετικά γρήγορη και θα λέγαμε ρυθμική αφήγηση, με αφηγητή έναν εκ των μαθητών, τον Ντάνιελ, ο Άλμοντ κατορθώνει να θέσει ένα πλήθος ιδεών, σκέψεων και ερωτημάτων στον νεαρό αναγνώστη, από φιλία και ελευθερία, από ανθρώπινα όρια και τεχνολογία, μέχρι παιδική ηλικία, γνώση, μάθηση, εκπαίδευση και υπακοή.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    I, Robot: Purse Snatcher

    Artificial Intelligence Complete Score – Hide and Seek

    1. The Hunger Games – The Hunger Games – Original Motion Picture Score – James Newton Howard

    Artificial Intelligence Complete Score – Capturing Mecca

    Blood Diamond – Solomon Vandy (James Newton Howard)

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο καινούριος
    Τίτλος πρωτοτύπου: Brand new boy
    Συγγραφέας: Ντέιβιντ Άλμοντ
    Εικονογράφος: Marta Altés
    Εκδόσεις: Πατάκη, Οκτώβριος 2021
    Μετάφραση: Μάνος Τζιρίτας
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Αντωνία Κιλεσσοπούλου
    Σελιδοποίηση: Αλέξιος Δ. Μάστορης
    Σελίδες: 320
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-9212-8

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular