More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ Ξυλαράκης, της Τζούλια Ντόναλντσον (εικ.: Άξελ Σέφλερ)

    Ο Ξυλαράκης, της Τζούλια Ντόναλντσον (εικ.: Άξελ Σέφλερ)

    Όταν η Τζούλια Ντόναλντσον και ο Άξελ Σέφλερ δημιουργούν κάτι, αναμφίβολα αποτελεί ένα εκδοτικό γεγονός. Το Stick Man είναι ένα βιβλίο του 2008, στην Ελλάδα όμως ήρθε μόλις πριν λίγες εβδομάδες (Οκτώβριος 2016) με τον τίτλο “Ο Ξυλαράκης” από τις εκδόσεις Ίκαρος.

    Ο Ξυλαράκης είναι μια αληθινή οδύσσεια ενός κομματιού ξύλου που ζει σε ένα δέντρο μαζί με τη γυναίκα του και τα τρία τους παιδιά. Βγαίνοντας μια βόλτα ένα ανοιξιάτικο πρωινό, ένας σκύλος τον πιάνει και τον πάει -ως παιχνίδι- στο αφεντικό του. Κάπως έτσι άρχισαν όλα για τον Ξυλαράκη. Ένα ταξίδι περιπετειών μόλις ξεκινά. Θα τον πάρει ο σκύλος, θα τον βρει ένα κοριτσάκι για να παίξει με τις φίλες της, θα τον βάλει ένας κύκνος στη φωλιά του, θα ξεβραστεί στην ακτή μιας ακρογυαλιάς, θα γίνει σημαιάκι σε κάστρο, σπαθί και ραβδί, μολύβι και τόξο, ρόπαλο και χέρι σε χιονάνθρωπο.

    Μήνες θα βρίσκεται αιχμάλωτος σε διαφορετικά χέρια, θα αλλάζει χρήσεις και μορφές, θα ικανοποιεί ανάγκες και όνειρα άλλων, μα εκείνος πάντοτε θα αναζητεί την απελευθέρωσή του και την επιστροφή στο σπίτι του και την οικογένειά του.

    Νόστος! Πώς να γυρίσεις πίσω! Ο κόσμος είναι μεγάλος κι ο καθένας σε βλέπει κι αλλιώς. Ποιος να σταθεί να κοιτάξει πως είσαι ο Ξυλαράκης και θέλεις απλώς να γυρίσεις στο σπίτι σου;

    Χμ! Μα για δες. Ο Ξυλαράκης σώζει κάποιον. Κάποιον που είναι πολύ σημαντικός. Κάποιον που πάντα ακούει ευχές και επιθυμίες, όνειρα και εσωτερικό εαυτό. Κι αυτός ο κάποιος θα τον βοηθήσει να συμβεί αυτό που τόσο ήθελε από εκείνο το ανοιξιάτικο πρωινό: να γυρίσει σπίτι του. Α! Μη ξεχάσω. Τον κάποιον αυτόν τον ξέρετε όλοι. Τον ξέρετε και τον περιμένετε, κυρίως αν είστε παιδί.

    Τίποτα δεν προδικάζει ότι αυτό είναι ένα -και- χριστουγεννιάτικο παραμύθι. Οι ανατροπές που συνηθίζει η μαστόρισσα Τζούλια Ντόναλντσον κάνουν κι εδώ την εμφάνισή τους με τρόπο ιδιαιτέρως γοητευτικό. Το περιπετειώδες ταξίδι του Ξυλαράκη, ο Νόστος, η επιστροφή στη δική του Ιθάκη, στην Πηνελόπη και τα παιδιά του ανταμώνουν με την αλλαγή των εποχών (άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας), τα Χριστούγεννα, τις βαθύτερες ανάγκες μας και τον τρόπο που καθρεφτιζόμαστε στους άλλους.

    Όλα αυτά που αγκαλιάζει στο κείμενό της η συγγραφέας, βρίσκουν καθοριστικό πάντα εκείνον τον εξαίρετο εικονογράφο-καρτουνίστα που ακούει στο όνομα Άξελ Σέφλερ που για ακόμα μία φορά, με το χαρακτηριστικό του ύφος -κλασικός ρεαλισμός και απλότητα- ζωντανεύει την ιστορία.

    Θα σας γοητεύσει ο Ξυλαράκης. Θα τον απολαύσετε διαβάζοντάς τον (ο Φ. Μανδηλαράς απέδωσε με ρίμες το αντίστοιχο αγγλικό κείμενο) και θα σας βάλει σε διαδικασίες δημιουργίας.

    -Χριστουγεννιάτικη γιορτή: φωνάζει από μόνο του ότι είναι μια απόλυτη πρόταση για χοροθεατρική παράσταση (δίχως λόγια, μόνο με μουσική, κινήσεις και εμψυχώσεις), με πολλούς ρόλους, με το διάβα των εποχών και τον ερχομό του χειμώνα και των Χριστουγέννων να λειτουργούν σαν ένα είδος ανασκόπησης της χρονιάς. Το κείμενο μπορεί να ηχογραφηθεί από τα παιδιά ή να ιστορείται από 2-3 παιδιά-αφηγητές και όλα τα υπόλοιπα παιδιά να ζωντανεύουν στη σκηνή την ιστορία.
    Ρόλοι: Ξυλαράκης, γυναίκα του, τρία παιδιά του, σκύλος και αγόρι, 3 κορίτσια φίλες, κύκνος, μπαμπάς και παιδιά στην παραλία, άλλα παιδιά που χρησιμοποιούν τον Ξυλαράκη με διάφορους τρόπους (ρόπαλο, τόξο, ραβδί, σπαθί), παιδί και χιονάνθρωπος, οικογένεια σπιτιού, γάτος, Αι Βασίλης. Οι ρόλοι αυξομειώνονται ασφαλώς κατά τις ανάγκες της ομάδας. Ο Αι-Βασίλης μπορεί να μοιράσει και τα δώρα των παιδιών αν συνοδεύετε τις γιορτές σας με τέτοια εξέλιξη. Το ΄σκηνικό μπορεί να είναι ένα ύφασμα/χαρτί του μέτρου με τις τέσσερις εποχές όπου πρέπει απαραίτητα να υπάρχει το δέντρο του Ξυλαράκη, αφετηρία και τέλος της ιστορίας και του ταξιδιού του. Τα κοστούμια/στολές είναι αρκετά εύκολες, πολλές από αυτές τις έχουμε όλοι (απλά ρούχα, μαγιό, μάσκα σκύλου κτλ) και μόνο 3-4 από αυτές πρέπει να τις δημιουργήσουμε (Ξυλαράκης, κύκνος, χιονάνθρωπος). Μουσικές ασφαλώς θα βρείτε στα αντίστοιχα άρθρα του elniplex αλλά για ορεκτικό πάρτε μερικές εδώ:

    Trans-Siberian Orchestra- Carol of the bells

    Yann Tiersen – La Redécouverte

    Rene Aubry – Tree Song

    Yann Tiersen – Les Jours Tristes

    City- Am Fenster (instrumental)

    Mike Oldfield & Maggie Reilly – To France

    Τζούλια Ντόναλντσον, Άξελ Σέφλερ. Από τις εκδόσεις Ίκαρος. Εγγύηση. 

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο Ξυλαράκης
    Συγγραφέας: Τζούλια Ντόναλντσον
    Εικονογράφηση: Άξελ Σέφλερ
    Εκδόσεις: Ίκαρος, Οκτώβριος 2016
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 22 Χ 28
    ISBN: 978-960-572-067-4

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular