More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ πρίγκιπας με τα τρία πεπρωμένα, των Εύης Παπαδοπούλου και Βασίλη Χρυσικόπουλου

    Ο πρίγκιπας με τα τρία πεπρωμένα, των Εύης Παπαδοπούλου και Βασίλη Χρυσικόπουλου

    Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε στην Αίγυπτο ένας Φαραώ που παραπονιόταν ότι δεν είχε παιδιά. Κάποτε οι ροσευχές του εισακούστηκαν και οι θεοί του χάρισαν έναν γιο. Ο Φαραώ ήταν πανευτυχής κι έδειξε την ευγνωμοσύνη του στους θεούς προσφέροντας δώρα και κάνοντας θυσίες. 

    Λίγες μέρες αργότερα επισκέφτηκαν το μωρό οι Επτά Αθώρ, οι σεβάσμιες αλλά και τρομερές θεές που θα καθόριζαν τη μοίρα του παιδιού. Πλησίασαν τον νεογέννητο πρίγκιπα και προφήτευσαν ότι ο θάνατός του θα έρθει από κροκόδειλο, φίδι ή σκύλο. Συνεπώς έπρεπε να φυλαχτεί από αυτά τα τρία ζώα.

    Ο Φαραώ, για να προστατέψει τον μονάκριβο γιο του, έχτισε ένα πέτρινο, πολυτελές σπίτι στην έρημο. Ο Πρίγκιπας ζούσε με όλες τις ανέσεις αλλά δεν επιτρεπόταν να βγει από εκεί. Μεγάλωσε και μορφώθηκε αλλά η λύπη φώλιαζε στην ψυχή του καθώς δεν είχε φίλους, ούτε γνώριζε την πραγματική ζωή. Ο πατέρας του κατανοούσε τη μοναξιά του και υπέκυψε στην επιθυμία του να αποχτήσει έναν σκύλο, ο οποίος έγινε πιστός φύλακας του πρίγκιπα. Λίγα χρόνια αργότερα αποδέχτηκε και την επιθυμία του γιου του να ταξιδέψει. 

    Ο νεαρός Πρίγκιπας διέσχυσε αναρίθμητες χώρες ώσπου έφτασε στη Ναχαρίνα. Ο Βασιλιάς της είχε μια μοναχοκόρη κλεισμένη σε έναν ψηλό πύργο και πολλοί νέοι προσπαθούσαν μάταια να φτάσουν στο ψηλό παράθυρό της και να την παντρευτούν. Ο νεαρός πρίγκιπας αποκρύπτοντας την ταυτότητά του, τα κατάφερε. Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του βασιλιά, οι δυο νέοι παντρεύτηκαν και ζούσαν ευτυχισμένοι. Κάποια μέρα ο πρίγκιπας εμπιστεύτηκε το μυστικό για το πεπρωμένο του στη γυναίκα του. Εκείνη υποσχέθηκε να τον προστατεύει και μάλιστα σκότωσε ένα φίδι που απείλησε τη ζωή του, αποτρέποντας το πρώτο πεπρωμένο του. Υπήρχαν όμως, τα άλλα δύο…

    Ο «Πρίγκιπας με τα τρία πεπρωμένα» είναι το πρώτο παραμύθι της νέας σειράς των εκδόσεων Μάρτης με τον τίτλο «Αρχαία αιγυπτιακά παραμύθια». Χρονολογείται στον 13ο π.Χ αιώνα, κατά τις αρχές της 19ης Φαραωνικής Δυναστείας, και σώζεται σε πάπυρο που φυλάσσεται στο Βρετανικό Μουσείο. 

    Το παραμύθι αντικατοπτρίζει ένα βαθύτερο νόημα της ζωής και του κόσµου. Γι αυτό το λόγο το συναντάµε σε τόσο διαφορετικούς πολιτισµούς µε την ίδια αναγνωρίσιµη µορφή αλλά και τα ιδιαίτερα στοιχεία της γλώσσας και της κουλτούρας της χώρας από όπου προέρχεται. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση του Πρίγκιπα με τα τρία πεπρωμένα.

    Καθώς το διαβάζουμε δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τον άτεκνο βασιλιά, τις θεότητες που ως άλλες Μοίρες καθορίζουν την τύχη του νεογέννητου, τον συμβολικό αριθμό τρία, αλλά και την ανάγκη του ανθρώπου να ορίσει τη μοίρα του και τη ζωή του. Όσο όμως, κι αν μας φαίνονται γνωστά όλα τα παραπάνω, αποκτούν μια άλλη διάσταση καθώς συνυπάρχουν με πολλά στοιχεία που δηλώνουν την αιγυπτιακή ταυτότητα του παραμυθιού. Κι αυτό ακριβώς το στοιχείο είναι που καθιστά το βιβλίο ενδιαφέρον καθώς μέσα από την ανάγνωση αναδεικνύονται στοιχεία ταυτότητας κι ετερότητας των πολιτισμών και αποτελεί μια αφορμή για καλλιέργεια διαπολιτισμικής κουλτούρας και σεβασμού. Οι συγγραφείς άλλωστε είναι γνώστες του αντικειμένου το οποίο πραγματεύτηκαν με σεβασμό. Η εικονογράφηση άλλωστε, της Φαρίντα Ελ Γλαζάρ είναι χαρακτηριστική. Παραπέμποντας σε αιγυπτικές τοιχογραφίες και με τη χρήση του στοιχείου του χρυσού, οι εικόνες παρέχουν αρκετές συνδηλώσεις σχετικά με τον αιγυπτιακό πολιτισμό.Ένα επίσης, ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί η ένθετη σελίδα με τα ιερογλυφικά σημεία.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο πρίγκιπας με τα τρία πεπρωμένα
    Σειρά: Αρχαία αιγυπτιακά παραμύθια
    Συγγραφέας: Παπαδοπούλου Εύη, Χρυσικόπουλος Βασίλης
    Εικονογράφηση: Farida El Gazzar
    Εκδόσεις: Μάρτης, 2017
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Γιούλικα Σαμαρά
    Σελίδες: 28
    Μέγεθος: 18 Χ 30
    ISBN: 978-618-82864-1-2
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular