More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΠαιχνίδιαΠαιχνίδια γνωριμίας μεταξύ παιδιών και εκπαιδευτικών

    Παιχνίδια γνωριμίας μεταξύ παιδιών και εκπαιδευτικών

    (Update 2021) Πρώτες μέρες στο σχολείο. Είναι σα να σκάβεις σε ορυχείο χωρίς να βλέπεις ούτε κάτω ούτε πάνω. Αν οργανωθούμε σωστά όμως, ίσως καταφέρουμε να δούμε και κάτω και το φως επάνω. Μαζέψαμε τα καλύτερα παιχνίδια γνωριμίας, παιχνίδια για τις πρώτες ώρες και μέρες στο σχολείο, παιχνίδια δικά μας, παιχνίδια συναδέλφων μας, παιχνίδια σημαντικών  θεατρολόγων. 24 μέχρι στιγμής:

    Η πιο γρήγορη σύσταση

    Μα δεν μπορεί να μην την ξέρετε. Είναι τόσο απλό. Με το 1, με το 2, με το 3, λέμε όλοι μαζί τα ονόματά μας. Αν έχουμε φροντίσει να γνωρίζουμε από πριν τα ονόματα όλων των παιδιών τότε θα τρελαθούν όταν μας δουν να λέμε “εντάξει, τα άκουσα και τα έμαθα όλα με τη μία”. Κατόπιν μπορούμε να κάνουμε παραλλαγές σύστασης. Δυνατά, φωναχτά, ουρλιαχτά, ψιθυριστά. Μην το παρακάνουμε: μετά τη μία φορά δικής μας μαγικής επίδειξης, δίνουμε τη σκυτάλη στα παιδιά. Αλήθεια… πόσα ονόματα έμαθες εσύ έτσι;

    Τρέχω-τρέχω

    Είμαστε σε κύκλο. Ένας στη μέση πλησιάζει κάποιον τραγουδώντας:

    Τρέχω τρέχω και καλπάζω
    και σε σένα σταματώ
    χ
    άρισέ μου το όνομα σου
    για να το ‘χω φυλαχτό.

    Αυτός που το λέει μπαίνει μπροστά, επαναλαμβάνει το τραγούδι και έτσι σχηματίζουμε τρενάκι λέγοντας όλα τα ονόματα. Χτυπάμε ρυθμό στο τύμπανο λέγοντας:

    «Όταν παίζει η μουσική
    πάω εδώ, πάω εκεί
    όταν πάψει η μουσική
    εκτελώ την εντολή»

    Στο σταμάτημα δίνουμε εντολές όπου ακουμπάμε τη μύτη μας, τον ώμο μας ή το χέρι κάποιου άλλου, τον αγκώνα κτλ.

    Το τείχος της προστασίας

    (πιθανότατα παιχνίδι από κάποιο εργαστήρι του Λάκη Κουρεντζή)

    “Πάω, πάω, πάω
    συνέχεια προχωράω
    ποτέ δε σταματάω.
    Μονάχα σαν πεινάω
    τριγύρω μου κοιτάω
    και τότε θε να φάω….”

    Θέλω να φάω Π.χ. το παιδί που φοράει γυαλιά ή που έχει κόκκινη μπλούζα κτλ και τότε όλοι τρέχουν να κάνουν κύκλο γύρω από το παιδί αυτό, ώστε να χτίσουν τείχος προστασίας γύρω του.

    Η θέση η διπλανή μου

    Είμαστε σε κύκλο. Η θέση δίπλα στον εμψυχωτή είναι αδειανή και καλείται να την καλύψει αυτός που θα ακούσει το όνομά του. Έτσι μένει άλλη αδειανή και συνεχίζεται….

    «Η θέση η διπλανή μου
    είναι αδειανή
    έλα… (π.χ. Μαρία)
    να κάτσουμε μαζί.»

    Πιάσε-πέτα

    Τα παιδιά σχηματίζουν έναν κύκλο. Αφού συστηθούν όλα με την σειρά, δίνουμε σε ένα παιδί μια μπάλα και του ζητάμε να την πετάξει σε όποιο παιδί θέλει αρκεί να θυμηθεί και να πει το όνομά του. Συνεχίζουμε μέχρι το κάθε παιδί να ρίξει την μπάλα σε όλα τα υπόλοιπα παιδιά.

    Βλέπω ένα παιδί

    (προερχόμενο από την Αγγλία της Βικτωριανής εποχής)

    Δείτε το εδώ

    Το πορτρέτο του απέναντι

    Χωρίζουμε τα παιδιά σε τυχαία ζευγάρια και τα βάζουμε να καθίσουν αντικριστά (κάθε παιδί απέναντι από το ζευγάρι του). Δίνουμε από ένα χαρτί και χρώματα στο κάθε παιδί και ζητάμε να ζωγραφίσει το πορτρέτο του απέναντί του, αφού πρώτα τον ρωτήσει κάποιες πληροφορίες ώστε να γίνει πιο «ακριβές» το πορτρέτο του (π.χ. μπορεί να ρωτήσει των συμμαθητή του ποιες είναι οι αγαπημένες του ασχολίες κι αν π.χ. του αρέσει το μπάσκετ, ο συμμαθητής του μπορεί να τον ζωγραφίσει με μια μπάλα μπάσκετ).

    Μπαίνω στη σειρά

    Τα παιδιά πρέπει να τοποθετηθούν στο χώρο ανάλογα με το παράγγελμα της νηπιαγωγού π.χ. Μπείτε στη σειρά από τον λιγότερο ψηλό στον ψηλότερο και το αντίστροφο, μπείτε στη σειρά πρώτα τα αγόρια και ύστερα τα κορίτσια και το αντίστροφο, κάντε μια ομάδα όσοι φορούν κόκκινο και μια όσοι δεν φορούν κόκκινο κλπ. Ο μοναδικός κανόνας είναι να γίνουν όλα αυτά με απόλυτη ησυχία! Όποιος παραβεί τον κανόνα βγαίνει από το παιχνίδι.

    Ο πρώτος και ο τελευταίος…

    Όλα τα παιδιά όρθια. Χτυπάμε το ταμπουρίνο (ή άλλη μουσική/ήχο). Όταν σταματάμε, πρέπει όλοι να καθίσουν κάτω αμέσως. Για τον πρώτο και τον τελευταίο ή έναν από τους δύο μπορούμε να ορίσουμε μία ωραιότατη σύσταση. Να μας πει το όνομά του; Να πει το όνομα κάποιου που θυμάται; Να πει το όνομα δύο συμμαθητών του; Οι παραλλαγές πολλές.

    Χαρωπά να σε γνωρίσω προσπαθώ!

    Χρησιμοποιώντας το πασίγνωστο τραγουδάκι «Χαρωπά τα δυο μου χέρια» παραλλάσσουμε τους στίχους δίνοντας μια ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους, να γνωριστούν και να διασκεδάσουν. Και το εμπλουτίζουμε τόσο όσο μακριά θέλουμε να το φτάσουμε! Δείτε όλο το παιχνίδι εδώ.

    Ψάχνω μες την τάξη, ψάχνω μες την τάξη

    Τα παιχνίδια γνωριμίας -μην ξεχνάμε- αφορούν και στην εξοικείωση με τον χώρο του σχολείου. Παραλλάσσοντας το παιχνιδοτράγουδο «Ψάχνω το λιοντάρι» (δείτε το παρακάτω) γνωρίζουμε όλους τους χώρους του σχολείου αλλά και τις συνήθειες που θα ακολουθήσουμε. Δείτε το εδώ.

    Ανάποδες μουσικές καρέκλες

    Μουσικές καρέκλες προφανώς και έχετε παίξει. Μόνο που εκεί χάνουν σχεδόν όλοι εκτός από έναν νικητή. Μήπως να παίζαμε μουσικές καρέκλες όπου δεν χάνει κανείς και γελάμε πολύ; Δείτε το εδώ.

    Ανάποδες μουσικές καρέκλες

    Αποκτήστε εμπιστοσύνη

    Δύο εξαιρετικά παιχνίδια είναι ο καθρέφτης και η τυφλόμυγα. Παιχνίδια διασκεδαστικά που δίνουν χαρά και επενδύουν στις σχέσεις μεταξύ των μελών της ομάδας. Δείτε τα εδώ.

    Μάντεψε ποιος κάπως αλλιώς

    Φωτογραφίες μας, παρατηρητικότητά μας και ψάχνουμε… Αλήθεια ποιον ψάχνουμε; Δείτε το εδώ.

    Ψάχνω το λιοντάρι

    Το μαγικό “Ψάχνω το λιοντάρι”, ένα παιχνίδι που αναδείξαμε στο ELNIPLEX και αποτελεί ένα από πιο διασκεδαστικά παιχνίδια για τις πρώτες μέρες στο νηπιαγωγείο καθώς συσφίγγει τις σχέσεις των παιδιών και δημιουργεί κίνηση και χαρά. .

    Τα παιδιά μπαίνουν σε σειρά το ένα πίσω από το άλλο. Επιλέγουμε με λάχνισμα ένα παιδί που θα κάνει το λιοντάρι και το οποίο πηγαίνει και κρύβεται σε μια «σπηλιά» (Ορίζει όλη η ομάδα ποια είναι η σπηλιά- Δεν έχει σημασία αν το έχουν δει τα παιδιά προηγουμένως).

    Ο εμψυχωτής μπαίνει μπροστά κοιτώντας προς τα παιδιά και τραγουδά:

    Ψάχνω το λιοντάρι
    ψάχνω το λιοντάρι
    που είναι κρυμμένο
    που είναι κρυμμένο
    καθόλου δεν το βρίσκω.

    Και ξαφνικά μπροστά μου τι;

    Τα παιδιά περιμένουν ή υποθέτουν! Τους αποκαλύπτουμε αμέσως!

    Ένα ποτάμι!

    Δε μπορώ από πάνω!
    Δε μπορώ από κάτω!
    Ούτε δεξιά, ούτε αριστερά!

    Τι θα κάνω;

    Τα παιδιά κάνουν υποθέσεις! Χαμός!

    Κάποιος θα βρει μια καλή απάντηση (θα περάσουμε από τη γέφυρα). Αν δεν τη βρει, ξεμπλοκάρουμε την ομάδα εμείς.

    Θα περάσουμε τη γέφυρα!

    Τα παιδιά περνούν την αυτοσχέδια γέφυρά μας. Συνεχίζουμε…

    Καιιιιι……

    Ψάχνω το λιοντάρι
    ψάχνω το λιοντάρι
    που είναι κρυμμένο
    που είναι κρυμμένο
    καθόλου δεν το βρίσκω.

    Και ξαφνικά μπροστά μου τι;

    Το παιχνίδι θα συνεχιστεί με τα εξής εμπόδια:… Δείτε όλο το παιχνίδι εδώ.

    https://www.elniplex.com/%cf%88%ce%ac%cf%87%ce%bd%cf%89-%cf%84%ce%bf-%ce%bb%ce%b9%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%ac%cf%81%ce%b9-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%ba%cf%81%cf%85%ce%bc%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%cf%8c%ce%bb%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%cf%84%ce%bf-%ce%b2%cf%81%ce%af%cf%83%ce%ba%cf%89/

    Ακροβάτες σε ζευγάρια

    Στο μεγάλο μας τσίρκο, οι ακροβάτες ισορροπούν πάνω σε δύο γραμμές (κιμωλία, χαρτόνι, σχοινί, νοητή) κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου σε διάφορες στάσεις (κάτω, τεντωμένα, ψηλά, ενωμένα εντελώς). Με μικρά βήματα και κατόπιν μεγαλύτερα, χτίζουμε μια σχέση εμπιστοσύνης και… ισορροπίας!

    Αλήθεια ή θάρρος αλά… νηπιαγωγείο

    Στην αλήθεια, κάνουμε στο παιδί, εμείς ή κάποιο άλλο παιδί, μία ερώτηση, για παράδειγμα… ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό, πώς λένε τη μαμά σου, ποιο είναι το αγαπημένο σου παιχνίδι κτλ. Στο θάρρος δίνουμε εντολή να κάνει το παιδί κάτι, όχι κάτι που θα το φοβίσει λόγω της έκθεσής του, μην ξεχνάμε ότι είναι αρχή της χρονιάς. Το παιχνίδι μπορεί να είναι άκρως διασκεδαστικό!

    Ο Στρατηγός είπε…

    Γνωστό παιχνίδι με παραλλαγές “Ο Σάιμον λέει…”, (Simon says) “Ο Λοχίας…” κ.α. Ένα παιδί γίνεται ο στρατηγός. Οι υπόλοιποι κάθονται στις θέσεις τους, σε κύκλο ή σε γραμμή μπροστά του. Ο Στρατηγός κάνει διάφορες κινήσεις και ουσιαστικά διατάζει τους άλλους να κάνουν ακριβώς τις ίδιες. π.χ. πιάστε το σαγόνι σας, τον αγκώνα σας, το αυτί σας, το μάγουλό σας. Βέβαια, ο Στρατηγός μπορεί να κάνει και διαφορετικές κινήσεις από εκείνες που λέει, π.χ. να πει πιάστε το αυτί σας και να πιάσει το γόνατό του. Όποιος “χάνει” κάνοντας λάθος κίνηση (δεν λέμε ασφαλώς χάνω σε παιχνίδι γνωριμίας), κάνει μια κίνηση που αποφασίζουμε όλοι μαζί π.χ. μια τούμπα, ένα χαμόγελο, μια γκριμάτσα, κάτι που νιώθουμε ότι μπορεί.

    Η μπάλα και η πατάτα που καίει

    Γνωστή η πατάτα που καίει. Παίζεται σε παραλλαγή με μπάλα ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο (το μαντήλι μου πήρε φωτιά, το καπέλο μου καίει κτλ). Παίζουν όσοι θέλουν. Τα παιδιά σχηματίζουν έναν κύκλο. Με κλήρωση ή κάποιο λάχνισμα επιλέγεται ο παίκτης που θα ξεκινήσει. Η μπάλα έχει πάρει φωτιά. Δε μπορείς να την κρατήσεις στα χέρια σου. Με το που στην πετάει κάποιος, πρέπει αμέσως να την πετάξεις στον επόμενο παίκτη ή σε όποιον επιλέξεις. Δε μπορείς να την κρατήσεις. Δε μπορείς να σκεφτείς. Είπαμε: η μπάλα καίει. Ο παίκτης που θα αφήσει την μπάλα να πέσει ή του φύγει ή τη ρίξει λάθος σε άλλον ή την κρατήσει πολλή ώρα στα χέρια του, πρέπει να πει το όνομα του ή το όνομα δύο παιδιών. Ή να μιμηθεί ένα ζώο. Ή να τραγουδήσει ή να χορέψει. Ή αποφασίστε επιτέλους τι θα κάνει! Αλλά πρώτες μέρες είναι. Δεν είμαστε για να έχουμε χαμένους και νικητές!

    Βγες απ’ τον ιστό

    Με ένα κουβάρι δημιουργούμε έναν υποτυπώδη- στην αρχή- ιστό. Ένα παιδί γίνεται, με κλειστά μάτια ασφαλώς, η μύγα που παγιδεύτηκε στον ιστό της αράχνης. Ένα άλλο παιδί (ή και περισσότερα του ενός) το βοηθούν να ξεφύγει από τον ιστό με οδηγίες π.χ. σήκωσε το πόδι σου… όχι αυτό το άλλο… πιο ψηλά… τώρα σήκωσε και το άλλο… Πρόσεχε! Έχεις κι άλλο εμπόδιο μπροστά σου…” κ.ο.κ. Ένα παιχνίδι εμπιστοσύνης και ελέγχου των κινήσεων.

    Μαζέψτε… αέρα

    Η χαρά είναι η καλύτερη γνωριμία. Ένα από τα πρώτα σας διαλείμματα αξιοποιήστε το για να μαζέψετε αέρα και να χαρείτε. Δείτε το εδώ.

    Μήπως ξεφουσκώσατε;

    Είμαστε μικρά ξεφούσκωτα μπαλόνια. Έχουμε ζαρώσει στο πάτωμα, τα χέρια μας κρέμονται. Αρχίζουμε να φουσκώνουμε σιγά σιγά, γεμίζουμε αέρα, σηκωνόμαστε, τα χέρια μας τεντώνονται, το σώμα μας το ίδιο. Έχουμε γίνει… τεράστιοι… Κι ύστερα ξεφουσκώνουμε απότομα τρέχοντας μέσα στην τάξη! Πολλές οι κινήσεις των μπαλονιών, πολλά και τα παιχνίδια.

    Τραγουδήστε

    Υπάρχει ένα τραγούδι που ανυψώνει το εγώ μας; Που το ανυψώνει τόσο που αισθανόμαστε πολύ όμορφα να μετέχουμε σε μια ομάδα με άλλα εγώ και να μοιραζόμαστε ανάγκες, επιθυμίες, σκέψεις, αγωνίες; Ασφαλώς και υπάρχει. Και αν υπήρχε μόνο ένα, αυτό θα ήταν… αυτό:  Εγώ είμαι εγώ, από τη Δέσποινα Μπογδάνη Σουγιούλ και τον θρυλικό Τριγωνοψαρούλη του Βαγγέλη Ηλιόπουλου που συμπλήρωσε 20 χρόνια κυκλοφορίας και τραβάει για τα επόμενα.

    Και λίγο πιο μετά…

    Μόλις αρχίσει να δένει λίγο η ομάδα, μην ξεχάσετε τη καταπληκτική Θάλασσα-στεριά, να καθιερώσετε από τις πρώτες κιόλας μέρες την τρομερή παπουτσοσαλάτα αλλά και άλλες σαλάτες που θα βρείτε εδώ, παίξτε με τις εφημερίδες και βάλτε πάνω από όλα τη χαρά.

    https://www.elniplex.com/25-super-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%b8%ce%ad%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%b1%ce%b9%cf%87%ce%bd%ce%af%ce%b4%ce%b9%ce%b1-%ce%b3%ce%bd%cf%89%cf%81%ce%b9%ce%bc%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%88%cf%85%cf%87%ce%bf%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%b1/

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular