More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο15-18+ ετώνΟ πρώτος που πεθαίνει στο τέλος, του Άνταμ Σιλβέρα

    Ο πρώτος που πεθαίνει στο τέλος, του Άνταμ Σιλβέρα

     

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 15+ – Λογοτεχνία για εφήβους και νέους

    Ο θάνατος δεν θα πρέπει να μας απασχολεί, επειδή όταν εμείς υπάρχουμε, ο θάνατος δεν είναι παρών και όταν ο θάνατος είναι παρών, εμείς δεν υπάρχουμε.
    Επίκουρος

    Άλλο ένα αιχμηρό YA μυθιστόρημα από τον συγγραφέα του καταιγιστικού Στο τέλος πεθαίνουν και οι δύο, Άνταμ Σιλβέρα.

    Περί τίνος πρόκειται

    Όλοι θέλουν να μάθουν πώς μπορούμε να προβλέψουμε τον θάνατο…Σας συμβουλεύω να μην αναρωτιέστε πώς προβλέπουμε τους θανάτους και να επικεντρωθείτε στο πώς μπορείτε να ζήσετε τη ζωή σας. Η τελευταία σας μέρα ίσως να είναι πιο κοντά απ’ ότι νομίζετε.

    Γιόακιν Ρόσα
    Ιδρυτής του Δελτίου Θανάτου

    30 Ιουλίου 2010, 10:10 μ.μ.

    Ο Οράιον Πέιγκαν τα τελευταία χρόνια δίνει μάχη για τη ζωή του εξαιτίας μιας σοβαρής καρδιακής πάθησης και φοβάται πως ανά πάσα στιγμή θα πέσει νεκρός εάν ζήσει υπερβολικά έντονα. Φοβάται να ζήσει. Φοβάται να χαρεί, φοβάται να πεθάνει δίχως να έχει ζήσει.

    Εκείνο το βράδυ όμως όλα άλλαξα. Η απόφασή του να γραφτεί σε έναν παράξενο οργανισμό με την ονομασία Δελτίο Θανάτου μετά από την συνέντευξη τύπου του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στην οποία επιβεβαίωσε τις ικανότητες της ομάδας του Γιόακιν Ρόσα στο να προβλέπουν τη μοίρα. Έπρεπε να ξέρει για να απαλλαχθεί από το άγχος ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε, αλλά παράλληλα μια φοβία εμφανίστηκε στις σκέψεις του, “Ελπίζω να μην είμαι από τους  πρώτους που θα δεχτεί την κλήση της εναρκτήριας Τελευταίας Μέρας”. Ο νεαρός επίδοξος συγγραφές γνωρίζει ότι η κλήση του Δελτίου Θανάτου θα έρθει σύντομα και από τη στιγμή που το όνομά του θα εμφανιζόταν στο μυστηριώδες σύστημα, η μοίρα του είναι πια γραμμένη και δεν σβήνει.

    Λίγο μετά την εγγραφή του ο Οράιον λαμβάνει μια πρόσκληση για το πάρτι στην Τάιμς Σκουέαρ για να γιορτάσουν την έναρξη του Δελτίου Θανάτου.

    Δώδεκα λεπτά αργότερα, στις 10:22 μ.μ.

    Ο Βαλεντίνο Πρινς, μετακομίζει στη Νέα Υόρκη για να ακολουθήσει το όνειρό του και να διαγράψει μια άκρως φιλόδοξη καριέρα ως μοντέλο. Η ζωή είναι μπροστά του και, δεν έχει κανένα λόγο να περιμένει την κλήση από το δελτίο θανάτου, άλλωστε δεν είναι σίγουρος αν πιστεύει τους ισχυρισμούς της εταιρείας.

    Μια βόλτα στην Τάιμς Σκουέαρ θα τον οδηγήσει σε μια σκηνή όπου ένας έφηβος μοιράζεται με το πλήθος που είναι συγκεντρωμένο, την ιστορία της οικογένειάς του και την σχέση του με τον θάνατο. Μα φυσικά πίσω από αυτή την εκδήλωση βρισκόταν η υπηρεσία του Δελτίου Θανάτου. Αυτές οι ιστορίες παρόλο που του ράγιζαν την καρδία ήθελε να τις ακούει γιατί και ο ίδιος βρέθηκε πριν λίγο καιρό στο επίκεντρο μιας τραγικής ιστορίας καθώς η δίδυμη αδερφή του παραλίγο να χάσει τη ζωή της σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

    Ο Οράιον και ο Βαλεντίνο συναντιούνται και η έλξη τους είναι αδιαμφισβήτητη.
    Όταν όμως αρχίζουν οι πρώτες κλήσεις του Δελτίου Θανάτου, τα πάντα αλλάζουν, ένα από τα δύο αγόρια θα μάθει ότι πρόκειται να πεθάνει.
    Ο μελλοθάνατος θα πρέπει να ανακαλύψει μόνος του πώς θα αλλάξει η ζωή του την τελευταία μέρα…

    11:17 μ.μ.

    Από μία απλή σύμπτωση ή από την προδιαγεγραμμένη μοίρα, οι ζωές του Οράιον και του Βαλεντίνο θα συναντηθούν καθώς θα βρεθούν στο ίδιο πάρτι στην Τάιμς Σκουέαρ, ένα πάρτι για την ζωή όπως προανήγγειλαν οι διοργανωτές οι οποίοι υπόσχονται πως μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο προβλέποντας τους θανάτους όλων όσοι εγγράφονται.

    Λίγα λεπτά πριν βγει ζωντανά το Δελτίο Θανάτου. Στο μυαλό όλων των παρευρυσκόμενων υπάρχει μια και μοναδική σκέψη, “Μπορεί πραγματικά να προβλεφθεί ο θάνατος ή πρόκειται για μια καλοστημένη μαρκετινίστικη φάρσα;”

    31 Ιουλίου 2010, 12:00 π.μ.

    “Το Δελτίο Θανάτου σας καλωσορίζει στην πρώτη νύχτα!” Η ώρα έφτασε. Ο Γιόακιν διαβάζει το όνομα στην κορυφή της λίστας και είναι έτοιμος να καλέσει τον αριθμό. Έχει έρθει η ώρα να καλέσει τον πρώτο μελλοθάνατο και να τον ειδοποιήσει πως σήμερα πρόκειται να πεθαίνει.

    Το τηλέφωνο χτυπά. Ο Οράιον καρδιοχτυπά. Άραγε είχε έρθει η ώρα του; Δεν ήθελε να πεθάνει. Ήταν η στιγμή που όλα άλλαξαν.

    Εστιάζοντας

    Ο Άνταμ Σιλβέρα γράφει ένα prequel του Στο τέλος πεθαίνουν και οι δύο/They Both Die at the End το οποίο καθηλώνει για άλλη μια φορά το αναγνωστικό κοινό.

    Με το ίδιο ανατρεπτικό μυθιστορηματικό ύφος, δίχως ανατροπές και κλιμακούμενη ένταση, ο συγγραφέας επενδύει στην έντονα συναισθηματική φόρτιση δύο εφήβων που συνομιλούν με την έννοια του επικείμενου θανάτου, τονίζοντας την δραματικότητα των στιγμών, τη φαιδρότητα των πράξεων, την αγωνία προς το άγνωστο, τη βαθιά ενσυναίσθηση των σκέψεων, την ανθρώπινη αλαζονεία και μισαλλοδοξία, την επίδραση της μοναξιάς, την απομόνωση της θλίψης, την συναισθηματική και ψυχολογική κακοποίηση, την αμφιλεγόμενη ταλάντωση προς την θρησκευτική πίστη, την αποδοχή ή μη της διαφορετικότητας, την δυσκολία των διαπροσωπικών σχέσεων, την επιδραστικότητα των ανθρώπων πάνω στον συνάνθρωπο, καταλήγοντας στην τραγικότητα της επίγνωσης του αναπόφευκτου που μοιάζει με κατάρα η οποία απλώνει το πέπλο της σε κάθε έκφανση της ζωής.

    Με όχημα ένα μακάβριο Δελτίου Θανάτου ο συγγραφέας πολύ ευρηματικά μιλά για τη φιλία και την αγάπη που μπορούν να γίνουν κινητήριες δυνάμεις ώστε να υπερπηδήσεις κάθε εμπόδιο και να φωτίσουν κάθε φόβο που σε κρατά εγκλωβισμένο, αλλά ουσιαστικά μιλά για τη ζωή, για τη λάμψη που μπορεί να χαρίσει, για την ελπίδα που αναγεννιέται σαν άλλος φοίνικας από τις στάχτες της, για την την αξία της ίδιας της ζωής, για αυτό το δώρο που σου χαρίστηκε και οφείλεις να το αξιοποιήσεις με τον καλύτερο τρόπο.

    Πώς θα αντιδράσεις εάν μάθαινες πως αυτή είναι η τελευταία σου μέρα; Τι θα έκανες; Πώς θα περνούσες τις ώρες σου; Με ποιον θα ήθελες να την περάσεις; Θα προσπαθούσες να διορθώσεις κάποια λάθη σου; Τι θα έλεγες σε εκείνους που αγαπάς; Θα συγχωρούσες; Θα εκμυστηρευόσουν τις πιο κρυφές σου σκέψεις, τους φόβους και τις αγωνίες σου; Φοβάσαι το θάνατο ή μήπως τη ζωή;

    Δεν είμαι πια ένα διήγημα. Είμαι ένα μυθιστόρημα. Ή καλύτερα ένα μυθιστόρημα που γράφεται. Έχω ένα σωρό κενές σελίδες και θα ζήσω μια ζωή που αξίζει να γραφτεί.

    Μια συγκινητική ιστορία από τον Άνταμ Σιλβέρα για τη ζωή μέσα από τα σκοτεινά μονοπάτια του θανάτου. Σίγουρα θα αναγνωρίσετε σκέψεις, λόγια και ανησυχίες….ακόμα και αν δεν είστε έφηβος.

    Για αναγνώστες από 14-15 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Διακρίσεις

    No1 New York Times bestseller

    Νο1 YA best seller se Μ. Βρετανία και Αυστραλία

    Νο1 best seller σε ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία των ΗΠΑ

    Το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα, Στο τέλος πεθαίνουν και οι δύο, συμπεριλήφθηκε στη Χρυσή Λίστα του ELNIPLX για το 2023.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Life and Death – Paul Cardall

    Life and Death

    Ludovico Einaudi – Experience

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο πρώτος που πεθαίνει στο τέλος
    Τίτλος πρωτοτύπου: The first to die at the end
    Συγγραφέας: Adam Silvera
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Μάρτιος 2023
    Μετάφραση: Βαγγέλης Γιαννίσης
    Επιμέλεια: Μαρία Οικονομίδου
    Σελίδες: 560
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-220-182-4

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular