More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο0-2 ετώνΟ Τιλού λέει συνέχεια όχι, φοβάται στο σκοτάδι, δεν θέλει να κοιμηθεί,...

    Ο Τιλού λέει συνέχεια όχι, φοβάται στο σκοτάδι, δεν θέλει να κοιμηθεί, μαθαίνει το γιογιό (4 βιβλία), του Ντανιέλ Πικουλί (μετ.: Εύη Γεροκώστα)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 18m+ (target 2-4) – Εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά

    Ο φόβος έχει κάποια χρησιμότητα, η δειλία όμως δεν έχει καμία.
    Μαχάτμα Γκάντι

    Μια νέα σειρά απόκτησης δεξιοτήτων και ψυχικής ανθετικότητας από τους καταξιωμένους Ντανιέλ Πικουλί και Φρεντερίκ Πιγιό σε μετάφραση της Εύης Γεροκώστα, από τις εκδόσεις Susaeta.

    Περί τίνος πρόκειται

    Τέσσερα βιβλία για τον φόβο του σκοταδιού, τη δυσκολία και άρνηση ύπνου, τη συνεχή άρνηση και την εκμάθηση χρήσης του γιογιό, με ήρωα τον Τιλού, το Μπλε Λυκάκι.

    Ο Τιλού λέει συνέχεια όχι. Όταν πρέπει να σηκωθεί, όταν πρέπει να πιει το γάλα του, όταν πρέπει να ετοιμαστεί για το σχολείο, όταν παίζει με το τρενάκι του, όταν του προτείνουν διάφορα πράγματα. Οι αρνήσεις του είναι αντικρουόμενες, γεμάτες παραλογισμό, ακατανόητο για τους υπόλοιπους. Πόσα πολλά όχι είπε σήμερα ο Τιλού!

    Στο φοβάται το σκοτάδι, ο Τιλού προβάλει τον φόβο του για το σκοτάδι στο νάνι του, το Λαγουδάκι. Ο μπαμπάς, μόλις τελειώσει το βραδινό παραμύθι, μεταφέρει τον φόβο αυτόν στη μαμά. Εκείνη επιστρέφει στο δωμάτιο του Τιλού και βήμα-βήμα εκλογικεύουν όλους τους θορύβους και τις σκιές που φοβίζουν τον Τιλού, ο οποίος τελικά ηρεμεί.

    Στο “… δεν θέλει να κοιμηθεί“, ο Τιλού υπεκφεύγει διαρκώς βρίσκοντας μία ακόμα αφορμή καθυστέρησης του ύπνου. Ένα φιλάκι, το λαγουδάκι που δεν βρίσκει, το πιπί που δεν έκανε στο γιογιό του, τα δόντια που δεν βούρτσισε, τις αγαπημένες πιτζάμες που δεν φόρεσε,τα μαλλιά του που δεν έλουσε. Η γιαγιά έδειξε υπομονή και δέχτηκε όλες τις χαριτωμενιές του. Αλλά… τι ξέχασε η γιαγιά;

    Στο “... μαθαίνει το γιογιό“, οι γονείς του προσπαθούν να του μάθουν τη χρήση του γιογιό. Θα χρειαστεί υπομονή και ώρες, θα χρειαστεί διάφορους ελιγμούς για να μπορέσει ο ο Τιλού να χρησιμοποιήσει το γιογιό και να κάνει πιπί και κακά του σε αυτό.

    Εστιάζοντας

    Καλογραμμένα βιβλία από τον σημαντικό Γάλλο συγγραφέα Ντανιέλ Πικουλί με την εικονογραφική animation προσέγγιση του Φρεντερίκ Πιγιό. Ο συγγραφέας και στα τέσσερα βιβλία του προσπαθεί να δείξει έναν δρόμο προς τους γονείς και τα παιδιά. Δεν υπάρχουν συνταγές, το ξέρει και το ξέρουμε όλοι. Ωστόσο ακολουθεί μια γραμμή. Στο “…λέει συνέχεια όχι“, ο Τιλού που είναι συνεχώς μέσα στην άρνηση και τον παραλογισμό, φαίνεται να ταρακουνιέται από τα πολλά όχι που είπε μέσα στην ημέρα. Οι γονείς του όμως έχουν κάνει άπειρες προσπάθειες να εκθέσουν στον ίδιο τον παραλογισμό του αυτόν, προτείνοντάς του και πράγματα που ξέρουν ότι δεν μπορεί να αρνηθεί. Στο “…φοβάται το σκοτάδι” έχουν αποδομήσει όλες τις εστίες ανησυχίες με τη λογική. Το “μη φοβάσαι, δεν είναι τίποτα” δεν βοήθησε ποτέ. Αυτό το τίποτα πρέπει να εξηγηθεί τι είναι. Στο “…δε θέλει να κοιμηθεί”, η γιαγιά του φανερώνει παροιμιώδη υπομονή, επιλέγοντας τη μη σύγκρουση η οποία θα οδηγήσει σε ένταση και σε αντίθετα αποτελέσματα.

    Όλα αυτά δείχνουν μια επιλογή: υπομονή, διαλλακτικότητα, “παιχνίδι” με τις παραξενιές του παιδιού, διπλωματία για να έρθει πιο κοντά στη λογική και τη δεξιότητα που θέλουμε να κατακτήσει.

    Όποιος έχει μεγαλώσει ή μεγαλώνει παιδιά, γνωρίζει ότι ο δρόμος είναι μακρύς, τα προβλήματα συνεχή και η υπομονή άπειρη. Αλλά είναι επιλογές που αξίζουν τον κόπο.

    Η μετάφραση είναι της καταξιωμένης Εύης Γεροκώστα.

    Για αναγνώστες από 1,5-2 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Susaeta.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ και εδώ και εδώ και εδώ

    Διακρίσεις

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο Τιλού λέει συνέχεια όχι
    Ο Τιλού φοβάται στο σκοτάδι
    Ο Τιλού δεν θέλει να κοιμηθεί
    Ο Τιλού μαθαίνει το γιογιό
    Σειρά: Ο Τιλού, το μπλε λυκάκι
    Συγγραφέας: Daniel Picouly
    Εικονογράφος: Frédéric Pillot
    Εκδόσεις: Susaeta, Ιούνιος 2022
    Μετάφραση: Εύη Γεροκώστα
    Επιμέλεια: Εύη Κουδούνα
    Σελιδοποίηση: Νάνσυ Τζαννή
    Σελίδες: 24
    Μέγεθος: 17×17
    ISBN: 978-960-617-737-8
    978-960-617-738-5
    978-960-617-736-1
    978-960-617-735-4

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular