More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟ φίλος μου ο Διαβητούλης, της Κωνσταντίνας Φραντζεσκάκη (εικ.: Μαρία Μανουρά)

    Ο φίλος μου ο Διαβητούλης, της Κωνσταντίνας Φραντζεσκάκη (εικ.: Μαρία Μανουρά)

    Ο Μιχάλης είναι ένα παιδί οκτώ ετών και παρουσιάζει κάποια συμπτώματα ανησυχητικά για την υγεία του: πηγαίνει πολλές φορές τουαλέτα και συνεχώς διψάει. Η μητέρα του ανησυχεί και σπεύδει αμέσως στο γιατρό. Ο γιατρός τους δίνει μια σειρά εξετάσεων και το αποτέλεσμα δείχνει ότι πάσχει από διαβήτη. Αλήθεια τι συμβαίνει στο Μιχάλη και πώς μπορεί να το αντιμετωπίσει;

    Ξαφνικά κάνει την εμφάνιση του ο Διαβητούλης, πρόθυμος να λύσει κάθε του απορία και να γίνει ο πολύτιμος βοηθός του. έτοιμος να λύσει κάθε του απορία και να τον βοηθήσει σε ό,τι θελήσει… Με απλά λόγια εξηγεί τη λειτουργία του παγκρέατος και τη σημασία του για το σώμα μας που χρειάζεται ενέργεια και την παίρνει από το φαγητό. Το πάγκρεας κάνει μια σημαντική εργασία, παράγει την ινσουλίνη που χρειάζεται το σώμα μας. Όταν το πάγκρεας δεν παράγει την ινσουλίνη που χρειάζεται, τότε το άτομο πάσχει από διαβήτη.

    Ο Μιχάλης μαθαίνει από το Διαβητούλη πώς να κάνει καθημερινά τις μετρήσεις του με τον μετρητή σακχάρου και να σημειώνει τις μετρήσεις του σε μπλοκάκι. Οι μετρήσεις τον βοηθούν να γνωρίζει πόσες μονάδες ινσουλίνης θα παίρνει κάθε μέρα. Φυσικά θα πρέπει να έχει παντού μαζί του το βαλιτσάκι του με τα σύνεργά του. Την πρώτη μέρα στο σχολείο ο Μιχάλης είναι αγχωμένος για το αν οι φίλοι του θα τον στηρίξουν στην προσπάθεια του να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του. Όμως οι πραγματικοί φίλοι είναι αυτοί που βρίσκονται πάντα δίπλα σου και στα εύκολα και στα δύσκολα. Το βιβλίο αναλύει με απλά λόγια την πορεία από τα πρώτα συμπτώματα, την ανακάλυψη της πάθησης του Διαβήτη και τους τρόπους αντιμετώπισής του με αναλυτικές λεπτομέρειες.

    Διαβάζοντας το βιβλίο της Κωνσταντίνας Φραντζεσκάκη συνειδητοποίησα πόσα πράγματα δεν γνωρίζω για τα συμπτώματα, την αγωγή αλλά και τον τρόπο ζωής ενός ατόμου που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Φαντάζομαι ότι και ο περισσότερος κόσμος αγνοεί βασικά πράγματα για τη σύνθετη αυτή πάθηση.

    Στόχος του βιβλίου είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους ώστε να βοηθήσουν και να προσφέρουν σε συνανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη. Ένα βιβλίο που μιλά τη γλώσσα των παιδιών και λύνει πολλές απορίες σχετικά με την αντιμετώπιση της ασθένειας και υιοθέτησης υγιεινού τρόπου ζωής. Ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, άσκησης και μετρήσεων για την απαραίτητη συνιστώμενη δόση ινσουλίνης βοηθά το παιδί με διαβήτη να έχει μια φυσιολογική ζωή, όπως κάθε παιδί της ηλικίας του.

    Τα παιδιά που πάσχουν από την πάθηση θα ταυτιστούν με τον ήρωα του βιβλίου και θα ανακαλύψουν τρόπους να κατανοήσουν δυσνόητες λέξεις όπως  σάκχαρο, διαβήτης, ινσουλίνη, υπογλυκαιμία, υπεργλυκαιμία. Επίσης, το ραντεβού με ένα γιατρό, που συνήθως είναι το άτομο που φοβούνται τα περισσότερα παιδιά αποτελεί το κομβικό σημείο και παίζει σημαντικό ρόλο για την αποδοχή και την θετική στάση του παιδιού.

    Η οικογένεια και οι φίλοι παίζουν πάντα τον πρώτο ρόλο και στηρίζουν το παιδί σε όλη την πορεία αντιμετώπισης της πάθησης. Υπενθυμίζουν στο παιδί να κάνει καθημερινά τις μετρήσεις σακχάρου, να τρέφεται συχνά με μικρά γεύματα και άσκηση, να παίζει και να συμμετέχει σε δραστηριότητες που του αρέσουν.

    Ένα παιδί με διαβήτη δε διαφέρει σε τίποτα από ένα άλλο παιδί και έχει δικαίωμα να έχει μια φυσιολογική ζωή με δράση και παιχνίδι. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τη ίδια πάθηση και ακολουθούν ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής για να είναι χαρούμενοι και υγιείς. Ο Μιχάλης μας δίνει ένα μάθημα ζωής ότι ο καθένας μπορεί να καταφέρει ότι θελήσει στη ζωή του.

    Η Παγκόσμια ημέρα του Διαβήτη είναι στις 14 Νοεμβρίου και αποτελεί τη μεγαλύτερη εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κόσμου για ένα θέμα που θα έπρεπε να γνωρίζουμε όλοι μας. Ο Frederic Banting μαζί με τον Charles Best, ήταν αυτός που οδηγήθηκε μετά από έρευνα στην ανακάλυψη της ινσουλίνης τον Οκτώβριο του 1921. Η ημερομηνία γενεθλίων του ορίστηκε να γιορτάζεται ως η Παγκόσμια ημέρα Διαβήτη.

    Το βιβλίο “Ο φίλος μου ο Διαβητούλης” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική και παραδίδει μαθήματα ζωής σε μικρούς και μεγάλους.

    [vc_custom_heading text=”THE BOOK SECRET” font_container=”tag:h2|font_size:40|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0066cc !important;}”]

    Η συγγραφέας του βιβλίου Κωνσταντίνα Φραντζεσκάκη αποκάλυψε στο ELNIPLEX ένα μυστικό του βιβλίου της:
    “Το μυστικό της συγγραφής του βιβλίου μου είναι ένα… κι αυτό είναι η αγάπη! Εκείνη με καθοδήγησε και σε αυτό το βιβλίο
    Εργαζόμουν ως γραμματέας σε διαβητολογικο ιατρειο. Εκεί ερχόμενη σε επαφή με παιδιά με διαβήτη κι ακούγοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με έκαναν να αρχίσω να ψάχνω τι υπάρχει γι αυτά τα παιδιά. Έτσι συζητώντας και διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχει κάποιο βιβλίο που μέσω ιστορίας να δίνει.  Ότι πληροφορίες πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά για τον Διαβήτη, άρχισα να μελετώ και να συζητάω με τον γιατρό γι αυτό το θεμα.
    Έτσι γράφτηκε ο φίλος μου ο Διαβητουλης, γεμάτος αγάπη για τους μικρούς μου φίλους και δίνοντας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τη ζωή τους με τον Διαβήτη. Το θεωρώ πολύ σημαντικό να ενθαρρύνω και να δίνω όμορφα μηνύματα στα παιδιά, δίνοντας το μήνυμα οτι μπορούν να τα καταφέρουν. Από την αρχή μέχρι το τέλος το βιβλίο είναι αγάπη.”

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο φίλος μου ο διαβητούλης
    Σειρά: Αστεράκια (για παιδιά ηλικίας 7+)
    Συγγραφέας: Κωνσταντίνα Φραντζεσκάκη
    Εικονογράφηση: Μαρία Μανουρά
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, 2017
    Επιμέλεια: Γιώτα Γκότση
    Σελίδες: 88
    Μέγεθος: 22 Χ 15
    ISBN: 978-960-563-171-0
    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular