More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2022Παράξενοι κόσμοι- Ταξιδιωτικό πρακτορείο, της Λ. Ντ. Λαπίνσκι

    Παράξενοι κόσμοι- Ταξιδιωτικό πρακτορείο, της Λ. Ντ. Λαπίνσκι

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 9-14) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Το Ταξιδιωτικό Πρακτορείο- Οι Παράξενοι Κόσμοι είναι το πρώτο βιβλίο της L.D. Lapinski.

    Πάντα υπήρχαν στον κόσμο μας μέρη στα οποία συγκεντρώνεται μαγεία. Αν κοιτάξεις προσεκτικά, μπορείς να τη δεις. Να δεις ένα άλογο με μια άμαξα της αρχαιότητας, σ’ έναν σύγχρονο δρόμο∙ ή ένα λιθόστρωτο σοκάκι απ’ το οποίο δεν βγαίνουν ποτέ οι άνθρωποι που το πήραν. Πού και πού μπορεί να τη συναντήσεις σε κάποιον που μοιάζει σαν να βγήκε κατευθείαν από μια παλιά φωτογραφία… Και αρκετές φορές μπορεί να συναντήσεις τη μαγεία σε καταστήματα“.

    Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Οι Παράξενοι Κόσμοι έμοιαζε με ένα τέτοιο μαγικό κατάστημα, εδώ και… εκατόν πενήντα χρόνια.

    Η δωδεκάχρονη Φλικ Χάντσον μετακομίζει με τη μητέρα, τον πατέρα και τον μικρότερο αδερφό της, τον Φρέντι, στο νέο τους σπίτι στο χωριό Μικροί Δράκοντες. Η Φλικ προτιμά την πόλη, της λείπουν οι φίλοι της, ο τρόπος ζωής εκεί. Την επόμενη μέρα βγαίνει στο μικρό χωριό. Κάποια στιγμή την προσοχή της τραβά η ταμπέλα του ταξιδιωτικού πρακτορείου. Κάτι την τραβούσε σε αυτό το κατάστημα.

    “Έβαλε το χέρι της στην πόρτα και έσπρωξε. Η πόρτα άνοιξε εύκολα κι η Φλικ μπήκε μέσα πιάνοντάς την ώστε να μην κλείσει με δύναμη. Την έκλεισε απαλά πίσω της, μ’ έναν αχνό αναστεναγμό ανακούφισης”.

    Αυτή η πόρτα θα άλλαζε τη ζωή της. Αλλά η Φλικ δεν το ήξερε εκείνη τη στιγμή. Ο καταστηματάρχης Τζόναθαν Μερκάτορ την υποδέχθηκε μάλλον ψυχρά. Κοίταξε πίσω της. Είδε πολλές βαλίτσες. Εντυπωσιακές. Ο Τζόναθαν την καλωσορίζει στη Λέσχη των Παράξενων Κόσμων. Κάθε βαλίτσα έχει ένα σχίσμα στον ιστό της πραγματικότητας και σε μεταφέρει σε έναν διαφορετικό κόσμο. Αυτό το σχίσμα είναι η πύλη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να την ανοίξεις. Όμως, τα πράγματα δεν είναι απλά στο… πολυσύμπαν όπως το αποκαλεί ο Τζόναθαν. Η Φλικ αρχίζει να ταξιδεύει. Διαπιστώνει αλλοπρόσαλλες καταστάσεις: χιονοθύελλες μες το κατακαλόκαιρο, δρόμους που εξαφανίζονται, βαλίτσες που ταξιδεύουν μονάχες σε έρημους κόσμους.

    Η Φλικ θα προσπαθήσει να καταλάβει τι συμβαίνει. Οι προκλήσεις είναι πολλές. Η ανία της αρχής από την μετακόμιση έχει εκλείψει οριστικά. Ωστόσο μία πρόκληση είναι μεγαλύτερη α’ όλες: να μπορέσει να διορθώσει τα πράγματα προτού όλοι οι κόσμοι εξαφανιστούν.

    Πολλή μαγεία και πολλή Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων που είναι κάτι σαν αρχέτυπο στα μυθιστορήματα του είδους και ιδιαίτερα γοητευτική γραφή και υποβλητική ατμόσφαιρα. Και θαυμάσια δοσμένο το ντουέτο της Φλικ και του Τζόναθαν και όμορφα αναπτυγμένοι και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες. Και ονόματα πολυσήμαντα και πολλή φαντασία και δίχως να είναι φουλ στην πρωτοτυπία, το υλικό της η συγγραφέας το δούλεψε άψογα και έφτιαξε μυθιστόρημα που σε κάνει να χαμογελάς καθώς διαβάζεις και απολαμβάνεις τη διαδικασία.

    Το παιχνίδι τι είναι μοίρα, τι είναι επιλογή, τι είναι τυχαίο είναι υπέροχο. Ο προβληματισμός αυτός στεφανώνει αιώνες τους ανθρώπους και είναι όμορφο να τρυπώνει σε παιδικά μυθιστορήματα.

    Η αρρωστημένη πολιτική ορθότητα θα δει ως παράξενη την επαφή ενός 18χρονου με ένα 12χρονο κορίτσι. Μας κουράσατε. Υπάρχει ακόμα αθωότητα στον κόσμο. Και υπάρχει και μαγεία. Μια λέξη που η συγγραφέας την ψάχνει, την νοτίζει, την πασπαλίζει παντού παίζοντας με τις παράλληλες πραγματικότητες, με τους μονοσήμαντους κόσμους και τις αδιάφορες, ευθύγραμμες, βαρετές ζωές δίχως… μαγεία.

    “Θέλω μια έξοδο από αυτόν τον κόσμο και όχι απλώς μια κακή επιλογή που θα μου προσφέρει η λέσχη Παράξενοι Κόσμοι. Θέλω έναν κόσμο γεμάτο μαγεία. Και εσύ, ταλαντούχο κορίτσι μου, θα μου τον δώσεις. Βρες μου έναν. Βρες μου έναν κόσμο πλούσιο σε μαγεία. Να μπούμε μέσα του και να με αφήσεις εκεί”.

    Θα αρέσει πολύ στα παιδιά, πιστεύω.

    Μετάφραση Αγγελικής Δαρλάση.Εγγυημένα πράγματα.

    Για αναγνώστες από 8-9 ετών.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Διακρίσεις

    Με μια ματιά

    • Πολλή μαγεία και πολλή Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων που είναι κάτι σαν αρχέτυπο στα μυθιστορήματα του είδους και ιδιαίτερα γοητευτική γραφή και υποβλητική ατμόσφαιρα. Και θαυμάσια δοσμένο το ντουέτο της Φλικ και του Τζόναθαν και όμορφα αναπτυγμένοι και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες. Και ονόματα πολυσήμαντα και πολλή φαντασία και δίχως να είναι φουλ στην πρωτοτυπία, το υλικό της η συγγραφέας το δούλεψε άψογα και έφτιαξε μυθιστόρημα που σε κάνει να χαμογελάς καθώς διαβάζεις και απολαμβάνεις τη διαδικασία.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    We will rock you

    Dark Magic Music | The Elixir of Life

    Celtic Elven Music – Lament of The Shadow Elves

    Magic Fantasy Music – A Witch’s Tale

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Παράξενοι κόσμοι
    Τίτλος πρωτοτύπου:
    The strangeworlds travel agency book #1
    Συγγραφέας: L. D. Lapinski
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Μάιος 2021
    Μετάφραση: Αγγελική Δαρλάση
    Επιμέλεια: Μάγδα Τικοπούλου
    Σειρά: Ταξιδιωτικό πρακτορείο
    Σελιδοποίηση: Ηλίας Σούφρας, Διόπτρα
    Σελίδες: 408
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-653-345-7

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular