More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20184-7 ετώνΠαραμύθια με την Ξένια λίγο φοβιστικά, της Ξένιας Καλογεροπούλου

    Παραμύθια με την Ξένια λίγο φοβιστικά, της Ξένιας Καλογεροπούλου

    Το παραδοσιακό εσθονικό παραμύθι «Ο Δράκος του Βοριά», «Ο Αρκουδοτόμαρος» και «Ο Τυχερός Στρατιώτης» των αδερφών Γκριμμ και το λαϊκό ρωσικό παραμύθι «Ο Χανς που ήθελε να μάθει πώς να ανατριχιάζει» είναι τα τέσσερα παραμύθια που περιλαμβάνονται στο δεύτερο βιβλίο των Παραμυθιών με την Ξένια.

    Αυτή τη φορά τα παραμύθια που επέλεξε η συγγραφέας είναι λίγο φοβιστικά όπως υποδηλώνεται ήδη από τον τίτλο του βιβλίου. Ο φόβος διεγείρει, εξιτάρει, κάποτε ψυχαγωγεί, προσκαλεί την ψυχή να αφηγηθεί την ιστορία της όπως έγραφε ο Γιουνγκ θεωρώντας τα παραμύθια μέρος του συλλογικού ασυνειδήτου.

    «Αν μπορείς κοίταξε τον φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει» έγραφε ο Νίκος Καζαντζάκης στην «Αναφορά στον Γκρέκο». Τα παιδιά συχνά στα παραμύθια νικούν τους φόβους τους, καίτοι οι υπερπροστατευτικοί μεγάλοι πιστεύουμε ότι τους διογκώνουν. Πίσω από τα στοιχεία φόβου, τους τρομερούς δράκους που τρώνε ανθρώπους και πόλεις ολόκληρες, τους πονηρούς διαβόλους, και τους στοιχειωμένους πύργους, αρχετυπικά σύμβολα και τα τρία του παγκόσμιου παραμυθιού, ανασαίνει ένας (τουλάχιστον) ατρόμητος ήρωας που αποφασίζει να τα βάλει με τα φοβιστικά στοιχεία, να σταθεί απέναντί τους, να αναμετρηθεί και να μετρηθεί, να νικήσει ή να χάσει με ευθύνη και αρετή. Πίσω από κάθε παγίδα, κάθε εμπόδιο, κάθε απαγόρευση, γεννιέται μια λύση, μια ιδέα, ένα μαγικό αντικείμενο, ένας άθλος. Αυτή ακριβώς η σύγκρουση της αρετής με το φόβο, αυτή η υπέρβαση της ψυχής, είναι που αναδύει τα παιδιά πιο δυνατά από την ανάγνωση τέτοιων ιστοριών. Και για να γίνω πιο αιχμηρός, τα παιδιά κινδυνεύουν από άλλα –ακατάλληλα- θεάματα, όχι από καλοειπωμένα παραμύθια.

    Η Ξένια Καλογεροπούλου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Έχοντας επιλέξει ιδιαιτέρως προσεκτικά το υλικό της και αυτή τη φορά, το χειρίζεται υποδειγματικά, δημιουργώντας τέσσερις ολοζώντανες ιστορίες με ισάριθμες εύρυθμες αφηγήσεις που ταξιδεύουν κάθε αναγνώστη, μικρότερο ή μεγαλύτερο, στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών. Στέκομαι στον μεγαλύτερο αναγνώστη, γιατί πραγματικά θα απολαύσει ο καθένας, ακόμα και ηλικιωμένοι, την ανάγνωση και ακρόαση τόσο όμορφων ιστοριών.

    Ακρόαση γιατί η καλαίσθητη έκδοση από τον Μάρτη περιέχει και cd με αφήγηση από την έξοχη, αναγνωρίσιμη φωνή της Ξένιας Καλογεροπούλου και τα ενδιαφέροντα μουσικά θέματα του Ορέστη Πλακίδη. Τα πιο μικρά παιδιά σίγουρα θα απολαύσουν αυτό το cd ιδιαιτέρως.

    Η εικονογράφηση του Φίλιππου Φωτιάδη με τα κόμικ στοιχεία και τις πρωτότυπες γραμμές συνιστά μια αυθεντική πρόταση στην εικονογράφηση λαϊκών ιστοριών και παραδοσιακών παραμυθιών. Ξεπερνώντας τον ανιαρό ρεαλισμό των παραδοσιακών γραμμών ανάλογων εκδόσεων, οι εικόνες του Φ. Φωτιάδη σε συνδυασμό με την ποιότητα του χαρτιού και το συνολικό σχεδιασμό (Γιάννης Γκανάς) δημιουργούν ένα βιβλίο που σας προτείνουμε να αναζητήσετε στα βιβλιοπωλεία όπου κυκλοφορεί και το πρώτο βιβλίο «Παραμύθια με την Ξένια».

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Παραμύθια με την Ξένια λίγο φοβιστικά
    Τύπος: Σκληρόδετο με CD
    Συγγραφέας: Ξένια Καλογεροπούλου
    Εικονογράφηση: Φίλιππος Φωτιάδης
    Σχεδιασμός έκδοσης: Γιάννης Γκανάς
    Εκδόσεις: Μάρτης, Νοέμβριος 2017
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Γιούλικα Σαμαρά
    Σελίδες: 80
    Μέγεθος: 17 Χ 22
    ISBN: 978-618-82864-4-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Most Popular