More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΠαραμύθια με την Ξένια, της Ξένιας Καλογεροπούλου

    Παραμύθια με την Ξένια, της Ξένιας Καλογεροπούλου

    Τίτλος: Παραμύθια με την Ξένια
    Συγγραφέας: Ξένια Καλογεροπούλου
    Εικονογράφηση: Φίλιππος Φωτιάδης
    Επιμέλεια, διορθώσεις: Γιούλικα Σαμαρα
    Σχεδιασμός έκδοσης: Γιάννης Γκανάς
    Σχήμα: 17 Χ 22
    Σελίδες: 80
    Σκληρόδετο με CD

    Εκδόσεις: Μάρτης, Ιούνιος 2016
    ISBN: 978-618-81193-9-0

    Οι εκδόσεις Μάρτης πραγματικά εκδίδουν εξαιρετικά προσεγμένα και καλαίσθητα βιβλία! Δεν εκπλαγήκαμε λοιπόν, όταν πήραμε στα χέρια μας το καινούριο βιβλίο των εκδόσεων «Παραμύθια με την Ξένια».  Η αγαπημένη Ξένια Καλογεροπούλου επιλέγει τέσσερα παραμύθια απ’ όλο τον κόσμο, τα ξαναγράφει και μας τα αφηγείται με τον δικό της μοναδικό τρόπο, όπως κάνει τα τελευταία χρόνια στο θέατρο Πόρτα.

    Η πρώτη ιστορία του βιβλίου φέρει τον τίτλο «Το μαγικό πινέλο» και μας ταξιδεύει στην μακρινή Κίνα. Ο Μα Λιάνγκ είναι ένα μικρό ορφανό αγόρι που του αρέσει να ζωγραφίζει. Δεν έχει όμως χρήματα για να αγοράσει ένα πινέλο κι έτσι ζωγράφιζε με ό,τι μπορούσε να βρει στη φύση. Μια νύχτα εμφανίστηκε στο όνειρό του ένας γέρος με μακριά γενειάδα και του χάρισε ένα μαγικό πινέλο το οποίο είχε τη δύναμη να ζωντανεύει κάθε ζωγραφιά.Το αγόρι χρησιμοποιούσε το πινέλο του για να βοηθάει όσους είχαν ανάγκη. Ζωγράφισε μια αγελάδα για μια οικογένεια που χρειαζόταν μια αγελάδα κι ένα σπίτι για ια οικογένεια που χρειαζόταν ένα σπίτι.
    Σύντομα το νέο για το μαγικό πινέλο έφτασε στα αφτιά πλούσιων και ισχυρών ανθρώπων που επιδίωξαν να το χρησιμοποιήσουν για προσωπικό όφελος. Ο Μα Λιάνγκ θα φυλακιστεί αλλά δε θα προδώσει τις αξίες του.

    Η δεύτερη ιστορία  με τον τίτλο «Ο μύτας» εκτυλίσσεται στην Ανατολή. Ήρωας τα ιστορίας είναι ο μικρός Γιακούμπ ο οποίος κάνει το λάθος να κοροϊδέψει μια γριά με μεγάλη μύτη. Εκείνη αποδεικνύεται μάγισσα, τον φυλακίζει και τον μεταμορφώνει σε νάνο με μεγάλη μύτη που δεν αναγνωρίζουν ούτε οι ίδιοι του οι γονείς. Μετά από πολλές περιπέτειες ο Γιακούμπ θα αξιοποιήσει το ταλέντο του στη μαγειρική και όχι μόνο θα ξαναβρεί τη χαένη του όψη αλλά και τον έρωτα της ζωής του!

    «Ο Βαλέριος και ο μάγος Ζαγκρεμάρ» είναι μια πρωτότυπη ιστορία κατά την οποία ο μαθητής ξεπερνά το δάσκαλο. Ο ήρωας του παραμυθιού, ο Βαλέριος μαθητεύει κοντά στον ξακουστό μάγο Ζαγκρεμάρ. Μαθαίνει πώς να αλλάζει μορφές αλλά κυρίως εξασκείται στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων. Με την εξυπνάδα του κατορθώνει να ξεγελάσει το δάσκαλό του, να αποκτήσει πλούτη και να παντρευτεί την όμορφη βασιλοπούλα του παραμυθιού.

    Η τέταρτη και τελευταία ιστορία του βιβλίου είναι «Το σπίτι με τις γάτες» και μας θύμισε την Κυρά καλή και τους δώδεκα μήνες. Οι γάτες ενός σπιτιού έχοντας μαγικές δυνάμεις ανταμείβουν την αγάπη και την καλοσύνη της νεαρής Λιζίνας  ενώ τιμωρούν την κακότροπη και άπληστη αδερφή της, Πεπίνα.

    Κάθε ιστορία, στο βιβλίο αυτό, είναι ένα ταξίδι, μια γνωριμία με καινούργιους ανθρώπους και κόσμους. Παραμύθι για πράγματα που νομίζουμε ότι δεν γνωρίζουμε ή έχουμε κρύψει βαθιά μέσα μας. Παγίδες, απαγορεύσεις, δοκιμασίες, άθλοι, μεταμορφώσεις και γάμοι μας θυμίζουν τις λειτουργίες του Βλαντιμίρ Προπ. Παραμύθια  από άλλους πολιτισμούς με τη ματιά της Ξένιας Καλογεροπούλου που κατορθώνει να τα κάνει οικεία, με έναν τρόπο μοναδικό, θυμίζοντάς μας ότι όλοι οι λαοί αγαπούν την παραμυθία.

    Τα παραμύθια της Ξένιας Καλογεροπούλου είναι μαγικά και όταν τα διαβάζει κανείς και –πόσο μάλλον- όταν την ακούει να τα αφηγείται στο cd που συνοδεύει το βιβλίο, τα μουσικά θέματα του οποίου ανήκουν στον Κορνήλιο Σελαμισή και είναι παρμένα από παραστάσεις του Θεάτρου Πόρτα. Ο Φίλιππος Φωτιάδης συντροφεύει το κείμενο με τις εικόνες του. Η δίχρωμη, ζωντανή προσέγγισή του είναι πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη. Μπορείτε να πάρετε μια γεύση του βιβλίου πατώντας εδώ.
    Μια εξαιρετικά προσεγμένη έκδοση από τις εκδόσεις Μάρτης που σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να αναζητήσετε!

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular