More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΨάρια στον γιαλό με πλακάτ και με πανό, της Άννας Δενδρινού (εικ.:...

    Ψάρια στον γιαλό με πλακάτ και με πανό, της Άννας Δενδρινού (εικ.: Αλέξης Φραγκούλης)

    Κάτι παράξενο συμβαίνει στη Θαλασσοχώρα και τα θαλασσινά τα έχουν χάσει. Έχουν κάνει την εμφάνιση τους η μόλυνση του περιβάλλοντος και η ρύπανση και ο γιαλός έχει γεμίσει σκουπίδια. Υπεύθυνος για την καταστροφή ο άνθρωπος και η αλόγιστη χρήση χημικών. Τα ψάρια ψάχνουν να βρουν λύση και αποφασίζουν να φτιάξουν αφίσες, πλακάτ και πανό με συνθήματα για το περιβάλλον. Όλα τα θαλασσινά είναι έτοιμα να βγουν με πλακάτ και πανό για διαμαρτυρία στο γιαλό.

    Μια παρέα παιδιών φτιάχνουν πύργους και αμμοπολιτείες στην παραλία, όταν τεράστια κύματα κι ένα βουητό τους κάνει να παγώσουν από φόβο. Μοιάζει με πραγματικό τσουνάμι μόνο που μεταφέρει όλων των ειδών τα θαλασσινά στο γιαλό. Τα παιδιά κοιτούν και δεν πιστεύουν στα μάτια τους, αν όσα συμβαίνουν είναι αληθινά. Τα παράπονα των ψαριών είναι πολλά και η διαμαρτυρία τους έχει στόχο να βγουν στο φως τα προβλήματα που προκαλούν οι άνθρωποι με τα σκουπίδια και τ’ απόβλητα τους.
    Στην παραλία υπάρχουν καλάθια για τα σκουπίδια, όμως είναι ξεχειλισμένα και τα περισσότερα σκουπίδια είναι σκορπισμένα κάτω και γύρω απ αυτά. Ο ροφός, αρχηγός των ψαριών δίνει εντολή και το καλαμάρι σημειώνει: χρειάζονται μεγαλύτεροι κάδοι σε δρόμους και παραλίες και να τοποθετηθούν σε κοντινές αποστάσεις, ώστε οι άνθρωποι να σκοντάφτουν πάνω τους.
    Τα παιδιά έχουν κι εκείνα να προτείνουν στο δήμαρχο να τοποθετήσει ειδικούς μπλε κάδους για τα ανακυκλώσιμα υλικά με την επιγραφή: «Προσοχή εδώ πετάτε όλα τα περιττά που γίνονται χρήσιμα ξανά».

    Όμως τι γίνεται με εκείνους που δεν πειθαρχούν στις συμβουλές για προστασία του περιβάλλοντος; Για άλλη μια φορά τα παιδιά έχουν τη λύση γιατί υπάρχει ένα μέσο μαγικό που χρησιμοποιεί καθημερινά ο άνθρωπος και αυτό είναι το κινητό. Το σχέδιο των παιδιών είναι να πάνε σε όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και να τοποθετήσουν το εξής φωνητικό μήνυμα:
    «Φίλε ή φίλη μου, πριν πετάξεις στο περιβάλλον σου κάτι περιττό, ψάξε γύρω σου να βρεις τον κάδο τον ειδικό, αλλιώς θα καταστρέψεις κάθε όνειρό σου και το μέλλον των παιδιών σου»

    Οι ιδέες των παιδιών αμέτρητες και πρωτότυπες έχουν αφήσει τα ψάρια άφωνα, φωτογραφίες με τη διαμαρτυρία των ψαριών στο facebook, e- mail  και μηνύματα μέσω Viber σε όλα τα σχολεία, καθώς και μουσικοθεατρικά δρώμενα σε συνεργασία με δασκάλους για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος. Τι θα συμβεί στο τέλος άραγε;

    Ένα παραμύθι με ήρωες τα θαλασσινά σε πρωταγωνιστικό ρόλο και τη διαμαρτυρία τους με πλακάτ και με πανό και συμμάχους τα παιδιά που αποτελούν το μέλλον. Η συγγραφέας Άννα Δενδρινού με χιούμορ, φαντασία και έξυπνα στιχάκια δημιουργεί μια ιστορία για μικρούς και μεγάλους. Στο τέλος του βιβλίου η ιστορία μετατρέπεται σε θεατρικό έργο κατάλληλο να παιχτεί σε σχολεία και να αφυπνίσει συνειδήσεις. Μια πρόταση για καλοκαιρινή γιορτή με κυρίαρχο μήνυμα την προστασία του περιβάλλοντος.
    Τα παιδιά μπορούν να κατασκευάσουν μόνα τους τα πλακάτ και τα πανό και να γράψουν τα δικά τους συνθήματα, να βρουν αντίστοιχα τραγούδια και χορογραφίες με θαλασσινό θέμα για την θεατρική παράσταση.

    Η εικονογράφηση του Αλέξη Φραγκούλη με τις καρτουνίστικες φιγούρες που απεικονίζουν τη Μόλυνση και τη Ρύπανση αλλά και τα ψάρια με γυαλιά και μουστάκια και τον κάβουρα με καπέλο προσδίδουν μια χαρούμενη νότα και απελευθερώνουν τη φαντασία. Τα παιδιά ξαφνιάζουν ευχάριστα με τις πρωτότυπες ιδέες τους και είναι στο πνεύμα της εποχής και της εξέλιξης της τεχνολογίας.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ψάρια στον γιαλό με πλακάτ και με πανό
    Συγγραφέας: Άννα Δενδρινού
    Εικονογράφηση: Αλέξης Φραγκούλης
    Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2016
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Αντωνέτα Κώτση
    Τεχνική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Γκότσης
    Σελίδες: 64
    Μέγεθος: 14,5 Χ 21
    ISBN: 978-618-5151-22-5
    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular