More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+StoriesΠεριβαλλοντικός Σταθμός Αρχέλων στον Αγιαννάκη Μεσσηνίας

    Περιβαλλοντικός Σταθμός Αρχέλων στον Αγιαννάκη Μεσσηνίας

    Η περιοχή
    Ο Κυπαρισσιακός κόλπος αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο βιότοπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην Μεσόγειο. Πρόκειται για μια υπέροχη γεωφυσική τοποθεσία στη Δυτική Πελοπόννησο που εκτείνεται από το ακρωτήριο του Κούνελου έξω από την Κυπαρισσία ως το ακρωτήριο του Κατάκολου στα βόρεια. Πρόκειται για μια απίστευτου φυσικού κάλλους αμμώδη παραλία άνω των 50 χιλιομέτρων στην οποία παρεμβάλλονται οι ποταμοί Νέδα (το μοναδικό ποτάμι με θηλυκό όνομα με τους περίφημους καταρράκτες και τις πεζοπορίες του), Αρκαδικός και Αλφειός ενώ ντύνουν με την ανυπέρβλητη ομορφιά τους πεύκα και κυρίως το παράκτιο δάσος της Ελαίας (5-6 χιλιόμετρα από την Κυπαρισσία). Οι ήπιοι αμμόλοφοι ολόκληρης της περιοχής και η ισχνή τουριστική εκμετάλλευση χαρίζουν στο βλέμμα και το νου ένα ανεπανάληπτο φυσικό τοπίο.

    Στον κόλπο της Κυπαρισσίας φιλοξενούνται περίπου 700 φωλιές της Caretta caretta κάθε χρόνο. Το 86% όμως της φωλεοποίησης του είδους εντοπίζεται στα 10-11 χιλιόμετρα μεταξύ των εκβολών του ποταμού Νέδα (ουσιαστικά από τα χωριά Νεοχώρι και Θολό/Ταξιάρχες) και του χωριού Καλό Νερό, τμήμα που χαρακτηρίζεται ως ο πυρήνας της φωλεοποίησης των χελώνων του είδους. Το τμήμα αυτό της παράκτιας γραμμής εντάχθηκε το 2000 στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 με κωδικό GR2550005 “Θίνες Κυπαρισσίας: Νεοχώρι-Κυπαρισσία”, λόγω της αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας και των προστατευόμενων ειδών φυτών που υπάρχουν στην ζώνη των αμμολόφων.

    Ο Αρχέλων και οι δράσεις του
    Ο Σύλλογος Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, από το 1983 μέχρι σήμερα, διεξάγει πρόγραμμα καταγραφής και προστασίας της αναπαραγωγικής δραστηριότητας (περίοδος αναπαραγωγής θεωρείται το τετράμηνο μεταξύ των τελών Μαΐου και του Οκτωβρίου). Μεταξύ 15 Μαίου και 30 Σεπτεμβρίου, ο ΑΡΧΕΛΩΝ διεξάγει σημαντικές δραστηριότητες με τη βοήθεια εθελοντών από όλο τον κόσμο.

    -Πρωινή παρατήρηση καταγραφής της αναπαραγωγικής δραστηριότητας των χελωνών.
    -Νυχτερινή παρατήρηση και μαρκάρισμα των ενήλικων χελωνών.
    -Προστασία των φωλιών από την ανθρώπινη δραστηριότητα και τη θήρευση από θηλαστικά (αλεπούδες, σκύλοι κ.ά.), η οποία γίνεται με περίφραξη και σήμανση των φωλιών και σκίασή τους όπου αυτό είναι απαραίτητο.
    -Εκσκαφή των φωλιών μετά την ολοκλήρωση της εξόδου των νεοσσών για την εκτίμηση του αριθμού των νεοσσών που βγήκαν από την φωλιά.
    -Ενημέρωση του κοινού με τη λειτουργία Εποχικών Σταθμών Ενημέρωσης, με τη διοργάνωση ενημερωτικών προβολών με διαφάνειες σε τουριστικές μονάδες καθώς και με ενημερωτικές εξορμήσεις στην παραλία για την ευαισθητοποίηση των λουόμενων

    Στο πλαίσιο κοινοτικού προγράμματος LIFE-Nature, που διεξήγαγε ο ΑΡΧΕΛΩΝ στην περιοχή εκπονήθηκε Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την παράκτια ζώνη που στοχεύουν στην προώθηση της αειφορικής διαχείρισης για την αποτελεσματική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ήπια ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο ιδρύθηκε και λειτουργεί ο Περιβαλλοντικός Επιστημονικός Σταθμός Αγιαννάκη, όπου γίνονται οργανωμένες ξεναγήσεις για για μαθητές στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής Αγωγής αλλά και μεμονωμένους επισκέπτες ή ομάδες επισκεπτών.

    Ο Περιβαλλοντικός Σταθμός Αγιαννάκη
    Ο Περιβαλλοντικός Σταθμός στον Αγιαννάκη (απ’ όπου και οι φωτογραφίες) λειτουργεί από τις 12 ως τις 3 το μεσημέρι από εθελοντές. Εντός του συμπαθητικού κτιρίου, ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει σε φωτογραφίες και άλλο οπτικό υλικό το ταξίδι της θαλάσσιας χελώνας από τη γέννηση της στην άμμο μέχρι τη θάλασσα, τα προβλήματα και τις απειλές που την καθιστούν ευάλωτη, τις δράσεις του Αρχέλων, τους τρόπους βοήθειας και υποστήριξής μας στο πρότζεκτ και πολλά άλλα.

    Ο Σταθμός του Αγιαννάκη λειτούργησε πρώτη φορά το 2001 σε συνεργασία με τον ΟΣΕ και το Δήμο Αυλώνος στο εγκαταλειμένο κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού που αφού ανακαινίσθηκε μπόρεσε να γίνει αυτό που μπορεί ο επισκέπτης να δει σήμερα.

    Περιβαλλοντικός Σταθμός Αγιαννάκη
    245 00 ΕΛΑΙΑ
    ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ
    Τηλ/Fax: +302761091181 
    Email: pelop@archelon.gr

    agiannakis9 agiannakis10agiannakis5agiannakis4

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular