More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2022Πες μας, παππού... Πώς γεννιούνται τ' άστρα, του Διονύση Π. Σιμόπουλου (ταξίδι...

    Πες μας, παππού… Πώς γεννιούνται τ’ άστρα, του Διονύση Π. Σιμόπουλου (ταξίδι στη ζωή των άστρων)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 8-13) – Βιβλίο γνώσεων για παιδιά

     Είμαστε όλοι μας αστρόσκονη και κάποια μέρα θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα. Κάποια μέρα θα υπάρξουν κι άλλοι κόσμοι, γεμάτοι με άλλα όντα, αστράνθρωποι σαν εμάς, που θα γεννηθούν από τις στάχτες ενός κάποιου άλλου πεθαμένου άστρου. Ενός άστρου που σήμερα το λέμε Ήλιο.
    Διονύσης Π. Σιμόπουλος, από τη συνέντευξή του στο ELNIPLEX

    Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες, ο αστροφυσικός και Επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου Διονύσης Π. Σιμόπουλος επιστρέφει με το δεύτερο βιβλίο της σειράς Πες μας, παππού και μας ξεναγεί στον κόσμο των άστρων και της δημιουργίας τους.

    Παιδί που δεν κοιτάζει τα άστρα είναι χαμένος άνθρωπος. Γίνεσαι άνθρωπος όταν μάθεις να ταξιδεύεις καβάλα στην μικρή Άρκτο, όταν αναγνωρίζεις τον Βέγκα και τον Ντένεμπ, όταν βρεις ένα αστέρι και του δώσεις ένα δικό σου όνομα ή το όνομα κάποιου που αγαπάς. Όταν σημαδέψεις μια γωνιά του ουρανού και πεις “εκεί θέλω να πάω, σαν φύγω από τη Γη”.

    Ο κορυφαίος Έλληνας αστροφυσικός μας ανοίγει αυτό το μαγικό παράθυρο. “Μας” γιατί δεν αφορά μόνο σε παιδιά το βιβλίο. Αφορά σε όλους όσοι μαγεύονται από τη λάμψη και το θάμπος των αστεριών, από μαύρες τρύπες και σουπερνόβα, από τα μυστικά του σύμπαντος που κρέμεται πάνω από το κεφάλι μας σαν πέπλο μαγικό.

    Σαν σοφός παππούς όλων μας, ο συγγραφέας μας παίρνει χέρι χέρι και μας πηγαίνει… στ’ άστρα. Μεγάλη και Μικρή Άρκτος, Κασσιόπη, Κηφέας, Ανδρομέδα, Περσέας μόνο για ορεκτικό. Τηλεσκόπια όλων των ειδών για συνέχεια. Χαρακτηριστικά των άστρων μετά. Το φως τους! Η γέννηση των άστρων μέσα στα νεφελώματα. Νεφέλωμα Ροζέτα! Μεγάλο Νεφέλωμα του Ωρίωνα. Νεφέλωμα Ταραντούλα. Κάθε μήνα γεννιέται ένα άστρο! Πώς γεννιέται όμως; Και πώς αποκτά φως; Και ο ήλιος; Πώς γεννήθηκε; Το τριπλό του Κενταύρου τι είναι; Θα σου μαρτυρήσω: είναι το πλησιέστερο σε εμάς αυτό το τριπλό άστρο! Α, είναι κι ο Πολικός Αστέρας, αλλά απέχει κάπου 430 έτη φωτός! Υπάρχουν όμως και αστρικά σμήνη, ακόμα πιο γοητευτικά.

    Η ζωή και ο θάνατος των άστρων και ό,τι τα περιβάλλει σε μια εκπληκτική έκδοση που μας εντυπωσίασε και μας χάρισε άπειρη γνώση και ομορφιά, αυτή που είναι τόσο κοντά και ταυτόχρονα τόσο μακριά μας.

    Πυκνότητα στην πληροφορία, εύληπτη αποτύπωση προσαρμοσμένη στα παιδιά στα οποία διεγείρει την περιέργεια και τη φαντασία τους, δίχως εκπτώσεις, αγαστή συνύπαρξη εικόνων και κειμένου, όμορφη γραφική επιμέλεια με διαφορετικά text frames και γραφικά, θαυμάσια χρώματα με κυρίαρχες τις αποχρώσεις του νυχτερινού ουρανού από την Ουρανία Λυμπεροπούλου που δημιουργεί συνολικά ένα πολύ ευχάριστο οπτικό περιβάλλον. Πάνω απ’ όλα η γοητεία της γνώσης των άστρων και του σύμπαντος που τόσο όμορφα πυροδοτεί σε κάθε σελίδα ο συγγραφέας.

    Στο Παράρτημα θα βρείτε τους 88 αστερισμούς, πληροφορίες για τη δομή της ύλης και παιχνίδια για εμπέδωση και ψυχαγωγία από τη Μαρία Γονιδάκη.

    Με πλούσιο εικονογραφικό υλικό και πρόσθετα στοιχεία (φωτογραφίες και βίντεο) σε qr codes.

    Για αναγνώστες από 7-8 ετών.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ.

    Διακρίσεις

    Με μια ματιά

    • Πυκνότητα στην πληροφορία, εύληπτη αποτύπωση προσαρμοσμένη στα παιδιά στα οποία διεγείρει την περιέργεια και τη φαντασία τους, δίχως εκπτώσεις, αγαστή συνύπαρξη εικόνων και κειμένου, όμορφη γραφική επιμέλεια με διαφορετικά text frames και γραφικά, θαυμάσια χρώματα με κυρίαρχες τις αποχρώσεις του νυχτερινού ουρανού από την Ουρανία Λυμπεροπούλου που δημιουργεί συνολικά ένα πολύ ευχάριστο οπτικό περιβάλλον. Πάνω απ’ όλα η γοητεία της γνώσης των άστρων και του σύμπαντος που τόσο όμορφα πυροδοτεί σε κάθε σελίδα ο συγγραφέας.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Αν μ’ αγαπάς κι είν’ όνειρο – Φλέρη Νταντωνάκη & Δημήτρης Ψαριανός

    Star (2012 Remaster)

    Αστέρι μου φεγγάρι μου

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Πες μας, παππού… Πώς γεννιούνται τ’ άστρα- Ταξίδι στη ζωή των άστρων
    Σειρά: Πες μας, παππού
    Συγγραφέας: Διονύσης Π. Σιμόπουλος
    Εικονογράφος: Ουρανία Λυμπεροπούλου
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Μάιος 2021
    Προσαρμογή κειμένου – εκπαιδευτικές δραστηριότητες-διόρθωση τυπογραφικών δοκιμίων: Μαρία Γονιδάκη
    Μακέτα εξωφύλλου: Ελένη Κυριακίδου
    Σελίδες: 80
    Μέγεθος: 17 Χ 24
    ISBN: 978-618-03-2537-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular