More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΠες μου τι χρειάζεται, του Τζιάνι Ροντάρι (εικ.: Σίλβια Μπονάνι)

    Πες μου τι χρειάζεται, του Τζιάνι Ροντάρι (εικ.: Σίλβια Μπονάνι)

    pesmoutixreiazetai_cover

    «Τον κόσμο μπορείς να τον κοιτάξεις από το ύψος ενός ανθρώπου αλλά και από εκείνον ενός σύννεφου. Στην πραγματικότητα μπορείς να μπεις από την κεντρική πόρτα ή να χωθείς -είναι πιο διασκεδαστικό- από ένα παραθυράκι».

    Αυτό το κομμάτι από κάποια συνέντευξη του Ροντάρι, θυμήθηκα καθώς διάβαζα το βιβλίο του «Πες μου τι χρειάζεται», το κείμενο του οποίου είναι από τα βιβλίο «Φλυαρίες ανάμεσα στον ουρανό και τη γη». Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Σκεφτείτε τι χρειάζεται για να φτιάξετε ένα τραπέζι. Ξύλο φυσικά, θα πείτε. Για να έχετε όμως ξύλο, έχετε σκεφτεί τι χρειάζεται; Δέντρο θα μας πείτε, σιγά το δύσκολο. Και για να έχουμε δέντρο χρειαζόμαστε σπόρο. Για να έχουμε σπόρο χρειαζόμαστε καρπό και για να έχουμε καρπό χρειαζόμαστε λουλούδι. Όλα αυτά μας είναι γνωστά αλλά οι περισσότεροι από μας δεν θα σκεφτόμασταν ποτέ να χρησιμοποιήσουμε αυτό το συλλογισμό για να φτιάξουμε μια ιστορία που να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για να φτιάξουμε ένα τραπέζι χρειαζόμαστε ένα… λουλούδι! Κι όλα αυτά δοσμένα σε ένα βιβλίο που δεν χορταίνεις να το χαζεύεις.

    Μεγάλο, σκληρόδετο, με χοντρά φύλλα γεμάτα χρωματιστά κολάζ. Η κάθε σελίδα φιλοξενεί μόλις μια πρόταση γραμμένη με κεφαλαία γράμματα… αλλά πολλές ιδέες και επαγωγική σκέψη. Αυτό που είδαμε στην πράξη είναι ότι όταν αρχίζει κανείς να διαβάζει αυτό το βιβλίο με τα παιδιά θα χρειαστεί να το επαναλάβει πολλές, πολλές φορές… Δείτε εδώ και τον οδηγό για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στηρίζεται στο βιβλίο «Πες μου τι χρειάζεται» και απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού, όπως διαμορφώθηκε από το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων, με επιστημονική υπεύθυνη την παιδαγωγό και συγγραφέα Μαρίζα Ντεκάστρο.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Πες μου τι χρειάζεται
    Συγγραφέας: Gianni Rodari
    Εικονογράφηση: Silvia Bonanni
    Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, 2007

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular