More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20194-7 ετώνΠες το μ' ένα παραμύθι... Οι περιπέτειες του Νιλς, της Μαρίας Παπαγιάννη

    Πες το μ’ ένα παραμύθι… Οι περιπέτειες του Νιλς, της Μαρίας Παπαγιάννη

    «… και σκαρφαλώνουμε στον ουρανό, όχι απ’ τη σκάλα,
    μήτε απ’ τα κλαδιά, μα απ’ τα πατήματα του αγέρα!…»
    Γιάννης Ρίτσος

    Ένα αγόρι, ένα κοπάδι αγριόχηνες, ένας αετός συναντιούνται στα σύννεφα και μοιράζονται μια περιπέτεια γεμάτη αγωνία και δυνατά συναισθήματα. Αλλά ας πιάσουμε ο νήμα της ιστορίας από την αρχή.

    Μια φορά κι έναν καιρό πριν πολλά χρόνια, σε μια μακρινή πολιτεία ζούσε ένα αγόρι… αναίσθητο, ανεύθυνο, αργόσχολο, αλαζονικό, αχαΐρευτο, ένα αγόρι άστα να πάνε. Οι γονείς του δεν ήξεραν πια τι κανούν. Ο Νιλς, ο ήρωας της ιστορίας, κάποτε συνάντησε ένα μικρό καλικατζαράκι το οποίο θεώρησε αστείο να αιχμαλωτίσει με μια απόχη για πεταλούδες. Το ξωτικό τότε μεταμόρφωσε τον Νιλς σε ένα μικροσκοπικό πλάσμα. Ο μικρούλης Νιλς από σύμπτωση βρέθηκε στην ράχη του Μάρτιν, μιας κάτασπρης χήνας, διψασμένης για ταξίδια και περιπέτεια. Το αγόρι πετώντας με τις αγριόχηνες για έναν ολόκληρο χρόνο έμαθε τι θα πει συντροφικότητα, φιλία, ενσυναίσθηση κι αγάπη.

    Η Μαρία Παπαγιάννη αφηγείται σαν παραμύθι το αριστούργημα το οποίο χάρισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας στη Σουηδή εκπαιδευτικό Σέλμα Λάγκερλεφ (Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf) το 1909. Η συγγραφέας εστιάζει στα βασικά στοιχεία της συγκινητικής ιστορίας και την αναδιηγείται με αμεσότητα, χιούμορ κι ευαισθησία. Μας χαρίζει λοιπόν ένα σύγχρονο παραμύθι το οποίο χωρίς διδακτισμό οδηγεί τους αναγνώστες μέσω της ταύτισης με τον ήρωα, στο ταξίδι της αυτογνωσίας και της ανακάλυψης ενός αξιακού συστήματος που βασίζεται στον σεβασμό, την αγάπη, την εκτίμηση, την ελευθερία.

    Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα παρακειμενικά στοιχεία του βιβλίου. Η ανατρεπτική εισαγωγή της Μαρίας Παπαγιάννη, η αναφορά στο πρωτότυπο κείμενο αλλά και ο χάρτης της Σουηδίας με τους σταθμούς του ταξιδιού του Νιλς Χόλγκερσον λειτουργούν ως μέσο οργάνωσης μιας ολοκληρωμένης λογοτεχνικής εμπειρίας συμβάλλοντας παράλληλα στη δημιουργία ενός ενεργού αναγνώστη.

    Η εικονογράφηση λειτουργεί ως αναπόσπαστο μέρος της αφήγησης. Οι παστέλ «πινελιές» της αγαπημένης Μυρτώς Δεληβοριά δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που αποπνέει παιδικότητα και ταξιδιάρικη διάθεση! Πρόκειται για ένα βιβλίο που θα χαρίσει στιγμές συγκίνησης και νοσταλγίας στους μεγαλύτερους αναγνώστες αλλά και θα γοητεύσει τους νεότερους… γιατί όλα μπορείς να τα πεις αλλιώς! Και το «αλλιώς» της Μαρίας Παπαγιάννη είναι μαγικά παραμυθένιο! Στα προτεινόμενα!

    #HCAΑ2020, #HCAAgreeknominee,#maria_papayanni

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Οι περιπέτειες του Νιλς
    Συγγραφέας: Μαρία Παπαγιάννη
    Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά
    Σειρά: Πες το μ’ ένα παραμύθι
    Εκδόσεις: Πατάκη, Οκτώβριος 2018
    Διόρθωση: Θανάσης Κοκολόγος
    DTP: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Σελίδες: 64
    Μέγεθος: 22 Χ 22
    ISBN: 978-960-16-7803-0

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular