More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΠολυάννα, της Ελεάνορ Χόντγκμαν Πόρτερ (διασκευή: Μ. Δασκαλάκη)

    Πολυάννα, της Ελεάνορ Χόντγκμαν Πόρτερ (διασκευή: Μ. Δασκαλάκη)

    Η Πολυάννα, η ηρωίδα του βιβλίου σε ηλικία έντεκα ετών χάνει και τους δυο γονείς της και μετακομίζει στο αρχοντικό της θείας της Πόλι. Η δεσποινίς Πόλι Χάριγκτον είναι πια σαράντα χρονών, μια από τις πλουσιότερες κατοίκους της πόλης κι ολομόναχη στον κόσμο, ζει μια τακτοποιημένη ζωή και δεν έχει καμία διάθεση να την αλλάξει. Σαν χαρακτήρας ήταν αρκετά ιδιόρρυθμη, πάντα αυστηρή και αγέλαστη και κατσούφιαζε ακόμα κι αν ένα μαχαίρι έπεφτε κάτω ή μια πόρτα έκλεινε με θόρυβο.  Απλά θα έκανε το καθήκον της, καθώς θα αναλάμβανε την κηδεμονία της μικρής Πολυάννας χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θέλει να την αναθρέψει….

    Η Πολυάννα ήταν ένα αδύνατο κοριτσάκι με χοντρές κατάξανθες πλεξούδες, φορούσε ένα ψάθινο καπέλο και ένα έξυπνο μουτράκι με φακίδες και ανυπομονούσε να γνωρίσει τη θεία της. Η θεία Πόλυ από την άλλη δεν πήγε καν να την υποδεχτεί στο σταθμό αλλά έστειλε την υπηρέτρια της  Νάνσυ με τον οδηγό τους. Μάλιστα είχε αποφασίσει να βάλει την ανιψιά της όσο πιο μακριά γινόταν για να μην την ενοχλεί, κι έδωσε εντολή να της ετοιμάσουν το δωμάτιο στη σοφίτα.

    Έλαβε ένα τηλεγράφημα για την ανιψιά της που έμεινε ορφανή μετά από το θάνατο του αιδεσιμότατου Τζον Γουίτιερ, άντρα της αδερφής της. Οι σχέσεις τους δεν ήταν καλές, καθώς η αδερφή της απαρνήθηκε τα πάντα και ακολούθησε τον νεαρό τότε πάστορα, τον παντρεύτηκε και έζησε στο Νότο μαζί του. Λίγα χρόνια πριν είχε πεθάνει η αδερφή της και τώρα η μικρή δεν είχε κανέναν να την μεγαλώσει και να την προσέχει.

    Η μικρή Πολυάννα με τον αυθορμητισμό και τη ζωντάνια της θα δώσει νέα πνοή στο αρχοντικό και θα καταφέρει να βρει τη χαρά και την δύναμη να ξεπεράσει κάθε δυσκολία στην προσαρμογή της στη νέα της ζωή.

    Η Πολυάννα είχε μάθει από μικρή ένα παιχνίδι που συνήθιζε να παίζει με τον μπαμπά της  ”το παιχνίδι της χαράς”σύμφωνα με το οποίο σε καθετί που μας συμβαίνει, υπάρχει κάτι καλό που μπορεί να μας κάνει χαρούμενους. …..Το παιχνίδι;

    “-Ναι, το “παιχνίδι της χαράς”. Μου το έμαθε ο μπαμπάς μου.
    – Και πως παίζεται αυτό το παιχνίδι; απόρησε η Νάνσι.
    -Με το να βρίσκεις κάτι που να σε κάνει χαρούμενο σε οτιδήποτε σου συμβαίνει.
    – Δεν καταλαβαίνω, μουρμούρισε εκείνη.
    – Δηλαδή, να, μαι φορά εγώ είχα ζητήσει μια κούκλα με το επόμενο δέμα της ιεραποστολής που θα ερχόταν στην ενορία μας, μα όταν έφτασε και το ανοίξαμε, είδα πως μέσα είχε δεκανίκια.
    -Μα δεν καταλαβαίνω… Πως γίνεται να είσαι χαρούμενη επειδή πήρες δεκανίκια; απόρησε η Νάνσι.
    – Μπορείς να είσαι χαρούμενη, επειδή δεν τα χρειάζεσαι! απάντησε θριαμβευτικά η Πολυάννα.
    Είδες εύκολο που είναι
    ;”

    Η μικρή Πολυάννα με το χαμόγελο της και την θετική της αύρα καταφέρνει το αδύνατο και χαρίζει απλόχερα την αγάπη γύρω της. Η θεία της η Πόλυ νοιώθει ανίσχυρη μπροστά στην ανιψιά της, που παίρνει σαν ανταμοιβές τις τιμωρίες που της βάζει. Δέχεται ακόμη κι ένα αδέσποτο γατάκι που βρίσκει η Πολυάννα στο δρόμο κι έπειτα ένα σκύλο ενώ σύντομα η θεία μεταμορφώνεται σε καλό άγγελο που περιθάλπει κάθε παρατημένο ζώο. Η Πολυάννα μαθαίνει στη θεία της το παιχνίδι της χαράς και εκείνη θα χρειαστεί να σταθεί δίπλα της στα δύσκολα και μαζί θα βρουν τη δύναμη να ξεπεράσουν ένα σοβαρό ατύχημα που θα καθηλώσει την Πολυάννα στο κρεββάτι. Η θεία Πόλι θα βρει τους καλύτερους γιατρούς για να δει πάλι το πρόσωπο της Πολυάννας να λάμπει από χαρά!

    Η Ελεάνορ Χόντγκμαν Πόρτερ (Eleanor Hodgeman Porter) έγραψε κυρίως λογοτεχνία για παιδιά, ενώ το πιο γνωστό μυθιστόρημα της είναι η Πολυάννα (1913 και η συνέχεια του Η Πολυάννα μεγαλώνει, 1915). Το μυθιστόρημα είχε μεγάλη απήχηση σε όλο τον κόσμο και μέχρι σήμερα γνωρίζει την μέγιστη αποδοχή από τους μικρούς αναγνώστες. Η μεγάλη επιτυχία του βιβλίου είχε ως αποτέλεσμα, τη μεταφορά του στον κινηματογράφο με τον τίτλο “Πολυάννα” και την υπογραφή της Disney.

    Η συγγραφέας μέσα από τα μάτια της Πολυάννας μας ξεναγεί στον κόσμο της αθωότητας που παρά τις δυσκολίες με τη θετική της ενέργεια βρίσκει τη δύναμη να βλέπει τη χαρά και την αισιοδοξία. Η διασκευή της ιστορίας έγινε από την Μαρία Δασκαλάκη με λιτό λόγο, χιούμορ και διαλόγους που αποδίδουν την ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στην  ιδιόρρυθμη θεία και τη μικρή Πολυάννα. Καταφέρνει να μας μεταφέρει νοερά στην κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και τον τρόπο ζωής εκείνης της εποχής. Η εικονογράφηση της ιστορίας έγινε από τον Νίκο Γιαννόπουλο με έμφαση στην έκφραση των  συναισθημάτων και μικρές λεπτομέρειες μιας άλλης εποχής. Ένα από τα πιο σημαντικά μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ειδικά διασκευασμένο για παιδιά, που συγκαταλέγεται στη σειρά βιβλίων κλασσικοί θησαυροί και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

    Η ιστορία της Πολυάννας μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και γράφτηκαν καινούργιες ιστορίες από άλλους συγγραφείς. Έτσι είδαμε την Πολυάννα να μεγαλώνει, να παντρεύεται και να κάνει τη δική της οικογένεια. Όμως το βιβλίο που εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των αναγνωστών είναι “Το παιχνίδι της χαράς”. Ένα βιβλίο που ξεχώρισε κι όχι άδικα κι έφερε το χαμόγελο και την αισιοδοξία στους μικρούς μας φίλους αλλά και συγκίνηση στους μεγαλύτερους σε ηλικία.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Πολυάννα, της Ελεάνορ Χόντγκμαν Πόρτερ
    Διασκευή: Μαρία Δασκαλάκη
    Εικονογράφηση: Νίκος Γιαννόπουλος
    Σειρά: Κλασσικοί θησαυροί
    Εκδόσεις: Μίνωας, Απρίλιος 2020
    Διορθώσεις: Αθηνά Λυρώνη
    Ατελιέ: Ιάκωβος Ψαριδης
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 24 Χ 27,5
    ISBN: 978-618-02-1507-6

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular