More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΠώς διαβάζεται ένα βιβλίο; του Ντάνιελ Φερ (εικ.: Μαουρίτσιο Α. Σ. Κουαρέλο)

    Πώς διαβάζεται ένα βιβλίο; του Ντάνιελ Φερ (εικ.: Μαουρίτσιο Α. Σ. Κουαρέλο)

    How to read a book? ή “Πώς να διαβάσετε ένα βιβλίο” έγραψε το 1940 ο φιλόσοφος Mortimer J. Adler δίνοντας οδηγίες για κριτική ανάγνωση καλών βιβλίων. Τον τίτλο εκείνον πήρε ο Ντάνιελ Φερ φτιάχνοντας ένα… ακροβατικό διαδραστικό βιβλίο, που καλεί, προσκαλεί και προκαλεί -για να μην πω παρακινεί, πατροτρύνει ή… διατάζει- τους αναγνώστες να το αναποδογυρίσουν, να το κουνήσουν, να το περιστρέψουν, να το κοιτάξουν από άλλες γωνίες.

    Βασικά, το βιβλίο αυτό ακολουθεί την παράδοση που άνοιξαν βιβλία σαν του Ερβέ Τουλέ (Ένα βιβλίο παιχνίδι, Ένα βιβλίο χωρίς τίτλο, Χρώματα κ.α.) ή τα βιβλία των Κρίκελ-Κράκελς όπως Το βιβλίο που κουνιέται και το Το βιβλίο που Τρανταζο-Φυσο-Κουνιέται. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο βασικός του στόχος δεν είναι η διασκέδαση και η διάδραση, αλλά να ωθήσει το παιδί-αναγνώστη να μάθει να βλέπει “καχύποπτα” ένα παιδικό βιβλίο. Να λειτουργεί αντισυμβατικά, να περιμένει τις πιο απίθανες ανατροπές, να το κοιτάζει εξονυχιστικά, να παρατηρεί λεπτομέρειες, να παίζει μαζί του, να μην βλέπει μόνο λέξεις και κάποιες εικόνες. Η ανάδειξη του εικονογράφου ως βασικού δημιουργού είναι μια ακόμα παράμετρος που αναδεικνύεται, καθώς οι εικόνες και ο τρόπος που διατάσσονται κινητοποιούν εξωφρενικά έξυπνα τον αναγνώστη.

    Ο συγγραφέας Ντάνιελ Φερ είδε τους απλούς χαρακτήρες που εμπνεύστηκε στην ιστορία του να μετατρέπονται σε πιο επώνυμους, σε Χάνσελ και Γκρέτελ από τους Γκριμμ ή να τρυπώνει στις σελίδες του ο Μόμπι Ντικ και ο Αχαάβ του Χέρμαν Μελβίλ. Ήταν μια ιδέα του εικονογράφου του βιβλίου Μαουρίτσιο Κουαρέλλο που άρεσε πολύ και τελικά επικράτησε. Την ίδια ώρα, όπως εξομολογείται ο ίδιος ο συγγραφέας στο blog της dPICTUS, αυτή η επιλογή σε κάνει να αναρωτιέσαι τι κάνουν αυτοί σε αυτό το βιβλίο, από πού τρύπωσαν εκεί, ποιες ιστορίες κουβαλούν.

    “Μια ιστορία δεν κλείνει ποτέ από μόνη της, αλλά περιέχει πάντα περαιτέρω ιστορίες. Μερικές φορές πρέπει να τα εφεύρετε μόνοι σας, μερικές φορές υπάρχουν ήδη”. Αυτή η άποψη του Φερ συμπυκνώνει την ουσία ενός σύγχρονου εικονογραφημένου βιβλίου. Να περιέχει ιστορίες πέρα από όσες λέει, να σε κινητοποιεί να εφεύρεις, να σε πηγαίνει πέρα από τις προφανείς αποτυπώσεις.

    Ένα βιβλίο που κινείται, όπως έγινε προφανές, σε δύο τουλάχιστον επίπεδα, σκαλίζοντας επιδέξια και τα παιδιά 3-5 ετών και εκείνα των 6-7 ετών στα οποία ανοίγει έξτρα ορίζοντες.

    Ένα βιβλίο που φέρνει τα πάνω κάτω! Ε, σωστά το λέει το promo του.

    Μετάφραση Βασιλικής Νίκα.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Steptoe and son theme tune-Ron Grainer

    Ταραντέλα (ορχηστρικό)- Γιώργος Χατζηπιερής

    Crafty Party- Gert Wilden

    Dick und Doof Titel Music

    Le Notti Di Cabiria – Nino Rota

    Moby Dick Theme

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Πώς διαβάζεται ένα βιβλίο;
    Συγγραφέας: Daniel Fehr
    Εικονογράφηση: Maurizio A. C. Quarello
    Τίτλος πρωτοτύπου: Come si legge un libro?
    Μετάφραση: Βασιλική Νίκα
    Εκδόσεις: Πατάκη, Ιούνιος 2020
    Διόρθωση: Θανάσης Κοκολόγος
    DTP: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 23 Χ 33
    ISBN: 978-960-16-8607-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular