More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Με κλειστά μάτια, της Αγγελικής Δαρλάση

    ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Με κλειστά μάτια, της Αγγελικής Δαρλάση

    Το ELNIPLEX προδημοσιεύει ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Με κλειστά μάτια» της Αγγελικής Δαρλάση που κυκλοφορεί στις 28 Νοεμβρίου από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

     

    ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 12+ (target 12-17) — Λογοτεχνία για εφήβους+

    Μόνο τα δικά σου μάτια μένουν ανοιχτά και βλέπουν
    τη μαύρη πολιτεία βυθισμένη, τυλιγμένη σε ύπνο αργό.
    Και μόνο εσύ μπορείς ν’ ακούσεις την αόρατη πτώση των άστρων,
    τη θάλασσα στην πιο κοντινή της στιγμή,
    την πριν απ’ την αυγή∙
    Ντίλαν Τόμας, Κάτω από το γαλατόδασος (ένα έργο για φωνές), μετάφραση Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ

    Το νέο βιβλίο μιας εκ των κορυφαίων συγγραφέων λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους.

    Περί τίνος πρόκειται

    Μετά το ατύχημα του καλύτερου φίλου της του Άλεξ, η δεκατετράχρονη Λου παραμένει με κλειστά μάτια, άγνωστο γιατί. Με κλειστά μάτια θα τη γνωρίσει κι ο εννιάχρονος Ντόντο, που φαίνεται ότι έχει ένα μυστικό σχέδιο τόσο για εκείνη όσο και για τον ίδιο. Κι όταν ο Ντόντο βάλει κάτι στο μυαλό του, είναι αδύνατον να του το βγάλεις όσο κι αν προσπαθήσεις…

    Ένας συνταξιούχος ντετέκτιβ, η ιδιοκτήτρια ενός καφενείου συμπόνιας, μια γυναίκα που ισχυρίζεται ότι ως παιδί είχε συναντήσει έναν άγγελο, ένας γέρος κι ο χήνος του είναι κάποιοι από τους μεγάλους που θα βοηθήσουν τα δυο παιδιά στη λύση του μυστηρίου: ποιος πραγματικά ευθύνεται για το ατύχημα και την εξαφάνιση του Άλεξ;

    «Μα τι συμβαίνει; Τα λόγια βγήκαν τρέμοντας από το στόμα της όσο και να προσπαθούσε να παραμείνει ψύχραιμη.

    «Μάλλον έχουν αρχίσει να μπαίνουν νερά στο κτίριο» είπε ο Ντόντο κοιτάζοντας διερευνητικά το πάτωμα γύρω από τις γαλότσες του κι έπειτα το χώρο γύρω του.

    Η Λουκία τα χρειάστηκε. Χίλιες δυο σκέψεις πέρασαν από το μυαλό της. Κι όλες κατέληγαν σε μία. Την ήδη γνωστή. Πως θα τα κατάφερνε τώρα; Μόνη της;

    Λίγα μόλις δευτερόλεπτα μετά ένιωσε ένα άγγιγμα στο χέρι της. Κι έπειτα μικρά δάχτυλα να προσπαθούν να πλεχτούν με τα δικά της.

    «Έλα. Μην ανησυχείς. Πάμε. Θα σε οδηγήσω εγώ».

    Η φωνή του Ντόντο ακούστηκε φοβερά αποφασιστική κι η Λου ένιωσε μια μεγάλη ανακούφιση που την έκανε και την ίδια ν’ απορήσει. Έγνεψε καταφατικά. Δεν είχε κι άλλη επιλογή. Κι έτσι, τσαλαβουτώντας μέσα στα νερά που πλέον είχαν φτάσει στους αστραγάλους της, αφέθηκε να ακολουθεί τον εννιάχρονο Ντόντο, ανάμεσα σε πανικόβλητους ανθρώπους, φωνές, ακόμη και τσιριές, μέσα από τους γεμάτους νερά διαδρόμους.

    Προδημοσίευση: Διαβάστε τις πρώτες σελίδες

    Πατήστε το εικονίδιο Full Screen για ανάγνωση σε πλήρες μέγεθος.

    Η συγγραφέας

    Η Αγγελική Δαρλάση γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και του The Royal Central School of Speech and Drama, και υποψήφια διδάκτορας στο ΕΚΠΑ. Διδάσκει δημιουργική γραφή και θέατρο. Για βιβλία κι έργα της έχει τιμηθεί με: Βραβείο του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για Το αγόρι στο θεωρείο, εκδόσεις Μεταίχμιο • Αναγραφή στον Διεθνή Τιμητικό κατάλογο της ΙΒΒΥ και Βραβείο του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για Το παλιόπαιδο, εκδόσεις Πατάκη • Βραβείο του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και White Raven από τη Διεθνή Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου για το Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο, εκδόσεις Πατάκη • Κρατικό Βραβείο Παιδικής-Νεανικής Λογοτεχνίας για το Ονειροφύλακες, εκδόσεις Πατάκη • Κρατικό Βραβείο Παιδικού θεατρικού έργου (2010 & 2018) • Έπαινο στον διαγωνισμό συγγραφής του ΚΘΒΕ • Βραβείο σε νέο θεατρικό συγγραφέα ΓΓΝΓ.-Θέατρο του Νότου. Θεατρικά της έργα έχουν παρουσιαστεί σε Ελλάδα κι εξωτερικό, με πιο πρόσφατη τη συνεργασία της στη θεατρική παράσταση Die Neuen Todsünden (Τα νέα θανάσιμα αμαρτήματα), συμπαραγωγή των Κρατικών Θεάτρων της Ουψάλας, της Καρλσρούης και του Εθνικού Θεάτρου του Λουξεμβούργου (2020).

    Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα βιβλία της: Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα, Το αγόρι στο θεωρείο, Η ξύπνια βασιλοπούλα, Η γοργόνα που βγήκε στη στεριά, Το ασχημόπαπο και ο γεροπαράξενος, Από μακριά, Το δέντρο που είχε φτερά, Το παιδί και το άγαλμα του Άντερσεν, Με κλειστά μάτια, έξι τίτλοι της σειράς Ιστορίες Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (Οι Μοίρες, Το Πετροκάραβο, Η Ελιά, Η Γοργόνα, Ο λυράρης και οι νεράιδες, Το Κάστρο της Ωριάς), τα βιβλίο Οι αγωνιστές του 1821, Οι καλλιτέχνες και Οι επιστήμονες στη σειρά Οι Μεγάλοι… μικροί, καθώς και οι διασκευές του Ονείρου καλοκαιρινής νύχτας και της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων στη σειρά Η πρώτη μου λογοτεχνία και η διασκευή του βιβλίου της Άλκης Ζέη Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου σε graphic novel.

    Είπαν για την Αγγελική Δαρλάση

    Δεν γράφει η Αγγελική, κεντάει βελονιά βελονιά.
    Άλκη Ζέη

    Κρατικά βραβεία, βραβεία από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, έπαινοι, αναγραφή σε τιμητικούς καταλόγους (IBBY, White Ravens), Χρυσές Λίστες ELNIPLEX. Τίποτα όμως δεν συγκρίνεται με την απολαυστική εμπειρία να διαβάζεις βιβλία της, να εντρυφείς στους κόσμους που δομεί επιδέξια, να θαυμάζεις τους τρόπους με τους οποίους ψάχνει μέσα από τις ιστορίες της τον άνθρωπο, το παιδί, την ελπίδα, το μέλλον, το καινούριο, το άλλο. Ιστορίες που δεν γίνονται χαριτωμένες διεκπεραιώσεις∙ κουβαλούν πόνο, σέρνονται στη μάχη με το κακό, το αλλοτριωμένο κομμάτι μας, με εκείνο το μέρος του εαυτού μας που πληγώθηκε, έχασε αλλά δεν ξόφλησε.
    ELNIPLEX

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Με κλειστά μάτια
    Τίτλος πρωτοτύπου: The Big Book of Birds
    Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 28 Νοεμβρίου 2022
    Σελίδες: 304
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-03-3314-5

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular