More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο«Ανα­γνώ­σεις, ανα­γνώ­στες και ανα­γνώ­στριες: Το βι­βλίο και το κοι­νό του στην Ελ­λά­δα»:...

    «Ανα­γνώ­σεις, ανα­γνώ­στες και ανα­γνώ­στριες: Το βι­βλίο και το κοι­νό του στην Ελ­λά­δα»: δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας του ΟΣΔΕΛ

    Δη­μο­σιεύ­θη­καν τα απο­τε­λέ­σμα­τα της έρευ­νας του ΟΣ­ΔΕΛ με τί­τλο «Ανα­γνώ­σεις, ανα­γνώ­στες και ανα­γνώ­στριες: Το βι­βλίο και το κοι­νό του στην Ελ­λά­δα», την επι­στη­μο­νι­κή διεύ­θυν­ση της οποί­ας εί­χε ο Νί­κος Πα­να­γιω­τό­που­λος, κα­θη­γη­τής κοι­νω­νιο­λο­γί­ας στο Εθνι­κό και Κα­πο­δι­στρια­κό Πα­νε­πι­στή­μιο Αθη­νών. Η έρευ­να πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε με πρω­το­βου­λία και χρη­μα­το­δό­τη­ση του ΟΣ­ΔΕΛ, στο πλαί­σιο του πο­λι­τι­στι­κού και κοι­νω­νι­κού του προ­γράμ­μα­τος, το οποίο απο­τε­λεί μέ­ρος της απο­στο­λής του. Πρω­ταρ­χι­κός στό­χος της έρευ­νας, που διε­νερ­γή­θη­κε από τον Ια­νουά­ριο του 2021 έως τον Φε­βρουά­ριο του 2022, εί­ναι η κα­τα­γρα­φή και η ερ­μη­νεία του συ­στή­μα­τος των πα­ρα­γό­ντων που κα­θο­ρί­ζουν την ανα­γνω­στι­κή συ­μπε­ρι­φο­ρά, αλ­λά και η επι­και­ρο­ποί­η­ση της γνώ­σης που δια­θέ­του­με μέ­χρι σή­με­ρα.

    Πρό­κει­ται για την πρώ­τη έρευ­να που πραγ­μα­το­ποιεί­ται 12 χρό­νια με­τά την αντί­στοι­χη έρευ­να του ΕΚΕ­ΒΙ και η οποία απο­τυ­πώ­νει την κα­τά­στα­ση, όπως ακρι­βώς αυ­τή δια­μορ­φώ­θη­κε με­τά την οι­κο­νο­μι­κή και την υγειο­νο­μι­κή κρί­ση που με­σο­λά­βη­σαν, αλ­λά­ζο­ντας άρ­δην το εκ­δο­τι­κό το­πίο. Την πο­σο­τι­κή έρευ­να ανέ­λα­βε ο Στρά­τος Φα­να­ράς και η Metron Analysis, η οποία εί­χε πραγ­μα­το­ποι­ή­σει και την έρευ­να του ΕΚΕ­ΒΙ το 2010. Επι­πρό­σθε­τα, η έρευ­να δεν πε­ριο­ρί­στη­κε στην κα­τα­γρα­φή των πο­σο­τι­κών στοι­χεί­ων, αλ­λά ανα­ζή­τη­σε απα­ντή­σεις σε καί­ρια ερω­τή­μα­τα, όπως πώς κα­τα­λή­γει κά­ποιος να εί­ναι συ­στη­μα­τι­κός ή μέ­τριος ανα­γνώ­στης, για ποιους λό­γους τε­λι­κά κά­ποιος ή κά­ποια δεν γί­νε­ται ανα­γνώ­στης ή ανα­γνώ­στρια.

    Τα ευ­ρή­μα­τα της έρευ­νας ανα­δει­κνύ­ουν και τεκ­μη­ριώ­νουν την αι­τιώ­δη σχέ­ση της ανά­γνω­σης με την προ­σω­πι­κή, επαγ­γελ­μα­τι­κή και κοι­νω­νι­κή εξέ­λι­ξη. Επί­σης, η με­λέ­τη συ­νο­δεύ­ε­ται από συ­μπε­ρά­σμα­τα, προ­τά­σεις και ένα επί­με­τρο για το με­γά­λο ζή­τη­μα που ανα­δει­κνύ­ε­ται από την έρευ­να, το γε­γο­νός ότι οι ανα­γνω­στι­κές ανι­σό­τη­τες πα­ρά­γουν κοι­νω­νι­κές και πο­λι­τι­σμι­κές ανι­σό­τη­τες.

    Η έρευ­να θα εί­ναι ελεύ­θε­ρα προ­σβά­σι­μη στον ιστό­το­πο του Ορ­γα­νι­σμού (www.​osdel.​gr). Πα­ράλ­λη­λα, μια εμπλου­τι­σμέ­νη εκ­δο­χή με το σύ­νο­λο των συ­νε­ντεύ­ξε­ων και την πλή­ρη θε­ω­ρη­τι­κή ανά­λυ­ση θα κυ­κλο­φο­ρή­σει σε βι­βλίο. Οι εκ­δό­σεις Gutenberg ανέ­λα­βαν να σχε­διά­σουν και να χρη­μα­το­δο­τή­σουν την έκ­δο­ση του βι­βλί­ου, τα έσο­δα του οποί­ου θα δια­τε­θούν στον ΟΣ­ΔΕΛ για την ενί­σχυ­ση των πο­λι­τι­στι­κών και κοι­νω­νι­κών δρά­σε­ων που υλο­ποιεί.

    O ΟΣ­ΔΕΛ, για την υπο­στή­ρι­ξη της πρω­το­βου­λί­ας αυ­τής, έχει σχε­διά­σει ένα ολο­κλη­ρω­μέ­νο πρό­γραμ­μα επι­κοι­νω­νί­ας με κε­ντρι­κό σύν­θη­μα «Ξέ­ρεις να δια­βά­ζεις, ξέ­ρεις και τον τρό­πο να κά­νεις τη ζωή σου κα­λύ­τε­ρη». Στό­χος αυ­τής της κα­μπά­νιας ενη­μέ­ρω­σης και ευαι­σθη­το­ποί­η­σης εί­ναι αφε­νός το ζή­τη­μα της ανά­γνω­σης να τε­θεί στον δη­μό­σιο διά­λο­γο και αφε­τέ­ρου να ανα­δει­χθεί η ανα­γκαιό­τη­τα υιο­θέ­τη­σης εθνι­κής πο­λι­τι­κής για το βι­βλίο. Η υλο­ποί­η­ση του προ­γράμ­μα­τος πραγ­μα­το­ποιεί­ται με τη συ­νερ­γα­σία της Εται­ρεί­ας Συγ­γρα­φέ­ων, του Κύ­κλου Ελ­λη­νι­κού Παι­δι­κού Βι­βλί­ου, των συλ­λό­γων εκ­δο­τών ΑΣΕΒ, ΕΝΕΛ­ΒΙ και ΣΕ­Ε­ΒΙ, ενώ στην κα­μπά­νια συμ­με­τέ­χουν και οι κοι­νό­τη­τες βι­βλιο­θη­κο­νό­μων και εκ­παι­δευ­τι­κών.

    Α. Βα­σι­κά συ­μπε­ρά­σμα­τα της έρευ­νας

    • Ο πλη­θυ­σμός τρι­χο­το­μεί­ται σε μη ανα­γνώ­στες, μη εντα­τι­κούς ανα­γνώ­στες και εντα­τι­κούς ανα­γνώ­στες. Το μέ­σο πλή­θος βι­βλί­ων που έχουν δια­βα­στεί από τον γε­νι­κό πλη­θυ­σμό εί­ναι τα 5 βι­βλία (διά­με­σος: μό­λις 2 βι­βλία).
    • Η έλ­λει­ψη χρό­νου εί­ναι ο κύ­ριος λό­γος για τον οποίο δεν δια­βά­ζουν βι­βλία οι περισσότεροι πο­λί­τες. Για τους μη ανα­γνώ­στες εί­ναι η μη ελ­κυ­στι­κό­τη­τα του δια­βά­σμα­τος. Περισ­σό­τε­ρος ελεύ­θε­ρος χρό­νος θα χρεια­ζό­ταν για να αυ­ξή­σουν οι ανα­γνώ­στες τις ώρες ανά­γνω­σης.
    • Σε πο­σο­στό με­γα­λύ­τε­ρο του 80% τα βι­βλία που δια­βά­στη­καν ήταν έντυ­πης μορ­φής, ebook διά­βα­σαν κυ­ρί­ως άν­δρες νε­α­ρής ηλι­κί­ας.
    • Η λο­γο­τε­χνία βρί­σκε­ται στην πρώ­τη θέ­ση των ανα­γνω­στι­κών προ­τι­μή­σε­ων, ακο­λου­θούν η ιστο­ρία και η αστυ­νο­μι­κή λο­γο­τε­χνία -δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις εντο­πί­ζο­νται ανά­λο­γα με το φύ­λο των ερω­τώ­με­νων.
    • Με την ανά­γνω­ση των βι­βλί­ων επι­διώ­κε­ται τό­σο η πλη­ρο­φό­ρη­ση και η από­λαυ­ση της τέ­χνης του λό­γου όσο και η φυ­γή από την κα­θη­με­ρι­νό­τη­τα. Κά­ποιοι ανα­γνώ­στες δια­βά­ζουν βι­βλία την πε­ρί­ο­δο των δια­κο­πών ή των αρ­γιών (ιδιαί­τε­ρα οι νέ­οι) και άλ­λοι όπο­τε βρουν την ευ­και­ρία (ιδιαί­τε­ρα οι με­γα­λύ­τε­ρης ηλι­κί­ας).
    • Ση­μα­ντι­κός πα­ρά­γο­ντας στην αγο­ρά ενός βι­βλί­ου εί­ναι η διά­δο­σή του από στό­μα σε στό­μα, χω­ρίς να παύ­ει η ανά­γκη να το πιά­σει ο ανα­γνώ­στης στα χέ­ρια του πη­γαί­νο­ντας στα βιβλιοπω­λεία -ση­μα­ντι­κός ο ρό­λος του δια­δι­κτύ­ου, ιδιαί­τε­ρα για τους νέ­ους ανα­γνώ­στες.
    • Όσο υψη­λό­τε­ρο εί­ναι το εκ­παι­δευ­τι­κό επί­πε­δο των ερω­τώ­με­νων τό­σο αυ­ξά­νο­νται οι τι­μές στον δεί­κτη ανά­γνω­σης βι­βλί­ων. Ει­δι­κό­τε­ρα, οι ερω­τώ­με­νοι ανώ­τε­ρου εκ­παι­δευ­τι­κού επιπέ­δου έχουν μέ­ση τι­μή στον δεί­κτη 8,1 ένα­ντι 3,5 των ερω­τώ­με­νων κα­τώ­τε­ρου εκ­παι­δευ­τι­κού επι­πέ­δου.
    • Όσο υψη­λό­τε­ρου επι­πέ­δου εί­ναι τα επαγ­γέλ­μα­τα του πα­τέ­ρα, της μη­τέ­ρας, του πα­τρο­γο­νι­κού και του μη­τρο­γο­νι­κού παπ­πού των ερω­τώ­με­νων τό­σο υψη­λό­τε­ρος εί­ναι ο δεί­κτης ανά­γνω­σης βι­βλί­ων.
    • Όσο αυ­ξά­νο­νται τα βι­βλία που υπάρ­χουν στο νοι­κο­κυ­ριό ή που υπήρ­χαν στην παι­δι­κή βιβλιο­θή­κη των ερω­τώ­με­νων τό­σο αυ­ξά­νε­ται και ο δεί­κτης ανά­γνω­σης κα­τά το τε­λευ­ταίο έτος.
    • Αν πα­ρα­μέ­νουν μέ­σα στον χρό­νο ανι­σό­τη­τες και δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις στην ανα­γνω­στι­κή συ­μπε­ρι­φο­ρά αυ­τό οφεί­λε­ται στο γε­γο­νός ότι οι μη ορα­τές συν­θή­κες πρό­σβα­σης στην ανά­γνω­ση και η διάρ­κεια της σχο­λι­κής εκ­παί­δευ­σης πα­ρα­μέ­νουν ακό­μα άνι­σα κα­τα­νε­μη­μέ­νες με­τα­ξύ των κοι­νω­νι­κών ομά­δων.
    • Οι προ­σπά­θειες ενί­σχυ­σης της φι­λα­να­γνω­σί­ας, όσο πα­ράλ­λη­λα δεν δη­μιουρ­γού­νται εκείνες οι κοι­νω­νι­κές συν­θή­κες που θα επέ­τρε­παν, δί­νο­ντάς της «ένα θε­μέ­λιο και μία σημα­σία», τη γέν­νη­ση και την ενερ­γο­ποί­η­ση της ζη­τού­με­νης συ­στη­μα­τι­κής πρα­κτι­κής της ανά­γνω­σης, κα­τα­δι­κά­ζο­νται σε συ­γκυ­ρια­κή επι­τυ­χία.
    • Μό­νο αν επι­μη­κυν­θεί η ανά­πτυ­ξη της ανα­γνω­στι­κής ευ­χέ­ρειας και ικα­νό­τη­τας εντός του πλαι­σί­ου της θε­σμι­κής εκ­παί­δευ­σης, μπο­ρεί να σπά­σει, έστω σε έναν βαθ­μό, ο φαύ­λος κύκλος της ανα­πα­ρα­γω­γής της πο­λι­τι­σμι­κής απο­στέ­ρη­σης ως προς την ανά­γνω­ση, που βιώ­νουν τα πιο εν­δεή κοι­νω­νι­κά στρώ­μα­τα.
    • Οι επεν­δύ­σεις σε προ­γράμ­μα­τα ανά­πτυ­ξης της ανα­γνω­στι­κής πρα­κτι­κής, κα­θώς και σε αν­θρώ­πι­νο δυ­να­μι­κό, το οποίο θα έχει ως απο­στο­λή τη δια­σφά­λι­ση των απο­τε­λε­σμά­των αυ­τών των προ­γραμ­μά­των, μπο­ρούν να απο­βούν πο­λύ πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κές, υπό τον όρο ότι θα συ­νο­δευ­τούν από ανά­λο­γες επεν­δύ­σεις στο εκ­παι­δευ­τι­κό σύ­στη­μα. Το εκ­παι­δευ­τι­κό σύ­στη­μα εί­ναι ο θε­σμός εκεί­νος που δύ­να­ται να πα­ρά­γει, με τον κα­λύ­τε­ρο δυ­να­τό τρό­πο, χρή­στες αυ­τών των προ­γραμ­μά­των και αυ­τών των υπο­δο­μών.
    • Η διά­δο­ση της ανά­γνω­σης δεν θα γί­νει πο­τέ μια μη­χα­νι­κή απόρ­ροια της προ­σφο­ράς της, οποιασ­δή­πο­τε μορ­φής και οποιου­δή­πο­τε εί­δους, κα­θώς προ­ϋ­πο­θέ­τει μια άσκη­ση η όποια προ­ϋ­πο­θέ­τει, με τη σει­ρά της, μια ισχυ­ρή και επί­μο­νη επι­θυ­μία πρα­κτι­κής.

    Β. Προ­τά­σεις – προ­ο­πτι­κές

    • Για να εί­ναι ρε­α­λι­στι­κές, οι προ­σπά­θειες εκ­δη­μο­κρα­τι­σμού της ανά­γνω­σης πρέ­πει να ληφθούν υπό­ψη δύο κοι­νω­νιο­λο­γι­κές πα­ρα­τη­ρή­σεις: α) πως η ανα­γνω­στι­κή ευ­χέ­ρεια δεν εί­ναι ισά­ξια κα­τα­νε­μη­μέ­νη σε όλα τα κοι­νω­νι­κά στρώ­μα­τα, β) πως υπάρ­χουν κοι­νω­νι­κές ομά­δες των οποί­ων η κουλ­τού­ρα όχι απλώς προ­σα­να­το­λί­ζε­ται σε δια­φο­ρε­τι­κές αξί­ες από εκεί­νες που προ­ϋ­πο­θέ­τει και συ­νε­πά­γε­ται η συ­στη­μα­τι­κή ανα­γνω­στι­κή πρα­κτι­κή, αλ­λά και απα­ξιώ­νει ρη­τά την ανά­γνω­ση βι­βλί­ων.
    • Μια πο­λι­τι­σμι­κή πο­λι­τι­κή που αγνο­εί την πρώ­τη πα­ρα­τή­ρη­ση, όχι απλώς εί­ναι ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κή −κα­θώς έχει εξαρ­χής το μειο­νέ­κτη­μα ότι δεν λαμ­βά­νει υπό­ψη της εκεί­νους που είτε πα­ρα­νο­ούν εί­τε δεν κα­τα­νο­ούν ό,τι δια­βά­ζουν. Μια πο­λι­τι­σμι­κή πο­λι­τι­κή που απο­σκο­πεί στη διά­δο­ση της ανά­γνω­σης ως δρα­στη­ριό­τη­τας του ελεύ­θε­ρου χρό­νου ή στη διά­χυ­ση της «λό­γιας» ή «νό­μι­μης» κουλ­τού­ρας που αγνο­εί τη δεύ­τε­ρη προη­γη­θεί­σα πα­ρα­τή­ρη­ση εί­ναι κα­τα­δι­κα­σμέ­νη σε απο­τυ­χία, κα­θώς δεν κα­τα­νο­εί πως, για να μπο­ρέ­σει μια κοι­νω­νι­κή ομά­δα ή ένα άτο­μο να υιο­θε­τή­σει μια πρα­κτι­κή, όπως την πρα­κτι­κή της ανά­γνω­σης, θα πρέ­πει η πρα­κτι­κή αυ­τή να νοη­μα­το­δο­τεί­ται από την κουλ­τού­ρα της.
    • Κά­θε πο­λι­τι­κή διά­χυ­σης της ανά­γνω­σης οφεί­λει να αντι­με­τω­πί­ζει και το ζή­τη­μα της σχέ­σης που δια­τη­ρούν οι διά­φο­ρες κοι­νω­νι­κές ομά­δες με τους χώ­ρους ανά­γνω­σης και τους τρόπους χρή­σης του βι­βλί­ου μέ­σα σε αυ­τούς.
    • Οι υπεύ­θυ­νοι αυ­τών των πο­λι­τι­κών εί­ναι απα­ραί­τη­το, όταν επε­ξερ­γά­ζο­νται μορ­φές διά­θεσης και τρό­πους πρό­σβα­σης στα βι­βλία, να γνω­ρί­ζουν τη μορ­φή, το εί­δος και την ικα­νό­τη­τα των νοη­τι­κών σχη­μά­των κα­τα­νό­η­σης του κό­σμου που δια­θέ­τουν τα άτο­μα που δεν δια­βά­ζουν ή δια­βά­ζουν λί­γο, δη­λα­δή, το κοι­νό που θέ­λουν να μά­θει να μην επι­λέ­γει ανα­γκα­στι­κά ή τυ­χαία ένα βι­βλίο.
    • Μια απο­τε­λε­σμα­τι­κή πο­λι­τι­κή διά­δο­σης της ανά­γνω­σης δεν μπο­ρεί πα­ρά να έχει μό­νο μία αρ­χή: δεν υπάρ­χουν ακα­τάλ­λη­λα βι­βλία, δεν υπάρ­χουν άχρη­στες και απρό­σφο­ρες αναγνώ­σεις, ακό­μα και αυ­τές του πρώ­του επι­πέ­δου.
    • Μια απο­τε­λε­σμα­τι­κή στρα­τη­γι­κή της ανά­γνω­σης που στο­χεύ­ει να εντά­ξει με τρό­πο μό­νι­μο και ισχυ­ρό την ανα­γνω­στι­κή πρα­κτι­κή στη λαϊ­κή κουλ­τού­ρα οφεί­λει να έχει συ­νεί­δη­ση: α) πως στό­χος της δεν πρέ­πει να απο­τε­λεί η από-πο­λι­τι­σμι­κο­ποί­η­ση των λαϊ­κών στρω­μά­των, όπως, με τρό­πο πε­ρισ­σό­τε­ρο ασύ­νει­δο, προ­ω­θούν οι φο­ρείς που δια­μορ­φώ­νουν τον κό­σμο του βι­βλί­ου, αλ­λά η έντα­ξη του βι­βλί­ου στην κουλ­τού­ρα ως αντι­κεί­με­νο οι­κείο και ενερ­γό, και β) πως η υιο­θέ­τη­ση μιας τέ­τοιας στό­χευ­σης και κυ­ρί­ως η επι­τυ­χία μιας τέ­τοιας πο­λι­τι­κής συν­δέ­ο­νται με έναν ρι­ζι­κό με­τα­σχη­μα­τι­σμό της πο­λι­τι­σμι­κής και ιδε­ο­λο­γι­κής λει­τουρ­γί­ας της ανά­γνω­σης και του βι­βλί­ου στο πλαί­σιο των σύγ­χρο­νων κοι­νω­νιών.

    Μπο­ρεί­τε να δια­βά­σε­τε μια σύ­νο­ψη της έρευ­νας εδώ.

    Δείτε τα βίντεο της ενημερωτικής καμπάνιας

    Info

    Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) είναι μη κερδοσκοπικός αστικός συνεταιρισμός, που λειτουργεί με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2121/1993, όπως ισχύει σήμερα, για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας), ανήκει στα μέλη του, συγγραφείς και εκδότες, και διοικείται από αυτά.

    Σκοπό έχει τη συλλογική διαχείριση και προστασία των πνευματικών και συγγενικών προς τα πνευματικά δικαιωμάτων των δημιουργών έργων του λόγου, καθώς και των δικαιοδόχων τους, όπως επίσης και των εκδοτών έργων του λόγου και των δικαιοδόχων τους. Τα δικαιώματα αυτά είναι δικαιώματα που για νομικούς ή πρακτικούς λόγους δεν μπορούν να τα διαχειριστούν ατομικά οι δικαιούχοι δημιουργοί και εκδότες.

    Τα κυριότερα από τα δικαιώματα αυτά είναι:

    α) Το δικαίωμα της εύλογης αμοιβής, το οποίο διασφαλίζει, βάσει νόμου, την αποζημίωση των δικαιούχων (δημιουργών και εκδοτών) για τις αναπαραγωγές που πραγματοποιούνται στα έργα τους από ιδιώτες για προσωπική τους χρήση.

    Συγκεκριμένα, η εύλογη αμοιβή υπολογίζεται σε ποσοστό που καθορίζει ο νόμος επί της αξίας των τεχνικών μέσων και του χαρτιού κατάλληλου για φωτοτυπία, μέσων δηλαδή που χρησιμοποιούνται από ιδιώτες (είτε στο σπίτι τους, είτε στον χώρο εργασίας τους) για να αναπαράγουν έργα λόγου (μέσω της φωτοτύπησης, αντιγραφής, εκτύπωσης ή ψηφιακής αναπαραγωγής) και εισπράττεται από τους εισαγωγείς των τεχνικών μέσων (φωτοτυπικών μηχανημάτων, εκτυπωτών, ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και ταμπλετών) και του χαρτιού.

    β) Το δικαίωμα της αναπαραγωγής και της ψηφιακής χρήσης αποσπασμάτων βιβλίων, εφημερίδων ή περιοδικών από εκπαιδευτικούς οργανισμούς, εταιρίες αποδελτίωσης και επιχειρήσεις, το οποίο διασφαλίζει τη νόμιμη πρόσβαση και χρήση των έργων των δικαιούχων (δημιουργών και εκδοτών), καθώς και την αποζημίωση τους για τη χρήση αυτή.

    γ) Το δικαιώμα της εύλογης αμοιβής από τον δημόσιο δανεισμό βιβλίων, το οποίο διασφαλίζει, όπως προβλέπει ο νόμος 4481/2017, την αποζημίωση των δικαιούχων (δημιουργών και εκδοτών) για τη δημόσια δωρεάν χρήση των έργων τους στις βιβλιοθήκες.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular