More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΠρόσωπο Ζώο Πράγμα, των Μαίρης Μπιρμπίλη και Απόστολου Πάππου (εικ.: Ράνια Μακρυγιάννη)

    Πρόσωπο Ζώο Πράγμα, των Μαίρης Μπιρμπίλη και Απόστολου Πάππου (εικ.: Ράνια Μακρυγιάννη)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 4-7) – Εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό βιβλίο για παιδιά

    Το Πρόσωπο, Ζώο, Πράγμα, γνωστό και ως Όνομα, Ζώο, Πράγμα είναι ένα παγκόσμιο παιχνίδι (Name, Place, Animal, Thing ο τίτλος του) του οποίου οι ρίζες χάνονται στα βάθη των δεκαετιών.

    Το νέο εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό βιβλίο των νηπιαγωγών και συγγραφέων εκπαιδευτικών βιβλίων Μαίρης Μπιρμπίλη και Απόστολου Πάππου είναι ένα βιβλιοπαιχνίδι που στοχεύει να διασκεδάσει μικρούς και μεγάλους στο σπίτι και την τάξη μέσα από τη δομή ενός αγαπημένου κλασικού παιχνιδιού.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ελάτε στη μυστική Λέστη ΠουΖουΠου, τη Λέσχη των ΠροσωποΖωοΠραγματιστών! Αιώνες τώρα συγκεντρώνουμε από κάθε γράμμα της αλφαβήτου λέξεις μικρές, μεγάλες, εύκολες, δύσκολες, σπάνιες, μαγικές, ξεμαγεμένες, αλλά και τις εικόνες τους. Λέξεις που ξέρεις και άλλες που τις βλέπεις πρώτη φορά μπροστά σου. Λέξεις αστείες και λέξεις σοβαρές!

    Όσων χρονών κι αν είσαι, ήρθε η ώρα να βοηθήσεις κι εσύ με το κέφι και τη φαντασία σου! Γίνε μέλος στη μυστική Λέσχη ΠροσωποΖωοΠραγματιστών (Π.Ζ.Π.) και παίξε στα δάχτυλα τα γράμματα της αλφαβήτου με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο!

    Γιατί το αγαπημένο παιχνίδι που έπαιξαν γενιές και γενιές σε όλη την Ελλάδα, γίνεται τώρα ένα εκπαιδευτικό βιβλιοπαιχνίδι που σκοπεύει να καλλιεργήσει την αγάπη για την ελληνική γλώσσα, να προάγει τη συνδυαστική σκέψη και τη φωνολογική επίγνωση και να προσφέρει ευκαιρίες για την πρώτη γραφή και ανάγνωση.

    Δηλαδή να παίζεις με λέξεις και εικονογραφημένες κάρτες, να ακονίζεις το μυαλό σου και παράλληλα να διασκεδάζεις με τις λέξεις που εμφανίζονται μπροστά σου. Αν δεν έχεις καταφέρει ακόμα να γράφεις και να διαβάζεις, μην αγχωθείς καθόλου. Από εσένα ξεκινήσαμε αυτό το βιβλίο. Δημιουργήσαμε ευκαιρίες για ζωγραφική, ευκαιρίες για αντιστοιχήσεις, καθώς και αρκετά παιχνίδια είτε διαβάζεις, είτε όχι, είτε σου αρέσει να γράφεις, είτε μπορεί και να μην έχεις πολύ κέφι σήμερα για κάτι τέτοιο. Το Πρόσωπο Ζώο Πράγμα προσφέρει ευκαιρίες σε όλους.

    Οι γονείς αδράξτε την ευκαιρία να παίξετε μαζί με τα παιδιά. Μαντέψτε λέξεις, βοηθήστε στη γραφή ή την ανάγνωσή σου, ζωγραφίστε, διαγωνιστείτε! Γίνετε ένα με τη μαγεία της ελληνικής γλώσσας.

    Οι εκπαιδευτικοί ξέρετε καλύτερα απ’ όλους τι πρέπει να κάνετε. Η επαφή με τη γραφή και την ανάγνωση για τα παιδιά του νηπιαγωγείου και των πρώτων βημάτων στο δημοτικό είναι μαγική από μόνη της. Παίξτε, δοκιμάστε τη φαντασία σας, αντιστοιχήστε, εκμεταλλευθείτε στο έπακρο όλες τις δυνατότητες αυτού του βιβλιοπαιχνιδιού!

    Και καλή διασκέδαση σε όλους!

    Για αναγνώστες από 4 περίπου ετών, ιδανικό για προνήπια, νήπια και μαθητές Α’ δημοτικού.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Γιατί το γράψαμε

    Μην περιμένετε κάποιον έπαινο σε δικό μας δημιούργημα. Δε θα το κάνουμε. Εκείνο που μπορούμε να πούμε στους αναγνώστες μας είναι το πώς το σκεφτήκαμε, το πού στοχεύουμε καθώς και μερικούς από τους τρόπους αξιοποίησής του βιβλίου αυτού.

    “Μετρώντας πάνω από δύο δεκαετίες στον χώρο της εκπαίδευσης, μέσα από την επαφή με εκατοντάδες παιδιά και συναδέλφους τόσο στη τάξη όσο και σε εργαστήρια και επιμορφωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις, αναζητούσαμε πάντα και εφαρμόζαμε παιγνιώδεις και βιωματικές δραστηριότητες.

    Σε μια εποχή κατά την οποία τα παιδιά ασχολούνται όλο και περισσότερο από μικρή ηλικία με την τεχνολογία, αναζητήσαμε έναν τρόπο να καλλιεργήσουμε την αγάπη για τη γλώσσα και το βιβλίο. Και τον βρήκαμε σε ένα κλασικό κι αγαπημένο παιχνίδι, με εκατομμύρια φίλους σε όλο τον κόσμο, το οποίο μετατρέψαμε σε ένα σύγχρονο βιβλιοπαιχνίδι αξιοποιώντας τις αρχές της διαφοροποιημένης μάθησης. Πρόκειται για ένα εναλλακτικό αλφαβητάρι το οποίο μέσα από πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό προσκαλεί τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες να ανακαλύψουν λέξεις, να εμπλουτίσουν τον προφορικό τους λόγο, να παρατηρήσουν, να ομαδοποιήσουν και να εικονογραφήσουν.

    Έτσι, προέκυψε το «Πρόσωπο-Ζώο-Πράγμα» το οποίο με τις ευφάνταστες εικόνες της Ράνιας Μακρυγιάννη και τη φροντίδα των Εκδόσεων Πατάκη αποτελεί την πρότασή μας για παιδιά νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων δημοτικού.”
    Απόστολος Πάππος, Μαίρη Μπιρμπίλη

    Η εικονογράφος

    Θέλουμε, ωστόσο, να σημειώσουμε τη σπουδαία δουλειά που έκανε η εικονογράφος του βιβλίου. Η Ράνια Μακρυγιάννη ισορρόπησε στο ρεαλιστικό και το εικαστικό προσφέροντας στα παιδιά εικόνες αναγνωρίσιμες, εικόνες με καλαισθησία, δίχως εκείνον τον εκνευριστικό φωτογραφικό ρεαλισμό που για εμάς ήταν ζητούμενο προς αποφυγή. Να μπορεί να αναγνωρίσει το παιδί μια εικόνα με ευκολία δίχως όμως να βλέπει μια πιστή αναπαραγωγή, μια φωτοτυπία της πραγματικότητας. Δίχως περισσότερες σημειώσεις πάνω στη δουλειά της, που θα καθιστούσαν το άρθρο μας αυτο-επαινετικό, πιστεύουμε ότι θα εκτιμήσετε ήδη από το εξώφυλλο τη δουλειά της και προτείνουμε να σημειώσετε το όνομά της. Θα έχει μια σπουδαία καριέρα ως εικονογράφος.

    Αξιοποίηση-Επεκτάσεις

    Στο βιβλίο θα βρείτε δημιουργικές ιδέες και παιχνίδια για 1, 2 ή περισσότερους παίκτες. Μια κλασική επέκταση που μπορείτε να κάνετε για μεγαλύτερα παιδιά, εντάσσοντάς τα στο ομαδικό παιχνίδι της οικογένειας, είναι να προσθέσετε άλλες κατηγορίες: Τόπος (Πόλη ή Χώρα), Επάγγελμα, Φυτό/Δέντρο, Αθλητής, Καλλιτέχνης, Ήρωας Καρτούν κτλ. Αναλόγως της ομάδας σας διαλέγετε και τις κατηγορίες.

    Δεύτερη επέκταση (έτσι μπορείτε να εντάξετε και παιδιά 3-3,5 ετών) είναι να ζωγραφίζετε τα πρόσωπα, ζώα, πράγματα και να καλούνται να τα μαντέψουν. Στην ηλικία αυτή εκείνα δεν ζωγραφίζουν με τρόπο που να μπορείτε να αναγνωρίσετε, οπότε… είναι η σειρά σας!

    Θα επανερχόμαστε συχνά με καινούριες ιδέες για να υποστηρίζουμε το παιχνίδι σας με το βιβλίο! Οπότε θα πούμε το κλασικό: μείνετε εδώ!

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Διακρίσεις

    Δεν θα συμμετέχει στη Χρυσή Λίστα του ELNIPLEX 2023 για προφανείς λόγους. Καθώς το Εκπαιδευτικό Βιβλίο συνολικά απουσιάζει από όλα τα βραβεία που διεξάγονται (εκτός της Χρυσής Λίστας), προφανώς δεν θα είναι είναι υποψήφιο για κανένα βραβείο παρά μόνο για εκείνο της αγάπης των αναγνωστών, παιδιών και μη. Ελπίζουμε σε αυτήν την κατηγορία να παλέψει για να την κερδίσει.

    Ευχαριστίες

    Στην εκδότρια Έλενα Πατάκη που πίστεψε εξαρχής την ιδέα του βιβλίου και την έτρεξε πάντα προς τη σωστή κατεύθυνση.
    Στη Φαίη Κολοκυθά για την ατελείωτη υπομονή της και τις αμέτρητες διορθώσεις και την επιμέλειά της συνολικά.
    Στην Ελένη Σταματέλλου, τον Δικαίο Χατζηπλή και την Πάολα Ζάγκου που καλύπτουν δυναμικά, εμψυψωτικά, με αγάπη και γνώση, κάθε πτυχή και ανάγκη ενός τέτοιου πρότζεκτ.
    Στους πωλητές και τις πωλήτριες των Εκδόσεων Πατάκη που έχουν αγκαλιάσει το βιβλίο από την πρώτη έντυπη ώρα του.
    Στους μαθητές μας που είναι πάντα πηγή έμπνευσης για όσα δημιουργούμε.
    Στις οικογένειές μας, τους ανθρώπους μας που μας υπομένουν τις ατελείωτες ώρες της δημιουργίας.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Πρόσωπο Ζώο Πράγμα
    Συγγραφέας: Μαίρη Μπιρμπίλη, Απόστολος Πάππος
    Εικονογράφος: Ράνια Μακρυγιάννη
    Εκδόσεις: Πατάκη, Οκτώβριος 2022
    Σελίδες: 88
    Μέγεθος: 21Χ 29
    ISBN: 978-960-16-9663-8

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular