More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕιδήσειςΠρώτη φορά σε έγχρωμη εδώ και 83 χρόνια το σπουδαιότερο βραβείο παιδικής...

    Πρώτη φορά σε έγχρωμη εδώ και 83 χρόνια το σπουδαιότερο βραβείο παιδικής λογοτεχνίας στη Βρετανία

    Η συγγραφέας Elizabeth Acevedo, κόρη Δομινικανών μεταναστών στις Η.Π.Α, έγινε αυτήν την εβδομάδα η πρώτη έγχρωμη συγγραφέας από το 1936 που αποσπά το Μετάλλιο Κάρνεγκι (Carnegie Medal), το σημαντικότερο βραβείο παιδικής λογοτεχνίας της Μ. Βρετανίας, για το ντεμπούτο της με τίτλο The Poet X.

    Είναι ίσως η απάντηση της επιτροπής στο “σκανδαλώδες” 20 στα 20 που είχαν οι λευκοί συγγραφείς για το Κάρνεγκι το 2017, κάτι που τότε αποδόθηκε στην συντριπτική πλειοψηφία του λευκού βιβλιοθηκονομικού εργατικού δυναμικού των βιβλιοθηκών που προτείνουν τα υποψήφια βιβλία.

    Στο The Poet X, πρωταγωνίστρια είναι η Xiomara, ένα συνεσταλμένο κορίτσι από τη Δομινικανή Δημοκρατία που μπαίνει στην ομάδα ποίησης του σχολείου της στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης.

    Το βιβλίο σύμφωνα με τους κριτές είναι “Μια εξαιρετική εξερεύνηση του πολιτισμού, της οικογένειας και της πίστης μέσα σε μια πραγματικά καινοτόμο στιχουργική δομή” και η ηρωίδα σε κάθε σελίδα “δείχνει στον αναγνώστη πώς μπορούν τα κορίτσια και οι γυναίκες να μάθουν να κατοικούν και να αγαπούν τον εαυτό τους”.

    Η Ασεβέδο ήταν καθηγήτρια αγγλικών (δεν είναι πλέον) σε ένα Λύκειο στο Maryland όταν μία μαθήτριά της αρνήθηκε να διαβάσει τα βιβλία που της πρότεινε, επειδή “κανένα από αυτά τα βιβλία δεν είναι για μας”. Έτσι, αποφάσισε να γράψει μια ιστορία που να περιγράφει “μια ιστορία που απεικονίζει το ίδιο είδος γειτονιάς” από την οποία προέρχονται η ίδια και οι μαθητές της.

    Το βραβείο Kate Greenaway για την εικονογράφηση του The Lost Words κέρδισε η εικονογράφος Jackie Morris. Πρόκειται για ένα βιβλίο-απάντηση στην απόφαση του λεξικού της Oxford Junior να καταργήσει καθημερινές λέξεις της φύσης όπως το “gourd” (νεροκολοκύθι), “bluebell” (καμπανούλα) και “kingfisher” (Αλκυόνη) που δεν χρησιμοποιούνται πλέον αρκετά από τα παιδιά. Το βιβλίο, γράφτηκε από τον Robert Macfarlane.

    Ο Alison Brumwell, ο οποίος προέδρευσε της ομάδα βιβλιοθηκονόμων που επέλεξε τους νικητές, χαρακτήρισε το βιβλίο “καταπληκτικό” που αξίζει τα μεγαλύτερα βραβεία.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular