More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20208-11 ετώνΤο χαμόγελο της γάτας, του Νικόλα Ρώσση (εικ.: Δημήτρης Φουσέκης)

    Το χαμόγελο της γάτας, του Νικόλα Ρώσση (εικ.: Δημήτρης Φουσέκης)

    Ήταν καλοκαίρι στον κήπο και έλειπαν όλοι, οι γονείς, ο σκύλος του, ακόμα και το τέρας της ντουλάπας, όταν το αγόρι ακουμπούσε βαριεστημένα το πρόσωπό του στο φράχτη βλέποντας μια πομπή ανθρώπων πάνω σε τρομπέφαντες να πλησιάζουν και ζούσε μαζί τους μια απίθανη περιπέτεια ως γενναίος ιππότης που καλούνταν να νικήσει έναν τρομερό δράκο. Κι αυτό ήταν το πρώτο βιβλίο, Το Ατρόμητο Χαμόγελο, της σειράς Μυστήρια Χαμόγελα, του καταξιωμένου συγγραφέα Νικόλα Ρώσση.

    Τώρα είναι η ώρα για το Χαμόγελο της Γάτας. Ο σκύλος του καλεί το αγόρι στην αποστολή του. Και πρέπει να φύγουν αμέσως. Και η αποστολή είναι σε ένα νησί δίχως αυτοκίνητα αλλά γεμάτο γάτες και γαϊδούρια που έκαναν όλες τις αχθοφορικές εργασίες. Βέβαια, οι γάτες ήταν αμέτρητες, όπου κι αν έστρεφες το βλέμμα, γάτες έβλεπες.

    “Κανείς δεν ήξερε να τους πει πότε είχαν έρθει οι γάτες ή τι γύρευαν στο νησί. Όλοι φαίνονταν να τις θεωρούν δεδομένες”.

    Τι σχέση έχουν οι γάτες με τους γαϊδάρους του νησιού και τα αυτιά τους; Πώς ξαφνικά το νησί γεμίζει με τεράστιους λαγούς και δημοσιογράφους που κυνηγούν την μεγάλη είδηση; Πού εμπλέκεται το αγόρι και ο σκύλος του σε αυτήν την παράξενη ιστορία; Και τι δουλειά έχει ένας Χελωνόσαυρος και ένα τέρας ντουλάπας μαζί τους;

    “Ένα από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα τα τελευταία χρόνια”, είχα γράψει για το πρώτο βιβλίο της σειράς, το ίδιο θα επαναλάβω και για αυτό. Και πάλι εξαιρετικά περιεκτικός λόγος, εύρυθμη αφήγηση, χιούμορ αυθεντικό, παιδικοφτιαγμένο και όχι κάποιου μεγάλου που θεωρεί αστείο κάτι, σπιρτόζικα διαλογικά μέρη, ξεγνοιασιά και αθωότητα, φανταστικοί φίλοι και παιδική φαντασία στο ζενίθ. Μέσω αυτών των έξυπνων περιπετειών του αγοριού, ο συγγραφέας, εκτός από μια ακόμα εξαιρετικά καλογραμμένη, πολυεπίπεδη, φιλοσοφικά θεμελιωμένη ιστορία, κατεβάζει στο χαρτί ανοιχτά παραδοτέους στον αναγνώστη προβληματισμούς για την συγκρότηση ταυτότητας, τον αποπροσανατολισμό από το σημαντικό και το κεντρικό γεγονός, καθώς και μια έξοχη γροθιά στα fake news, την διάδοσή τους, το κυνήγι τους από ματαιόδοξους θηρευτές της “είδησης”. Αυτός ο πόλεμος με τα hoax της ζωής και της κοινωνίας θα είναι από τα κορυφαία ζητήματα της επερχόμενης δεκαετίας ακόμα και στη ζωή των παιδιών που θα πολιορκούνται από ανόητες υπερβολές, ψευδείς ειδήσεις και click-bait ασημαντότητες. “Αυτός ο πόλεμος δεν έχει τέρμα, είναι αμέτρητες οι Τροίες του κόσμου μας και πάντα οι άνθρωποι σαν κτήνη θα διψάνε για αίμα” (Πόλεμος, Α. Κωνσταντόπουλος).

    Σπουδαία λογοτεχνία για παιδιά και κάθε αναγνώστη. Από τώρα στη Χρυσή Λίστα 2020. Δεν υπάρχει αμφιβολία.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Το χαμόγελο της γάτας
    Σειρά: Μυστήρια Χαμόγελα, Βιβλίο 2
    Συγγραφέας: Νικόλας Ρώσσης
    Εικονογράφηση: Δημήτρης Φουσέκης
    Εκδόσεις: Πατάκη, Μάιος 2019
    Διόρθωση: Αντωνία Κιλεσσοπούλου
    Σελιδοποίηση: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Σελίδες: 96
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-7543-5

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular