More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20204-7 ετώνΠωλητής ευτυχίας, του Ντάβιντε Κάλι (εικ.: Μάρκο Σόμα)

    Πωλητής ευτυχίας, του Ντάβιντε Κάλι (εικ.: Μάρκο Σόμα)

    Αλήθεια υπάρχει πιο πολύτιμο δώρο από το να δίνεις ευτυχία; Όμως το να πουλάς ευτυχία είναι πραγματικά ασυνήθιστο. Ο κύριος Περιστέρης είναι πωλητής ευτυχίας, ένα επάγγελμα τόσο σπάνιο όσο και ξεχωριστό. Κάθε πρωί ξεκινάει με το φορτηγάκι του και πηγαίνει στη μεγάλη βελανιδιά να πουλήσει ευτυχία στους πελάτες του που δεν είναι άλλοι από τα πουλιά που ζουν εκεί. Ευτυχισμένοι; δεν ξέρουμε θα το μάθουμε διαβάζοντας την ιστορία…

    Σίγουρα θα αναρωτιέστε αν πωλείται η ευτυχία και αν μπορεί ο καθένας να την αποκτήσει!

    «Μα πωλείται η ευτυχία;
    Φυσικά! Σε μικρά βάζα, σε μεγάλα βάζα, ακόμα και σε οικογενειακή συσκευασία.»

    Ο κύριος Περιστέρης έχει πολλή δουλειά και οι πελάτες του είναι το ίδιο ξεχωριστοί, η κυρία Πέρδικα αγοράζει ένα μεγάλο βάζο, ο κύριος Τρυποκάρυδος βολεύεται με ένα μικρό βάζο μιας και δεν έχει πολλά χρήματα, η κυρία Παπαδίτσα για τα έξι παιδιά της, η κυρία Τσαλαπετεινού είναι γενναιόδωρη και αγοράζει πολλά για να τα κάνει δώρο σε φίλους, ο κύριος Τρυποφράκτης, παζαρεύει την τιμή, ενώ η κυρία Κοκκκινολαίμη το θέλει για τα εγγόνια της.
    Υπάρχουν βέβαια και μερικοί άνθρωποι που δε χρειάζονται ευτυχία όπως ο κύριος Ψαρόνης που είναι καλλιτέχνης. Πιστεύει ότι αν γίνει ευτυχισμένος θα χάσει την έμπνευση του. Η τέχνη του είναι πιο σημαντική!
    Κάποιοι ματαιόδοξοι θα ήθελαν λίγη ευτυχία όμως δεν το κάνουν από άποψη.«Ευτυχία σε κουτί! Αυτό είναι γελοίο!» λέει ο κύριος Φασιανός. Λίγο αργότερα παραγγέλνει δυο βάζα μέσω διαδικτύου.
    Είναι τόσο γεμάτη η μέρα του κυρίου Περιστέρη γιατί όλοι θέλουν να αγοράσουν λίγη ή πολλή ευτυχία σε μικρά ή μεγάλα βάζα. Καμιά φορά η ευτυχία βρίσκεται τυχαία στο δρόμο σου, όπως ο κύριος Ποντίκης που μαζεύει το βάζο που πέφτει από το φορτηγάκι του κυρίου Περιστέρη.
    Ένα βάζο είναι αρκετό για να χωρέσει λίγη ευτυχία; Δεν έχετε παρά να διαβάσετε το βιβλίο για να το ανακαλύψετε…

    Ο συγγραφέας Cali Davide χρησιμοποίησε ως ευρηματικό στοιχείο ένα βάζο και δημιούργησε μια πολυτροπική ιστορία που διαβάζεται ευχάριστα και εμπεριέχει πλήθος μηνυμάτων και συμβολισμών. Ο μικρόκοσμος των πουλιών δε διαφέρει από τον πραγματικό κόσμο και εκφράζει τις ανάγκες, τα όνειρα και τις επιθυμίες κάθε πλάσματος πάνω στη γη. Υπέροχος ο παραλληλισμός άνθρωπος πουλί και εξαιρετική η εμφάνιση του κυρίου Ποντίκη στο τέλος που είναι σεμνός και ταπεινός και χαίρεται όταν βρίσκει τυχαία το άδειο βάζο γιατί ήταν ακριβώς αυτό που έψαχνε.

    Η εικονογράφηση του Soma Marco μαγευτική με ένα εξώφυλλο που σε καλεί να το ανοίξεις και να ανακαλύψεις το μυστικό της ευτυχίας. Μια τεράστια βελανιδιά με μικρά σπιτάκια και φωτάκια να στολίζουν τα κλαδιά της. Μια λάμπα να φωτίζει ένα βάζο κλειστό μπροστά ακριβώς στην πόρτα. Δεν μένει παρά να ανοίξουμε το βιβλίο για να βρούμε τον παραλήπτη του βάζου. Μόλις ξεκίνησε ένα ταξίδι στο δάσος που ζουν τα πουλιά με λεπτομέρειες και γήινες αποχρώσεις που θα κερδίσουν στο μάτι και δείχνουν έναν κόσμο φανταστικό. Τα τεράστια σε ύψος δέντρα με τα μικρά σπιτάκια των πουλιών κι μια μικρή κοινωνία με στιγμές από την καθημερινότητα των κατοίκων της βελανιδιάς ανοίγεται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη.

    Ένα μικρό αριστούργημα, ένα crossover picturebook που θα αγγίξει κάθε μικρή και μεγάλη καρδιά. Το μήνυμα της ιστορίας δυνατό και ξεκάθαρο. Όλοι θέλουν να αγοράσουν λίγη ευτυχία, όμως η ευτυχία βρίσκεται παντού στις απλές καθημερινές στιγμές σε ένα δείπνο με φίλους, σε ένα χαμόγελο, σε μια αγκαλιά και δε μένει παρά να τη δούμε με τα μάτια της ψυχής. Ας μην ξεχάσουμε λοιπόν μαζί με τα δώρα των Χριστουγέννων να χαρίσουμε και λίγη ευτυχία σε όσους βρίσκονται δίπλα μας. Η ευτυχία μετριέται σε μικρά απλά πράγματα και πολλές φορές είναι δίπλα μας και δεν τη βλέπουμε…

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Πωλητής ευτυχίας
    Συγγραφέας: Davide Cali
    Εικονογράφηση: Marco Soma
    Επιμέλεια κειμένου: Βαρβάρα Καρζή
    Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2019
    Μετάφραση: Εύη Γεροκώστα
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 24 Χ 34
    ISBN: 978-618-5151-85-0

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular