More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΠόλεμος και Ειρήνη, του Λέοντος (Λεβ ) Τολστόι σε διασκευή Μιχάλη Μακρόπουλου...

    Πόλεμος και Ειρήνη, του Λέοντος (Λεβ ) Τολστόι σε διασκευή Μιχάλη Μακρόπουλου (εικ.: Θέντα Μιμηλάκη)

    polemos kai eirhnh dioptra cover

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 9+ (target 9-12) – Εικονογραφημένη διασκευή για παιδιά+

     

    Ο Μιχάλης Μακρόπουλος διασκευάζει Λέων Τολστόι και Πόλεμο και Ειρήνη με τρόπο που να μπορεί να διαβαστεί από παιδιά. Εκδόσεις Διόπτρα.

    Περί τίνος πρόκειται

    Αναρχικός, ανθρωπιστής, χριστιανός, αριστοκτατικής καταγωγής, ορφανός από μάνα και πατέρα από τα δέκα του, σπουδαγμένος, δοτικός, χαρτοπαίκτης και χρεωμένος, πολίτης της δικής του γης και της Γης όλων, με δεκατρία παιδιά με την κατά δεκαέξι χρόνια μικρότερη σύζυγό του, δεξιοτέχνης του λόγου, ιχνηλάτης της ανθρώπινης ψυχής, ιδεαλιστής και ταπεινός. Αυτός ήταν ο Λέων Τολστόι και το Πόλεμος και Ειρήνη, με το οποίο καταπιάστηκε από το 1863 έως το 1869, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα πεζογραφικά έργα, όχι μόνο του ίδιου αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας, τουλάχιστον του 19ου αιώνα.

    Το πρωτότυπο Πόλεμος και Ειρήνη δεν είναι ένα εύκολο βιβλίο. Εκείνη την εποχή ο Τολστόι βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, προσωπικό, λογοτεχνικό, ιδεολογικό. Οι σκέψεις και οι ιδέες του, η άποψή του ολόκληρη για τη λογοτεχνία που θέλει να γράψει, αποτυπώνεται εύγλωττα σε αυτό το έργο, στο οποίο ο Τολστόι ψυχογραφεί την πατρίδα του, καθώς αυτή διέρχεται από τη στενωπό συγκεκριμένων κοινωνικοπολιτικών προβλημάτων. Το βλέμμα του στρέφεται στη Γαλλορωσική σύγκρουση του 1812 και τις συνέπειές της στη ρωσική κοινωνία και τους ανθρώπους της, καθώς αυτή βιώνουν το βάρος της γαλλικής επίθεσης μέχρι την ολική κατάρρευση των επιτιθέμενων Γάλλων.

    Ο Τολστόι έχει ένα τεράστιο οπλοστάσιο ιδεών, που συναντιούνται στο αντιεξουσιαστικό σταυροδρόμι, στην αρετή και αρμονία των ανθρώπων, στην κοινωνική αδικία και ανισορροπία που επικρατεί απανταχού της Ρωσίας, στην ακεραιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Οι μελετητές του έργου επισημαίνουν το βάθος της ψυχολογικής ανάλυσης και την αριστοτεχνική απεικόνιση των ανθρώπινων μορφών και των τοπίων.

    Και γιατί να διαβαστεί από παιδιά ένα τέτοιο μυθιστόρημα; Γι’ αυτά ακριβώς: γιατί μέσα από μια ποιοτική, αισθητά συντομευμένη και μεστή επανεγγραφή σαν αυτή του Μιχάλη Μακρόπουλου, αποτυπώνονται αυτές οι ακμαίες, ζωτικές, διαχρονικές, πανανθρώπινες ιδέες: ειρήνη, εξουσία, αρχομανία, φτώχεια, εξαθλίωση, περηφάνια και ακολούθως γίνεται μια πινακοθήκη προσωπογραφιών ανθρώπων που έζησαν δυο μήνες πίσω και κάποτε τους βλέπεις με κάποιον τρόπο πολύ πιο σύγχρονους.

    Οι Εκδόσεις Διόπτρα το χαρακτήρισαν “έναν ύμνο για το μεγαλείο του ανθρώπου και την αξία της ειρήνης” και σκέφτομαι ότι δεν είχαν άδικο. Αυτό το κοινωνικοπολεμικό έπος εκρήγνυται, διαστέλλεται και δονείται διαρκώς και απρόβλεπτα αιφνιδίως, καθώς είναι γεμάτο από ιστορίες ανθρώπων και ιδέες που κινούν το σύμπαν τους, την ανδρεία και τις ολιγωρίες τους. Πόλεμος και ειρήνη, ήττα και νίκη, δημόσια συμπαράταξη και ατομικότητα, μια διαρκής ακροβασία μεταξύ αντιθέτων και συμμετρικά αλληλοσυμπληρούμενων εννοιών.

    Ο Έλληνας συγγραφέας και μεταφραστής αποτιμά στην ολότητά του το έργο, το φέρνει κοντά στα παιδιά, προσπαθώντας να διατηρήσει το ύψος του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα. Αυτό που διάβασα το απόλαυσα. Το πρωτότυπο, όχι, πάνε πάρα πολλά χρόνια που το διάβασα και τώρα απλά ανέτρεξα να θυμηθώ τη γραφή και το πνευματικό εύρος του μεγάλου Λέοντα. Και έτσι έγραψα ό,τι θυμήθηκα από εκείνο.

    Οι διασκευές κλασικών βιβλίων για μικρότερο κοινό, περίπου προς την πρώιμη εφηβεία, έχουν στόχο να τα συστήσουν λίγα χρόνια πριν τους δοθεί η πλήρης ευκαιρία. Κατά τη γνώμη μου, ακόμα κι αν δεν οδηγηθεί ένα παιδί κάποια στιγμή, ως ενήλικας, στο πρωτότυπο έργο, διασκευές σαν αυτή του Μιχάλη Μακρόπουλου αποτελούν μια πλήρη, κανονική ιστορία που απολαμβάνεις.

    Μαζί με τους Άθλιους του Β. Ουγκό και τη Φάρμα των Ζώων του Τ. Όργουελ, το Πόλεμος και Ειρήνη δημιουργούν μια άτυπη τριλογία, κάτι που επισημαίνει και ο Έλληνας δημιουργός στο προλογικό του σημείωμα.

    Η εικονογράφηση της Θέντας Μιμηλάκη κινείται στο στυλ της καλλιτέχνη και στην ατμόσφαιρα που φαίνεται να έχει ανάγκη η ιστορία. Η ατμοσφαιρικότητα κάποιων σελίδων είναι ξεχωριστή (βλ. Η μάχη του Μποροντίνο, Η μακρά πορεία της Μεγάλης Στρατιάς κ.α.).

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Τίτλος
    Τίτλος πρωτοτύπου:

    Wuthering Heights

    Συγγραφέας (διασκευή):

    Αργυρώ Πιπίνη

    Εικονογράφος:

    Ρένια Μεταλληνού

    Εκδόσεις:

    Διόπτρα, Οκτώβριος 2023

    Προσαρμογή εξωφύλλου:

    Ηλίας Σούφρας

    Επιμέλεια:

    Μαρία Μπανούση

    Σελίδες:

    96

    Μέγεθος:

    26 Χ 28

    ISBN:
    978-618-220-423-8
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular