More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2024Ποιος έκλεψε τον ύπνο της Στέλλας, της Άνετε Μέλετσε

    Ποιος έκλεψε τον ύπνο της Στέλλας, της Άνετε Μέλετσε

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    “Να διαβάσουμε το βιβλίο για τον επαναστάτη παππού”. Όμως η ιστορία αυτή είναι πολύ, πολύ σύντομη.

    Η Λετονή Anete Melece μετά Ταξίδια με το περίπτερο βλέπει κλοπή ύπνου και επιστρατεύει εξαιρετικά ευρήματα για να μας γοητεύσει.

    Περί τίνος πρόκειται

    Απόψε η μαμά πρέπει να δουλέψει λίγο ακόμα, αλλά είναι ώρα η Στέλλα και ο μπαμπάς να πάνε για ύπνο. Και είναι πιο εύκολο να σε πάρει ο ύπνος αν διαβάσεις πρώτα ένα βιβλίο. Διαβάζουν μία ιστορία∙ κι άλλη κι άλλη κι άλλη μία κι άλλη μία μετά. Εννιά βιβλία και η Στέλλα δεν έχει νυστάξει καθόλου. Ο μπαμπάς παίρνει τηλέφωνο στη γραμμή βοήθειας ύπνου, ψάχνοντας να βρει πού βρίσκεται ο ύπνος. “Λοιπόν… ένα φορτίο ύπνου έχει ήδη αποσταλεί στην οδό Ποταμού, αριθμός 22, διαμέρισμα 5. Και.. απ’ ό,τι βλέπω, κάποιος κάνει ήδη χρήση“, είναι η απάντηση που παίρνει ο μπαμπάς κι αυτό σημαίνει ότι… “κάποιος σου έκλεψε τον ύπνο σου”. Καταφθάνουν οι επιθεωρητές Ιπποπόταμος και Φλαμίνγκο, μαζί με τον έμπιστο βοηθό τους, τον Μπόμπι. Πουθενά ο ύπνος! Ανακρίθηκαν όλοι. Ο ένοχος πρέπει να είναι κάπου εδώ…

    Εστιάζοντας

    Τρυφερά αντιστερεοτυπική και ευρηματική ιστορία που χτυπά το ένα ταμπού μετά το άλλο εκ θεμελίων. Μια μαμά που πρέπει να δουλέψει ως αργά, ένα παιδί που πρέπει να πάει για ύπνο με τον μπαμπά, ένας μπαμπάς που διαβάζει εννιά βιβλία για να κοιμηθεί το παιδί που δεν έχει ύπνο, ένας ύπνος που αναζητείται, δυο παιχνίδι που έρχονται ως επιθεωρητές εξιχνίασης. Η επιστράτευση της φαντασίας και του παιχνιδιού ως ύστατο καταφύγιο, τις δύσκολες μέρες που τίποτε άλλο δεν έχει δουλέψει για να έρθει ο πολυπόθητος ύπνος που θα αφήσει το παιδί στην αγκαλιά του Μορφέα και τους γονείς να βρουν λίγο χρόνο για τους ίδιους.

    spoiler alert2

    Παραπάνω από οξυδερκής η επινόηση αυτή της εμπνευσμένης Anete Melece (1983-), η οποία αφήνει ένα σποράκι στην αρχή της ιστορίας και το καρπίζει ως συγκινητική, τρυφερή, γλυκιά ανατροπή. Αυτός που έκλεψε τον ύπνο της Στέλλας είναι η μαμά που κοιμάται πάνω στο γραφείο όπου δούλευε, εξουθενωμένη. Ο μπαμπάς παραγγέλνει τηλεφωνικά άλλον έναν ύπνο. Μόνο που όταν ξυπνάει η μαμά, θέλει να της διαβάσει κι εκείνης ο μπαμπάς, αφού τώρα πια σαν να της πέρασε κάπως η νύστα…

    Εικονογράφηση παιχνιδιάρικη, με ένα ιδιαίτερο παιδικό στυλ, το οποίο καδράρει στον χώρο τόσες οπτικές λεπτομέρειες όσες απαιτούνται, δίχως περιττές υπερφορτώσεις, επιλέγει έντονη παλέτα με δυνατά contrast και παράγει ένα ας πούμε ψευδοκομίστικο στυλ που σε κερδίζει με την ειλικρίνειά του, με τον ρεαλισμό που απεικονίζει, με τη γοητευτική αίσθηση του ψηφιακού που δείχνει χειροποίητο. Κάθε σαλόνι ταιριάζει απόλυτα με την ιστορία, στην οποία συμπεριφέρεται με τρυφερότητα.

    Θαυμάσια αναγνωστική εμπειρία.

    Για αναγνώστες από 4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Σιέλ.

    Διακρίσεις

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Ποιος έκλεψε τον ύπνο της Στέλλας
    Τίτλος πρωτοτύπου:
    ‘Pazudušais miedziņš’
    Συγγραφέας:

    Anete Melece

    Εικονογράφος:

    Anete Melece

    Εκδόσεις:

    Σιέλ, Νοέμβριος 2023

    Μετάφραση:

    Αργυρώ Πιπίνη

    Υπεύθυνος έκδοσης:

    Ζαχαρίας Ζούπας

    Σελίδες:

    36

    Μέγεθος:

    20 Χ 27,5

    ISBN:

    978-618-86891-0-7

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular