More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΠώς θα φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο, της Κίλι Σουίφτ

    Πώς θα φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο, της Κίλι Σουίφτ

    Πόσο όμορφο βιβλίο! Πόσο γεμάτο αισιοδοξία και ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο! Από εκείνα που σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο. Μόνο που εν προκειμένω απευθύνεται -κυρίως- σε παιδιά οπότε η ομορφιά μέσα σου γίνεται διπλή. Ας το δούμε όμως, για να εξηγήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό.

    Μπορώ να αλλάξω τον κόσμο; αναρωτιέται στην εισαγωγή κιόλας η συγγραφέας Keilly Swift. Μπορεί ένα παιδί να αλλάξει τον κόσμο; Πρέπει να πειστεί ότι μπορεί; Δε ξέρω αν αλλάζει ο κόσμος. Ξέρω όμως ότι είναι παραπάνω από δυσάρεστο να λες σε ένα παιδί “καληνύχτα, Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ” ή “ό,τι κι αν κάνεις, αυτοί δε θα σ’ ακούσουν” ή “έτσι τα βρήκαμε, τι τα θες και τα ψάχνεις τώρα;”. Πολύ μεμψίμοιρο. Πολύ κακόμοιρο, μοιρολατρικό, πολύ μαύρο όλο αυτό. Και πολύ αντιπαιδαγωγικό. Τα παιδιά είναι ορμή, είναι θάλασσα. Δεν μπορείς να τα εγκλωβίζεις από τα τρυφερά τους χρόνια, εκεί όπου η αδικία και το κακό τα πνίγουν.

    “Ναι, παιδί μου, μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο”, πρέπει να του πεις. Αν αλλάξεις τον δικό σου κόσμο, τη δική σου στάση ζωής, ήδη έχεις κάνει ένα πρώτο μεγάλο βήμα. Αν αλλάξεις τον κόσμο 1-2 φίλων σου, έχεις κάνεις ένα ακόμα μεγάλο βήμα. Κάπως έτσι οι μικρές επαναστάσεις, οι μικρές συνειδητοποιήσεις γίνονται ορμητικό ποτάμι που μπορεί να συμπαρασύρει σε μεγαλύτερες αλλαγές. Οπότε… “Ναι, παιδί μου, μη διστάζεις, μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο και είμαι μαζί σου όπως μπορώ σε αυτό”.

    Το βιβλίο αυτό είναι ένα πραγματικό όπλο στα χέρια ενός παιδιού ή κάποιου που θέλει να διαπαιδαγωγήσει έναν υπεύθυνο μελλοντικό πολίτη.

    Ξεκινώντας από το “εγώ” και τη φροντίδα του εαυτού μας, εκκινεί από την ελάχιστη μονάδα προς το όλον. Τι έχει ο δρόμος;

    ΕΣΥ

    Καλοσύνη~ γιατί αυτή φτιάχνει τη διάθεση των άλλων και είναι μεταδοτική.

    Συνειδητοποίηση της έντασης των συναισθημάτων μας, της δύναμής τους να μας ορίζουν. Κατανόηση ότι πρέπει να τα εκτονώνουμε με διάφορους επωφελείς τρόπους.

    Η δύναμη της θετικής σκέψης~ σημαντικό να εκπαιδεύεις τον εαυτό σου να σκέφτεται θετικά με εποικοδομητικές φράσεις-σκέψεις. , π.χ. Μπορώ να αντιμετωπίσω τους φόβους μου, Κάθε μέρα γίνομαι όλο και καλύτερος, Δεν πειράζει αν κάνω λάθη κ.ο.κ.

    Ο πίνακας των διαθέσεών μου~ ένας πίνακας που αποκαλύπτει τις διάφορες πλευρές του εαυτού μας. Και η δεξιότητα να ακούς τους άλλους, να σέβεσαι τη διαφορετική άποψη, να μην προσωποποιείς τις διαφορές, ούτε να βλέπεις σε όλα ήττα ή νίκη.

    ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

    Όταν έχουμε δουλέψει το ΕΓΩ μας, μπορούμε να πάμε στην ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ των ανθρώπων, το σχολείο ή άλλη ομάδα. Ανοίγουμε το βλέμμα μας στους άλλους, κάνουμε φίλους και φερόμαστε έντιμα, συμμετέχουμε σε δράσεις, τολμάμε να είμαστε διαφορετικοί, τιμάμε την κληρονομιά που μεταδόθηκε από γενιά σε γενιά. Κάνουμε μια μικρή αρχή, ένα μικρό βήμα. Καμιά μεγάλη ιδέα δεν ξεκίνησε με πάταγο. Όλα ξεκινούν με την απλότητα, με την πίστη ότι κάνω κάτι καλό.

    Εθελοντισμός~ Μην περιμένεις τα πάντα από επίσημους φορείς, ανάλαβε να συνδράμεις στην αλλαγή που θέλεις να δεις.

    Πες όχι στο μπούλινγκ~ ύψωσε το ανάστημά σου, πες όχι σε κάθε μορφή εκφοβισμού και απειλής.

    Υπάρχουν άνθρωποι που έκαναν κάποια ή όλα τα παραπάνω σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Αυτοί αποτελούν έμπνευση για όλους. Η Μαλάλα, η Γκρέτα και άλλοι. Άνθρωποι που ήθελαν να ακουστεί η φωνή τους και τα κατάφεραν.

    ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ

    Το ευρύτερο πεδίο της κοινότητας είναι η ανθρωπότητα. Εδώ μπαίνουμε στην έννοια του ακτιβισμού. Δεν θα γίνεις όμως ακτιβιστής από μόδα. Θα πρέπει να γίνεις έχοντας συνειδητοποιήσει τον σκοπό σου. Ξέρεις τα δικαιώματα των παιδιών; Μπορείς να τα υπερασπιστείς; Ξέρεις τι είναι η διάκριση και πώς αντιμετωπίζεται;

    Οργάνωσε την καμπάνια σου, συγκέντρωσε χρήματα (ενδιαφέρουσες ιδέες εντός), πάρε μέρος σωστά σε μια πορεία διαμαρτυρίας για ένα θέμα που έχει μεγάλη αξία για σένα, αναγνώρισε τα fake news και μην παρασύρεσαι από αυτά. Θα χάσεις μεγάλο μέρος της δυναμικής σου.

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Η προστασία του περιβάλλοντος και των ζώων είναι οι πλέον κεφαλαιώδεις μορφές ακτιβισμού αυτή τη στιγμή. Ποια ζωή ονειρεύεσαι για το μέλλον; Ποια διεκδικείς; Τι μπορείς να κάνεις για την κλιματική αλλαγή; Μπορείς να κάνεις πολλά μικρά και ίσως μεγάλα πράγματα για όλα αυτά.

    Το Πώς θα φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο είναι πρωτίστως Πώς μπορούμε να φτιάξουμε έναν καλύτερο εαυτό. Γιατί αυτό είναι η προϋπόθεση για οτιδήποτε δημόσιο. Πολύ καλά δομημένο περιεχόμενο, πλασαρισμένο έξυπνα, σε πολλά επιμέρους υποκεφάλαια, με ευχάριστη συνολική διάταξη εικόνων και πληροφοριακών κειμένων, αλλά κυρίως με πολύ καλή συνολικά προσέγγιση, δίχως φτηνές κορόνες εύκολου εντυπωσιασμού. Και βασικά, προσπαθεί να εμπνεύσει, να κάνει ένα παιδί…

    …να πιστέψει ότι είναι πολίτης, ότι έχει δυνατότητες να επηρεάσει, ότι μπορεί να αλλάξει πράγματα στον κόσμο όπου ζει.

    Παιδιά αισιόδοξα, παιδιά με πίστη, με γνώση, με αξιακό κώδικα που συμπεριλαμβάνει και άλλα πράγματα πέραν του εγώ, εμένα, είμαι. Αυτά τα παιδιά θέλουμε να δούμε στο σπίτι μας, στα σχολεία μας, στις κοινότητές μας, στη χώρα μας, στον κόσμο όλο.

    Ε, αυτό είναι ένα βιβλίο που το δουλεύει πολύ καλά όλο αυτό.

    Το προτείνουμε.

    Για παιδιά 7-11 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Ιδέες

    1. Διαμαρτυρηθήκατε ποτέ με το παιδί σας για κάτι; Για ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο στο πεζοδρόμιό σας, για μια κλειστή ράμπα για αναπήρους; Τι μπορούμε να κάνουμε; Μια επιστολή στον δήμαρχο και την τροχαία ίσως; Μια αφίσα που θα διακινήσουμε προκειμένου να βρούμε συμπολίτες μας που συμφωνούν;
    2. Γραφτήκατε ποτέ σε κάποιον σύλλογο προστασίας κάποιου ζώου ή κάποιας περιοχής Natura; Συμμετείχατε σε κάποιον καθαρισμό ακτής; Ή ακόμα καλύτερα, όταν πηγαίνετε στη θάλασσα, καθαρίζετε τον χώρο σας και λίγα τετραγωνικά ακόμα από ακαθαρσίες που άφησαν οι προηγούμενοι; Ναι, είναι δική μας δουλειά.
    3. Γραφτήκατε σε κάποια δημοτική ή μεγαλύτερη βιβλιοθήκη; Το διάβασμα ενισχύει το ομαδικό πνεύμα, τη γνώση, τη φαντασία, τη διάθεση για προσφορά.
    4. Ποιο είναι το δικό σας αποτύπωμα στον πλανήτη; Σβήνεις τα φώτα που δεν χρησιμοποιείς; Πηγαίνεις σε κάποιες δουλειές σου με τα πόδια; Χρησιμοποιείς άλλες μορφές ενέργειας (π.χ. ηλιακή); Τρως προϊόντα που παράγονται στον τόπο σου και δεν χρειάζονται χιλιόμετρα για να φτάσουν σε σένα;

    Έτσι αλλάζει ο κόσμος. Αργά; Ναι. Αλλά αλλάζει.

    Διακρίσεις

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Eric Clapton – Change The World

    IMAGINE. (Ultimate Mix, 2020) – John Lennon & The Plastic Ono Band (with the Flux Fiddlers) HD

    They Call Me Trinity – Instrumental Version – Juan Antonio Toledano Fernández

    Ne m’oublie pas- Rene Aubry

    WE ARE THE WORLD OFFICIAL 35th ANNIVERSARY VIDEO 2020

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Πώς θα φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο
    Συγγραφέας: Keilly Swift
    Εικονογράφηση:
    Rhys Jefferys
    Τίτλος πρωτοτύπου: How to make a better world
    Μετάφραση: Ιλάειρα Διονυσοπούλου
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Οκτώβριος 2020
    Επιμέλεια: Λύντη Γαλάτη
    Προσαρμογή εξωφύλλου: Νατάσσα Χαραλαμπίδη
    Σελίδες: 96
    Μέγεθος: 22 Χ 26
    ISBN:
    978-960-653-125-5

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular