More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο0-2 ετώνΟ πρώτος μου Βαν Γκογκ και Μονέ: ζωγράφοι "μετά μουσικής" για μικρά...

    Ο πρώτος μου Βαν Γκογκ και Μονέ: ζωγράφοι “μετά μουσικής” για μικρά παιδιά

    Στο ELNIPLEX τις τέχνες τις παντρεύουμε καιρό τώρα αφού θεωρούμε ότι τα παιδιά πρέπει να βιώνουν την άμεση σύνδεση και συνύπαρξή τους. Στο τέλος των παρουσιάσεών μας συχνά θα βρείτε σχετικές μουσικές και τραγούδια, ενώ είναι πολλές οι συνδέσεις που κάνουμε σε διάφορα άρθρα. Το βιβλίο με τη μουσική είναι άρρηκτα δεμένα. Αλλά και οι πίνακες έχουν μέσα τους μουσική. Και πολλή μάλιστα.

    Μια έξοχη ιδέα είχε η Σεβερίν Κορντιέ η οποία, εντάξει, αρχικά έκανε το προφανές να συστήσει στα παιδιά κλασικούς συνθέτες (δείτε εδώ) όπου ακούμε μέρος πασίγνωστων μελωδιών τους με μικρές επεξηγήσεις. Αλλά τώρα το τερμάτισε εξωφρενικά. Πίνακες ζωγραφικής και οι μεγάλοι ζωγράφοι μετά μουσικής!

    Ο Βαν Γκογκ να ζωγραφίζει την Έναστρη νύχτα (1889, ΜΟΜΑ Νέας Υόρκης) ένα χρόνο πριν πεθάνει, κοιτάζοντάς την και ακούγοντας το Nocturne in E-flat major, Op. 9, No. 2 του Σοπέν (1830), το οποίο ο συνθέτης έγραψε μόλις στα είκοσί του. Ή Τα Ηλιοτρόπια (1888, Άμστερνταμ), έναν χρόνο νωρίτερα με τη μελωδία του Hungarian Dance No. 5 του Μπραμς (1867).

    Τι θαυμάσια ιδέα! Να γνωρίζουμε έναν ζωγράφο υπό τους ήχους υπέροχων μουσικών! Να μαθαίνουμε ότι τα ηλιοτρόπια ήταν τα αγαπημένα του λουλούδια γι’ αυτό και τα απεικόνισε σε επτά πίνακες, να τον βλέπουμε να κοιτάζει έναν από αυτούς, να ακούμε τον γεμάτο ενέργεια Ουγγρικό Χορό και να τον φανταζόμαστε να ζωγραφίζει με πάθος τα ηλιοτρόπιά του.

    Αυτήν ακριβώς την ιδέα μπορούμε να εφαρμόσουμε κι εμείς είτε διαβάζοντας βιβλία, είτε ζωγραφίζοντας. Αφήστε τη μουσική, άλλοτε διακριτικά και άλλοτε δυναμικά να δώσει τη δική της ενέργεια στα χρώματα, τις αντιθέσεις, τις λέξεις. Να απελευθερώσει τα μοναδικά συναισθήματα αυτής της “διένεξης” και να ανασυνθέσει το καινούριο.

    Το ίδιο μαγικός είναι και Ο Πρώτος μου Μονέ όπου ο περίφημος Γάλλος ιμπρεσιονιστής μας αποκαλύπτεται σε έξι μοναδικές του στιγμές. Έτσι, τον βλέπουμε στην Εντύπωση Ανατέλλοντος Ηλίου υπό τους ήχους του Μωρίς Ραβέλ (Αντανακλάσεις), να κοιτάζει τον κόσμο στην αποβάθρα του Σταθμού Σαιν Λαζάρ (1877, Μουσείο Ορσέ) με την Arlesienne Suite No. 2: Farandole του Bizet ή να ζωγραφίζει την εκπληκτική του Κίσσα με το πιτσικάτο Sylvia του Λεό Ντελίμπ (1876).

    Δύο απολαυστικά βιβλία με 6+6 πίνακες ζωγραφικής και ισάριθμες κλασικές στιγμές μουσικής σε μια μοναδική σύμπραξη.

    Σημαντικό: δεν αφήνουμε τα βιβλία απλά στα χέρια των παιδιών περιμένοντας να τους μιλήσουν. Στεκόμαστε δίπλα τους, ξεφυλλίζουμε μαζί, ακούμε τις μουσικές, χορεύουμε, κάνουμε κινήσεις, λέμε ιστορίες για τις παπαρούνες και την κίσσα του Μονέ, για τους ανθρώπους που φεύγουν από τον σταθμό, για το δωμάτιο στην Αρλ του Βαν Γκογκ, το κρεβάτι, τις μπότες του ζωγράφου, τον κήπο με τις ίριδες, μυρίζουμε τα λουλούδια. Δεν αφήνουμε τα βιβλία μόνα τους. Τα ζωντανεύουμε με όποιον τρόπο μπορούμε. Αφήνουμε τη φαντασία μας, τσαλακωνόμαστε, δίνουμε χρόνο από τη ζωή μας στο παιδί. Έτσι τα βιβλία αυτά γίνονται πραγματικά σπουδαία για την ανάπτυξη, νοητική, συναισθηματική, ενός παιδιού.

    Για παιδιά από λίγων μηνών μέχρι περίπου 3 ετών.

    Διακρίσεις

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Nocturne in E-flat major, Op. 9, No. 2 – Chopin
    Hungarian Dance No. 5– Brahms
    Αντανακλάσεις– Ravel
    Arlesienne Suite No. 2: Farandole– Bizet
    Sylvia– Delibes

    και άλλα που θα βρείτε εντός των βιβλίων

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο πρώτος μου Βαν Γκογκ
    Ο πρώτος μου Μονέ
    Τίτλος πρωτοτύπου: Mon petit Van Gogh en musique
    Mon petit Monet en musique
    Συγγραφή: Emilie Collet, Mathieu Grousson
    Εικονογράφηση: Severin Cordier
    Σειρά : Βιβλία με ήχους, Mon Petit…
    Εκδόσεις: Πατάκης, Οκτώβριος 2020
    Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
    Διόρθωση: Βασίλης Τζούβαλης
    DTP: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Σελίδες: 14
    Μέγεθος: 15,5 Χ 17
    ISBN: 978-960-16-8914-2
    978-960-16-8913-5

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular