More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΠώς να κατασκευάσεις έναν Σιδηρόδρομο, του Μάρτιν Σοντόμκα

    Πώς να κατασκευάσεις έναν Σιδηρόδρομο, του Μάρτιν Σοντόμκα

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 6+ (target 7-11) – Εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων για παιδιά

    Η Δίολκος ήταν “σιδηρόδρομος” μήκους 6 χλμ., που μετέφερε τα πλοία πέρα από τον Ισθμό της Κορίνθου τον 6ο αιώνα π.Χ.
    WIKIPEDIA

    Μετά το Πώς να κατασκευάσεις ένα αεροπλάνο, και το Πώς να κατασκευάσεις μια μοτοσυκλέτα, Ο Μάρτιν Σοντόμκα παρουσιάζει το τρίτο μικρό εγχειρίδιο κατασκευής, αυτή τη φορά ενός σιδηροδρόμου.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ή είμαστε πολύ καλοί μαθητές ή τον έχουμε εξαπατήσει. Ο Μάρτιν Σοντόμκα μοιάζει να πιστεύει στις ικανότητες αλλά και στην περιέργεια μικρών και μεγάλων. Έτσι μετά τα αεροπλάνα και τις μοτοσυκλέτες, ο συγγραφέας/ εικονογράφος έβαλε τον πήχη ακόμη πιο ψηλά και ετοίμασε ένα ταξίδι πάνω σε ράγες αλλά και πίσω στον χρόνο, στην εποχή του ατμού.

    Αυτή τη φορά οι σελίδες με τις οδηγίες αυξήθηκαν λίγο και έγιναν 80. Βλέπετε τα τρένα πιάνουν μεγαλύτερο χώρο. Πάμε λοιπόν να ακολουθήσουμε τον οδηγό μας σε ένα περιπετειώδες και συναρπαστικό ταξίδι πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα στην εποχή που ο ατμός αποκαλύπτει τη μεγάλη-κρυμμένη μέχρι τότε- δύναμη του.

    Εσείς γνωρίζετε κάποια από τα παρακάτω εξαρτήματα;

    Τι είναι ο διωστήρας; Η ολισθαίνουσα βαλβίδα; Ο σωλήνας απαγωγής; Η αύλακα απορροής; ροή κορεσμένου ατμού;

    Φαντάζομαι πως λίγοι θα γνωρίζετε. Ας αφήσουμε λοιπόν τον Μάρτιν Σοντόμκα να μας αποκαλύψει τα μυστικά τον πρώτων σιδηροδρόμων.

    Πέρα από εννέα λόφους και εννέα ποταμούς
    ζούσε ένας βασιλιάς
    και αυτός ο βασιλιάς θα έφερνε σήραγγες που θα περνούσαν μέσα από λόφους
    και γέφυρες που θα περνούσαν πάνω από ποταμούς
    και έναν σιδερένιο δράκο, που ξερνούσε φλόγα και καπνό
    που προκαλούσε μεγάλη έκπληξη στον κόσμο.

    Πώς άραγε γινόντουσαν οι μεταφορές και οι μετακινήσεις πριν τον σιδηρόδρομο; Πώς φτιάχτηκαν οι πρώτες ατμομηχανές; Πώς κατάφεραν οι άνθρωποι, 170 χρόνια πριν, δίχως τα σύγχρονα τεχνικά μέσα να κατασκευάσουν γέφυρες πάνω από ορμητικά ποτάμια, να διανοίξουν σήραγγες μέσα στα άγρια βουνά και να διασχίσουν τα δύσβατα και επικίνδυνα δάση;

    Μια μεγάλη συνεδρίαση Υπουργών διεξαγόταν στο Royal City παρουσία του Βασιλιά Ιωσήφ Α’. Το κύριο θέμα της συνόδου ήταν η κατασκευή ενός σιδηροδρομικού δικτύου. Ο Βασιλιάς είχε μεγάλη επιθυμία να συμβεί αυτό αλλά ποιος θα πλήρωνε για ένα τέτοιο εργό και ποιος θα το υλοποιούσε;

    Μετά από συζητήσεις και διαπραγματεύσεις, η απόφαση ελήφθη. Η Μοναρχία θα κατασκευάσει τις δικές τις ατμομηχανές. Απευθύνθηκαν λοιπόν σε ένα από τα τρία πιο επιτυχημένα εργοστάσια της χώρας. Εκείνο που θα παράγει την καλύτερη ατμομηχανή θα γίνει ανάδοχος του έργου.

    Ένας Βαρόνος, ένας εργατικός και συμπαθητικός ποντικός, ο Max Rezner, ο οποίος εργαζόταν ως εργάτης συναρμολόγησης στο Μηχανουργικό Εργοστάσιο του Βαρόνου Koch, ο Αrnold που ως πολιτικός μηχανικός κλήθηκε να μελετήσει ενδελεχώς τις κλήσεις και να εντοπίσει την καλύτερη διαδρομή, αλλά και ομάδες μηχανικών, τοπογράφων και εργατών θα προσπαθήσουν να φέρουν εις πέρας την δύσκολή αυτή αποστολή.

    Εστιάζοντας

    Όλη η ιστορία των πρώτων σιδηροδρόμων και η γεωγραφικές – τοπογραφικές αξιολογήσεις αλλά και η τεχνική περιγραφή της κατασκευής μιας ατμομηχανής εξελίσσεται μέσα από την ιστορία του μικρού ποντικού Max, τον συναδέρφων και των φίλων του.

    Η ποντικο-πολιτεία εκτός από ότι θα έρθει αντιμέτωπη με τις εξελίξεις και πρόοδο η οποία θα φέρει ανατροπές στη ροή της ζωής, οι πολίτες τις και ειδικά εκείνοι που θα έχουν άμεση συμμετοχή στο μεγαλεπήβολο αυτό έργο, θα μάθουν για όλα τα διαφορετικά εξαρτήματα από τα οποία απαρτίζεται μια ατμομηχανή και τον τρόπο συναρμολόγησής της, παράλληλα θα κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας και οδήγησής της. Το πιο σημαντικό όμως μάθημα που θα πάρουν είναι πως η συνεργασία μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλειώδη έργα ικανά να αλλάξουν τη ροή της ιστορίας.

    Το Πώς να κατασκευάσεις έναν Σιδηρόδρομο δεν είναι μόνο ένα εγχειρίδιο κατασκευής μιας ατμομηχανής αλλά αποτελεί και μια μικρή και περιεκτική αναδρομή στην ιστορία των σιδηροδρόμων. Ο Μάρτιν Σοντόμκα αυτή τη φορά πιο αναλυτικός, με το κείμενο να καταλαμβάνει περισσότερο χώρο αλλά πάντα με άξονα τη δύναμη της φιλίας και την αξία της συνεργασίας, θα προσπαθήσει μέσα από το γνωστικό αυτό ταξίδι στην εποχή του ατμού, παρουσιασμένο με τη μορφή ενός τεχνικού παραμυθιού, να παρουσιάσει σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες τη λειτουργία και τη χρησιμότητα των σιδηροδρομικών γραμμών αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι πρόγονοί μας, στην κατασκευή.

    Ο Μάρτιν Σοντόμκα αναλαμβάνει και πάλι τον ρόλο του εικονογράφου, δημιουργώντας εικόνες υψηλής αισθητικής δουλεμένες στη λεπτομέρεια, με ρετρό αισθητική και “λερωμένα” χρώματα, πλαισιώνοντας το κείμενο βοηθώντας τον αναγνώστη να κατανοήσει πλήρως ακόμα και τις πιο δυσνόητες τεχνικές περιγραφές.

    Το σειρά Τεχνικών παραμυθιών του Μάρτιν Σοντόμκα, κυκλοφορεί ήδη σε 24 χώρες. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Historical Quest σε μετάφραση της Άννας Τσακαλίδου, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Τσέχικης Δημοκρατίας.

    Για παιδιά από 6 ετών και άνω

    Εκδόσεις Historical Quest

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Flatt and Scruggs-Big Black Train

    The Highwaymen – City of New Orleans

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Πώς να κατασκευάσεις έναν Σιδηρόδρομο
    Τίτλος πρωτοτύπου: Jak postavit železnici: Technická pohádka ze století páry
    Συγγραφέας: Martin Sodomkα
    Εικονογράφος: Martin Sodomka
    Εκδόσεις: Historical Quest, Απρίλιος 2023
    Μετάφραση: Άννα Τσακαλίδου
    Υπεύθυνος έκδοσης: Γιάννης Χρονόπουλος
    Σελίδες: 80
    Μέγεθος: 21 Χ 21
    ISBN: 978-618-81330-8-2

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular