More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΣκανταλιάρη Άλφονς, της Γκουνίλα Μπέργκστρομ

    Σκανταλιάρη Άλφονς, της Γκουνίλα Μπέργκστρομ

    «Αυτός είναι ο ‘Αλφονς, είναι πέντε χρονών. Σήμερα ήρθε να επισκεφτεί τη γιαγιά του. Στο σπίτι της γιαγιάς είναι και τα μεγάλα του ξαδέρφια. Είναι εφτά και εννιά, πηγαίνουν σχολείο, φοράνε ρολόι και ξέρουν να διαβάζουν. Ο Άλφονς είναι ο μικρότερος.
    Είναι βαρετό.
    Τον μικρότερο δεν τον παίζουν πάντα.»

    Τα παιδιά περνάνε ωραία με τη γιαγιά. Δεν βιάζεται ποτέ, είναι πάντα χαμογελαστή και καλή. Παίζει με τα παιδιά και τα κερνάει νόστιμα μπισκότα. Τους δίνει όσα μπισκότα θέλουν! Τρώνε άπειρα. Ύστερα η γιαγιά λέει να αφήσουν μερικά μπισκότα για να τα απολαύσουν μαζί με το χυμό τους και προτείνει να παίξουν χαρτιά. Τα ξαδέρφια συμφωνούν αρκεί να μην παίξει μαζί τους ο Άλφονς. Τον θεωρούν μικρό κι ανώριμο για ένα τέτοιο παιχνίδι. Για να παρηγορηθεί ο Άλφονς παίρνει άλλο ένα μπισκότο. Τα ξαδέρφια του διαμαρτύρονται. Όμως, η γιαγιά τους θυμίζει πως είπαν ότι ο Άλφονς είναι μικρός και δεν καταλαβαίνει.

    Ο Άλφονς μένει μόνος και λυπημένος στην κουζίνα. Ακούει τους υπόλοιπους να διασκεδάζουν παίζοντας με «τα καρό και τις σκούπες». Κοιτάζει το κουτί με τα μπισκότα στο πάνω ράφι της κουζίνας. Είναι μικρός και δεν το φτάνει… αν πάρει όμως το σκαμνάκι σίγουρα θα τα καταφέρει!

    Όσο οι μεγάλοι παίζουν «κούπες και μποστάνια» ο Άλφονς καταβροχθίζει τα πεντανόστιμα μπισκότα. Μετά από αρκετή ώρα τα ξεδέρφια τον φωνάζουν για να δουν μαζί το άλμπουμ της γιαγιάς. Τότε η ζαβολιά αποκαλύπτεται. Πως να μαλώσουν όμως κάποιον τον οποίον έχουν αποκαλέσει μικρό; Κι αν ο Άλφονς δεν καταλαβαίνει τα παιχνίδια των “μεγάλων” μπορεί να καταλάβει μια απαγόρευση; Ή μήπως τελικά ο Άλφονς καταλαβαίνει περισσότερα από όσα νομίζουν;

    Ο Άλφονς είναι ο ήρωας μιας σειράς παιδικών βιβλίων από τη Σουηδία και αποτελεί σήμερα, 33 χρόνια μετά, κλασικό έργο της παιδικής λογοτεχνίας.Τα βιβλία έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες 30 γλώσσες και περιγράφουν στιγμές από την καθημερινή ζωή ενός τετράχρονου αγοριού, του Άλφονς.  Η συγγραφέας, εικονογράφος και δημοσιογράφος Γκουνίλα Μπέργκστρομ δημιούργησε τον Άλφονς (Άλφι) για πρώτη φορά το 1972 αλλά παραμένει σταθερά στην πρώτη σειρά των προτιμήσεων των αναγνωστών και είναι ο πρωταγωνιστής σε πολλές, μικρές εικονογραφημένες ιστορίες. Οι ιστορίες του Άλφονς μάλιστα στη Σουηδία έχουν μεταφερθεί στο θέατρο και τον κινηματογράφο. 

    Ο Άλφονς, ο μικρός ήρωας που εμπνεύστηκε η Γκουνίλα Μπέργκστρομ, είναι ένα συνηθισμένο αγόρι. Τα περιστατικά της ζωής του είναι επίσης οικεία και καθημερινά. Αν αναρωτιέστε λοιπόν, για τη μαγεία και για τις απολαυστικές στιγμές ανάγνωσης κρύβονται ακριβώς εκεί. Στην απλότητα, το χιούμορ και την έξυπνη παρουσίαση περιστατικών της καθημερινότητας που όλοι έχουμε ζήσει. 

    Το σύντομο κείμενο, οι λιτές εικόνες και τα αστεία, γεμάτα νόημα περιστατικά κερδίζουν τον αναγνώστη και μπορούν κάλιστα να αποτελέσουν αφορμή για συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων κι εμπειριών.Η τριτοπρόσωπη αφήγηση “απενοχοποιεί” τα γεγονότα και η ιστορία πάντα ολοκληρώνεται με μια λύση στην έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. 

    Στην Ελλάδα κυκλοφορούν πέντε βιβλία της σειράς από τις εκδόσεις Μάρτης που ξεχωρίζουν για τις επιλογές και την αισθητική των βιβλίων τους.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Σκανταλιάρη Άλφονς!
    Τίτλος πρωτοτύπου: Listigt, Alfons Alberg, (Raben & Sjogren)
    Συγγραφέας: Μπέργκστορμ Γκουνίλα
    Εικονογράφηση: Μπέργκστορμ Γκουνίλα
    Εκδόσεις: Μάρτης, 2016
    Σελίδες: 34
    Μέγεθος: 18 Χ 24
    ISBN: 978-618-81193-7-6

     

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular