More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο12-15 ετώνΜε λίγη τύχη – Τομ Γκέιτς, της Λιζ Πίτσον

    Με λίγη τύχη – Τομ Γκέιτς, της Λιζ Πίτσον

    Με λίγη τύχη, είναι ο τίτλος του έβδομου βιβλίο της σειράς Τομ Γκέιτς από την αγγλίδα συγγραφέα  Liz Pichon με ήρωα το εντεκάχρονο αγόρι. Ο Τομ Γκέιτς, ο ήρωας που αγαπήθηκε και ταυτίστηκε με εκατοντάδες παιδιά, επιστρέφει και μπλέκει σε νέες  περιπέτειες.
    “Ο  μπαμπάς μου και φυσικά η μαμά μου θεωρούν πως βλέπω πολλή τηλεόραση. Εγώ πάλι όχι, βλέπω μόνο αυτά που μ’ενδιαφέρουν.  Συνέχεια μου λένε πως μπορώ να κάνω πολλά άλλα πράγματα αντί να χαζεύω μπροστά στην οθόνη, να βγω έξω, να πάω στο πάρκο, να φωνάξω τους γείτονες να παίξουμε. Καλά δεν καταλαβαίνουν πως δεν είμαι πια τεσσάρων χρονών ; Αφήστε που η καινούρια γειτόνισσα δεν είναι και τόσο φιλική, έχει και έναν απαίσιο γάτο που όλο τον κήπο μας σκαλίζει. Όσο για τους φίλους μου έρχονται σπίτι όταν έχουμε πρόβα με το συγκρότημα, όχι για να παίξουμε. Και για την βόλτα στο πάρκο, τι να πω ; Αν είχαμε σκύλο, θα χαιρόμουν πάρα πολύ να πηγαίνω. Αλλά σκύλο ούτε να το φανταστώ, βλέπετε έχει αλλεργία η Ντίλια, η αδελφή μου ( κι εγώ σε εκείνη).  Τι να κάνω όμως όταν η μαμά και ο μπαμπάς με αγριοκοιτάζουν, παραδίνομαι και κλείνω μόνος μου την τηλεόραση.
    ΟΚ  και τώρα τι κάνω ;”
    Ο μπαμπάς καταφέρνει να πείσει  τον Τομ να ασχοληθεί με κάτι άλλο, εκτός από την τηλεόραση. Έτσι φτιάχνουν μαζί έναν χαρταετό και πηγαίνουν  στο πάρκο για να τον πετάξουν. Εκεί θα συναντήσει τον ενοχλητικό συμμαθητή του, τον Μάρκους Μέλντροου και ο Τομ θα έρθει αντιμέτωπος για άλλη μια φορά με τα πειράγματα και τις αποδοκιμασίες του.
    Θα είναι τελικά τόσο διασκεδαστική η βόλτα στο πάρκο ;                 

    Πίσω στο σπίτι ο μπαμπάς και η μαμά συνεχίζουν να γκρινιάζουν στον Τομ για την τηλεόραση. Η Ντίλια (η έφηβη αδελφή του Τομ) γίνεται ακόμα πιο κυκλοθυμική, έξτρα κατσούφα, απαιτητική. Η γάτα των γειτόνων εξακολουθεί να σκαλίζει το κήπο….  ώσπου μια πρόσκληση για τσάι φτάνει. Είναι από τους καινούριους γείτονες. Ξέρετε αυτούς με την αντιπαθητική κόρη. Η μαμά θα ενθουσιαστεί αλλά ο Τομ…

    Ευτυχώς ! Είναι η Εβδομάδα Νέων Εμπειριών στο σχολείο, που σημαίνει μαθήματα με απίθανα θέματα, όπως το μαγείρεμα πίτσας και η δημιουργία ταινιών. Ο Τομ είναι ενθουσιασμένος γιατί η αλήθεια είναι πως τα μαθήματα, τις εργασίες και το διάβασμα τα βρίσκει βαρετά.
    Αυτό που δεν ξέρει ο Τομ είναι πως εκτός από εβδομάδα νέων εμπειριών …..είναι και εβδομάδα επιθεώρησης.  

    Ξέχασα να σας πω όμως το πιο σημαντικό.
    Ο Τομ μαζί με τον Ντέρεκ και τον Νόρμαν έχουν δημιουργήσει ένα ροκ συγκρότημα. Πρέπει να κάνουν πολλή δουλειά στις πρόβες για τον μεγάλο διαγωνισμό του περιοδικού ROCK. Έχουνε πολύ χρόνο ακόμα μπροστά τους – έτσι νομίζουν- οπότε δε τους πιάνει πανικός.
    Ακόμα!

    Σε ‘όλες του τις περιπέτειες, σύμμαχός του… η Τύχη…
    Πολλή ή λίγη δεν έχει σημασία, αρκεί να υπάρχει.
    Προεφηβικές αναζητήσεις, ανησυχίες, προβληματισμοί, κοινωνικές σχέσεις, αξίες, ανταγωνισμοί, σκανταλιές, φιλίες, αντιπάθειες  περιπλέκονται δημιουργώντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση με άφθονο χιούμορ σε παρασύρει και σε προκαλεί να εισβάλεις στη ζωή ενός ανήσυχου μικρού, σαν να διαβάζεις το ημερολόγιό του.

    Τα ιδιαίτερα ασπρόμαυρα σκίτσα (της ίδια της συγγραφέως), οι εκκεντρικές γραμματοσειρές, οι λεζάντες, τα σχέδια που εμφανίζονται εκεί που δεν το περιμένεις, χαρίζουν τη δική τους δυναμική ζωντανεύοντας το κείμενο και κάνουν το ταξίδι αυτό στη ζωή του μικρού ήρωα ακόμη πιο ευχάριστο.

    Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου υπάρχουν οδηγίες για να κατασκευάσετε τον δικό σας χαρταετό…. και με λίγη τύχη, θα πετάξει.

    Η μετάφραση της Χαράς Γιαννακοπούλου είναι πολύ ζωντανή αν και δύσκολη λόγω των αρκετών ιδιωματισμών (αργκό) του πρωτότυπου κειμένου.                        

    Με την- όχι και τόσο λίγη- Τύχη, της Liz Pichon, οι εκδόσεις Παπαδόπουλος παρουσιάζουν ένα ακόμη όμορφο βιβλίο για παιδιά από 8 χρονών…

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Με λίγη τύχη – Τομ Γκέιτς
    Συγγραφέας: Liz Pichon
    Εικονογράφηση: Liz Pichon
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Φεβρουάριος, 2017
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Αντωνία Κιλεσσοπούλου
    Σελίδες: 272
    Μέγεθος: 20,5 x 14,5
    ISBN: 978-960-569-649-8

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular