More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΓλώσσαΣούξου Μούξου Μανταλάκια: ιδέες μανταλωμένες!

    Σούξου Μούξου Μανταλάκια: ιδέες μανταλωμένες!

    parousiologioΑδυναμία στις μπουγάδες δεν είχα ποτέ ούτε εντός ούτε εκτός τάξης. Τα μανταλάκια όμως και δη τα ξύλινα είναι, πώς να το κάνουμε, μια εξαιρετική εφεύρεση και όσοι συνηθίζετε να σερφάρετε σε ξένα blog θα τα έχετε δει να αξιοποιούνται ποικιλοτρόπως. Εν ολίγοις δεν ανακαλύψαμε την Αμερική, θα σας δείξουμε, όμως, πως τα αξιοποιήσαμε στη δική μας τάξη:

     

    • Παρουσιολόγιο: Θα χρειαστείτε  χαρτόνι κουσέ, σπάγγο ή κορδέλα, ξύλινα μανταλάκια (ένα για κάθε μαθητή), φωτογραφίες των παιδιών και καρτέλες ονομάτων. Η κατασκευή είναι απλή: κόβουμε το χαρτόνι σε μια στενή παραλληλόγραμμη λωρίδα, κολλάμε κατά μήκος τις φωτογραφίες και τα ονόματα των παιδιών, προσθέτουμε τον σπάγκο και το παρουσιολόγιο είναι έτοιμο για κρέμασμα. Σε ένα καλάθι δίπλα στην κατασκευή τοποθετούμε τα μανταλάκια με τα ονόματα των παιδιών. Στην κορυφή μπορείτε να έχετε και μια ομαδική φωτογραφία της τάξης σας, είναι όμορφο κι ενισχύει το αίσθημα της ομαδικότητας.

    Σημ. Σε έναν κόσμο κατά κύριο λόγο πλασμένο για δεξιόχειρες, μη διστάσετε να κάνετε τη διαφορά, γράψτε τα ονόματα στα μανταλάκια με τέτοιο τρόπο ώστε να προϋποθέτουν πιάσιμο από την αριστερή πλευρά του χαρτονιού, είναι μια καλή άσκηση λεπτής κινητικότητας για τους δεξιόχειρες και μια δικαίωση για τους αριστερόχειρες.

    • Η Μπουγάδα της Τέχνης: Θα χρειαστείτε μόνο ξύλινα μανταλάκια με τα ονόματα των παιδιών κι ένα σχοινάκι  στερεωμένο στον τοίχο σε αντικατάσταση του φανελοπίνακα. Τα παιδιά μπορούν να αναρτούν εκεί τα έργα, αρχικά τα δικά τους, αργότερα και των φίλων τους τοποθετώντας τα μανταλάκια με τα σωστά ονόματα για τα έργα Τέχνης.

    mantalakia

    Σημ.  Με ανάλογο τρόπο μπορείτε όταν αργότερα ασχοληθείτε και με τη Μουσειακή Αγωγή να “απλώνετε” και την μπουγάδα των Ζωγράφων.

    • Μανταλάκι-μανταλάκι φτιάχνεται το παρεάκι: Είναι αρχή της χρονιάς κι είναι ωραίο τα παιδιά να ανακαλύπτουν ότι μεταξύ τους έχουν κοινά ενδιαφέροντα, καθώς αυτό βοηθάει και στη δημιουργία θετικού κοινωνικοσυναισθηματικού κλίματος στην τάξη. Δώστε στα παιδιά 4-5 μανταλάκια με το όνομά τους . Χρησιμοποιείστε αντικείμενα ή καρτέλες με παιδικούς ήρωες, παιχνίδια, φαγητά, χρώματα κ.α. και καλέστε τα παιδιά να βάλουν το μανταλάκι τους στο αγαπημένο τους αντικείμενο. Π.χ.  Ας πάμε να βάλουμε το μανταλάκι μας στο αγαπημένο μας χρώμα, έπειτα στο αγαπημένο παιχνίδι κλπ . Το παιχνίδι ολοκληρώνετε με ομαδικές παρουσιάσεις: Eίμαστε η Γωγώ, ο Άγγελος, ο Κλαούντιο και η Άννα και αγαπημένο μας χρώμα είναι το κόκκινο! Η παρέα για το αγαπημένο παιχνίδι όμως θα έχει διαφορετική σύνθεση.

    Σημ. Όπως θα έχετε ήδη σκεφτεί, το παιχνίδι αυτό μπορεί να οδηγήσει λίγο αργότερα και στη δημιουργία πίνακα διπλής εισόδου

    Αν δεν έχετε ήδη, προμηθευτείτε ξύλινα μανταλάκια. Είναι οικολογικά, φτηνά και είμαστε σίγουροι ότι θα τα αξιοποιήσετε με εξαιρετικά ευφάνταστους τρόπους! Καλή διασκέδαση!

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular