More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΑτζένταΘέατρο"Στην Κιβωτό στις Οκτώ" το ραντεβού ειναι ακριβές και εντυπωσιακό

    “Στην Κιβωτό στις Οκτώ” το ραντεβού ειναι ακριβές και εντυπωσιακό

    Γερμανία, Καρλσρούη, 2006. Στο Badisches Staatstheater ανεβαίνει για πρώτη φορά ένα θεατρικό έργο για παιδιά σε δύο πράξεις. Ακολουθούν αναρίθμητες θεατρικές σκηνές της χώρας. Κερδίζει αρκετά βραβεία και ακολούθως γίνεται ραδιοφωνικό θεατρικό έργο καθώς και βιβλίο λίγο καιρό αργότερα. Πρόκειται για το πολυβραβευμένο «Στην Κιβωτό στις οκτώ» (An der Arche um acht) του Γερμανού συγγραφέα Ulrich Hub. Δέκα χρόνια μετά από εκείνη την παράσταση στην Καρλσρούη, ο πάντοτε καινοτόμος Ηλίας Καρελλάς διασκευάζει το σπουδαίο αυτό κείμενο στην παιδική σκηνή του θεάτρου Κάππα (Κυψέλης 2). Για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

    Δεν πρόκειται για ένα όποιο κι όποιο έργο αλλά για ένα διαμάντι της παγκόσμιας λογοτεχνίας και δραματουργίας. Το έργο έχει αποσπάσει, μεταξύ άλλων, τα βραβεία Deutscher Kindertheaterpreis (2006) και Deutscher Kinderhörspielpreis (2006) για το καλύτερο θεατρικό και ραδιοφωνικό έργο για παιδιά στη Γερμανία, το βραβείο KinderLITERAturpreis λογοτεχνίας για παιδιά, βραβείο στο Γερμανοολλανδικό φεστιβάλ θεάτρου νέων Kaas und Kappes, το βραβείο κοινού Ταμ-Ταμ (2008) και το βραβείο του συλλόγου παιδικών βιβλιοπωλών ή βραβείο των μαγισσών (Prix Sorcières, 2009) στη Γαλλία, το ιταλικό βραβείο Άντερσεν και το βραβείο παιδικής λογοτεχνίας Vlag & Wimpel στην Ολλανδία. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από το 2012 από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Σώτης Τριανταφύλλου και την αυθεντική εικονογράφηση του Γιοργκ Μύλε (τιμήθηκε για την παρούσα εικονογράφησή του).

    Τι συμβαίνει στην Κιβωτό στις Οκτώ; Τρεις πιγκουίνοι, δυο μεγαλούτσικοι και ένα μικρός, περιπλανώνται σε ένα μέρος γεμάτο χιόνι και πάγο, πάγο και χιόνι. Μια πεταλούδα εμφανίζεται και η.. απώλειά της γίνεται η πέτρα του σκανδάλου. Δυο εισιτήρια για την κιβωτό του Νώε και τον επερχόμενο κατακλυσμό περιμένουν… δύο τυχερούς. Κι όταν οι δύο τυχεροί γίνονται τρεις, τότε ανάμεσα σε δεκάδες ζευγάρια ζωντανών όλης της γης, τρυπώνει στην κιβωτό και μια… τριάδα.

    Κι εκεί, στην Κιβωτό του Νώε, μαζί με το θηλυκό περιστέρι, κάτι σα γραμματέας του Νώε, ο θεός ανιχνεύεται σπιθαμή προς σπιθαμή με έναν μοναδικό τρόπο, ώσπου να σταματήσει ο κατακλυσμός και να ξαναπροβάλλει ο ήλιος. Μα όχι μόνο ο Θεός! Θαρρώ γίνεται μια παράλληλη και εξίσου σημαντική ιχνηλάτηση. Είναι αυτή της φιλίας. Γιατί οι πιγκουίνοι αρνούνται να δεχτούν ως ενεδεχόμενο ακομα να μπουν στην κιβωτό δύο, αφήνοντας έξω τον τρίτο φίλο τους.

    Ο βιβλικός κατακλυσμός του Νώε είναι το φόντο, είναι το λαμπρό σκηνικό μπροστά από το οποίο ο Hub στήνει αυτή του την ιχνηλασία. Ο Ηλίας Καρελλάς παίρνει αυτό το ευφυές κείμενο, το αντιμετωπίζει με σεβασμό κατά τη μετάφραση και μεταφορά του, το μεταπλάθει, το φέρνει στα μέτρα μιας θεατρικής παράστασης και συνεπικουρούμενος από 4 ταλαντούχους ηθοποιούς και την τριάδα των τρομερών Burger Project (είναι απίθανοι πραγματικά), δημιουργεί μια ευρηματική περιπέτεια με πολύ χιούμορ που διαπερνά κάθετα πολλές ηλικίες, ερωτήματα διατυπωμένα σαν από παιδιά, αστείες κινήσεις και χορογραφίες, τρομερές πραγματικά γκριμάτσες εύρυθμη, μουσική που ξεσηκώνει και δύο σκηνικά, άρτια αισθητικά για να είναι το ραντεβού στις οκτώ ακριβές και εντυπωσιακό.

    Ο Ηλίας Καρελλάς Καρελλάς παίρνει την παιχνιδιάρικη, σκανδαλιστική, αδογμάτιστη και άκρως χιουμοριστική γραφή του Ουμπ, στήνει τους τρεις πιγκουίνους (Φάνης Παυλόπουλος, Νίκος Τουρνάκης Νικόλας Φραγκιουδάκης) και την περιστέρα (Ζαχαρούλα Κληματσάκη) στη σκηνή και ζωντανεύει το σαρκασμό, την αναζήτηση και την ιχνηλασία του θεού με τρόπο υποδειγματικό και καθόλου προκλητικό ακόμα και δια τους θρησκευτικά ευαίσθητους. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Δεν υπάρχει προσβολή ή κατήχηση, δεν υπάρχει καν πρόθεση για κάτι τέτοιο. Δεν το κάνει ο Ουμπ αυτό. Δεν το κάνει ούτε ο Καρελλάς. 

    Αν εγείρουμε ένα ερώτημα κατά πόσο τα παιδιά είναι έτοιμα να δεχθούν τέτοιες απορίες και αναζητήσεις, σκέφτομαι: τι σας κάνει να πιστεύετε πως τα παιδιά είναι έτοιμα να αποδεχθούν το θεό και όλους τους υπόλοιπους που τον περιστοιχίζουν με τους οποίους τα κατηχούμε από την κοιλιά της μάνας τους αλλά όχι να τον "γαργαλήσουν" λιγάκι με ερωτήσεις και σκέψεις ή καλύτερα με σπίθες ερωτημάτων; Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι ο θεός είναι ένα άβατο το οποίο πρέπει να μάθουμε τα παιδιά μας να μη διανοούνται καν να πλησιάσουν παρά μόνο με κεριά, προσευχές και φόβο; Αυτό και μόνον.

    Τη συνιστώ ανεπιφύλακτα την παράσταση. Αυτή η διαρκής διελκυστίνδα της πανταχού παρούσας κι απούσας φιλίας, ο πανταχού παρών, όχι δυσνόητος, φιλοσοφικός λόγος του Ουμπ και 7 ηθοποιοί και μουσικοί της παράστασης θα κερδίσουν το χειροκρότημά μικρών και μεγαλύτερων. Γιατί πρέπει να σας πω πως Στην Κιβωτό στις Οκτώ περνάνε υπέροχα και οι μεγάλοι που σε πολλές θεατρικές παραστάσεις για παιδιά κοιτάζουν το ρολόι ή χασμουριούνται ή εναλλάξ.

    Να πάτε στο θέατρο Κάππα. Θα περάσετε πολύ όμορφα μέσα σε όλα τα άλλα.

     

    Στην Κιβωτό στις Οκτώ

    Θέατρο Κάππα-Παιδική σκηνή Ηλία Καρελλά
    Κυψέλης 2 (Πεδίον του Άρεως)

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
    Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Ηλίας Καρελλάς
    Πρωτότυπη μουσική: Burger Project
    Κίνηση-Χορογραφία: Ειρήνη Κυρμιζάκη
    Σκηνογραφία-Φωτισμοί: Ηλίας Καρελλάς
    Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Γκόρου
    Φιγούρες θεάτρου σκιών: Νικόλας Τζιβελέκης, Μάριος Γιαννούλης, Ηλίας Καρελλάς
    Κατασκευή σκηνικού: Μιχάλης Ράπτης
    Κατασκευή Κοστουμιών: Βεστιάριο
    Ειδικές κατασκευές: Harti Harti
    Ζωγραφικές εκτελέσεις: Constans Art
    Εικαστικό-φωτογραφίες-video animation: Τζένη Καρελλά
    Δημιουργικό: Χριστίνα Λαζόγλου
    Promo video: Θάνος Κοσμίδης

    Παίζουν: Ζαχαρούλα Κληματσάκη, Φάνης Παυλόπουλος, Νίκος Τουρνάκης Νικόλας Φραγκιουδάκης

    Μαζί τους στη μουσική οι: Al Malapolas Kalabokis, Professor Cosmic και Mr Finger από τους Burger Project!

    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
    Στο
    Θέατρο Κάππα-Παιδική σκηνή Ηλία Καρελλά
    Διεύθυνση: Κυψέλης 2 (Πεδίον του Άρεως)
    Πρώτη παράσταση: 8 Οκτωβρίου 2016
    Παραστάσεις: κάθε Κυριακή στις 11.30 το πρωί για το κοινό έως 9/4/2017Και από
    Δευτέρα έως Παρασκευή στις 10.30 το πρωί οργανωμένες παραστάσεις σχολείων

    Τιμές εισιτηρίων: 12€ (ενήλικας), 8€ (παιδικό, ανέργων, πολυτέκνων, τριτέκνων με την επίδειξη κάρτας)/ Ειδική τιμή για σχολεία

    Πληροφορίες για την παιδική σκηνή/ Κρατήσεις για σχολεία, συλλόγους και ομάδες: 210 7777104 & 210 7777124

    Website: www.thiasoskarella.weebly.com

    Προπώληση εισιτηρίων: Ticket Services
    Ταμείο: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)
    Εισιτήρια online:
    www.ticketservices.gr
    Τηλεφωνική Αγορά: 210 7234567

    Προσφορά προπώλησης έως 8 Οκτωβρίου: 8€

    Γνωρίστε τον Ηλία Καρελλά
    Ο Ηλίας Καρελλάς ξεκίνησε την πορεία του το 1996 με παραστάσεις Θεάτρου Σκιών. Το 2002, και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δίνει μια ανανεωτική πνοή στο Θέατρο για Παιδιά και Νέους, δημιουργώντας πρωτοποριακές παραστάσεις όπου συνυπάρχουν αρμονικά επί σκηνής, ο ηθοποιός, η σκιά, η κούκλα, η μάσκα, τα πολυμέσα και η ζωντανή μουσική.

    Μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει παραστάσεις σε γνωστά θέατρα της Αθήνας προσελκύοντας κατά μέσο όρο 50.000 θεατές ανά θεατρική σεζόν, έχοντας πλέον αποκτήσει μια μοναδική ταυτότητα στο χώρο του παιδικού θεάματος. Σε αναγνώριση του καλλιτεχνικού του έργου, ο Θίασός του έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων και της UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων. Με τη δράση του έχει στηρίξει το ‘Χαμόγελο του Παιδιού’, τη ‘Φλόγα’, τα Παιδικά Χωριά SOS, τον Ερυθρό Σταυρό, τη Unicef, κ.α. 

    Ανάμεσα στις σημαντικότερες θεατρικές παραγωγές για παιδικό κοινό: Γ. Βιζυηνού «Το μόνο ταξίδι της ζωής του» (θέατρο Κάππα), Β. Κορνάρου «Ερωτόκριτος» (θέατρο Κάππα) «Χιονάτη» (θέατρο Τριανόν), «Πεντάμορφη και Τέρας» (θέατρο Τριανόν) «Το κουτί της Πανδώρας» (θέατρο Τριανόν), «Αργοναύτες» (θέατρο Προσκήνιο), «Ερωτόκριτος» (θέατρο Προσκήνιο), Αριστοφάνη «Όρνιθες» (θέατρο Νέο Ριάλτο), «Θησέας και Μινώταυρος» (θέατρο Νέο Ριάλτο), «Σκιομαγειρέματα» (περιοδεία), «Φιγούρα Μαγεμένη» (περιοδεία), «Σκιές του Κόσμου» (περιοδεία), «Η πόλη των σκιών» (περιοδεία) «στα ίχνη των σκιών» (περιοδεία), «Σκιοταξιδεύοντας» (περιοδεία), «Σκιών Ιστορίες» (θέατρο Προσκήνιο), «Όρνιθες» (θέατρο Νέο Ριάλτο), «Θησέας και Μινώταυρος» (θέατρο Νέο Ριάλτο), «Πλούτος» του Αριστοφάνη (περιοδεία), «Το Μαγικό Μπουκάλι» (περιοδεία), «Στο Καφενείο του Καραγκιόζη» (περιοδεία).

    Επίσης, για ενήλικο κοινό: «Karagiozis- δύο πακέτα τσιγάρα» (θέατρο Επί Κολωνώ), «Καραγκιόζης-the stand back comedy no 2» (Τάκη 13), «Καραγκιόζης-the stand back comedy» (θέατρο Βικτώρια), «Νύχτες γέλιου και τρόμου» (θέατρο Βικτώρια).

    Το Σεπτέμβριο του 2102 διοργάνωσε το καινοτόμο φεστιβάλ KARAGIOZIS MUSIC PROJECT σε συνεργασία με τους Άθω Δανέλλη, Μάρθα Φριντήλα & Kubara Trio, The Burger Project, Encardia,  KOMPANIA, EleKtroBalkana, Γιάλα και Doros. 

    To 2013 και 2014 συμμετείχε στην παράσταση «Μύθοι του Αισώπου» του Δημήτρη Παπαδημητρίου, ένα μουσικό παραμύθι για τραγουδιστές ορχήστρα και θέατρο σκιών στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση ενώ επί τρεις συνεχείς χρονιές συνεργάζεται με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με παραστάσεις θεάτρου σκιών και ζωντανής μουσικής (συνεργασίες με Burger Project, Αρετή Κετιμέ, Ημισκούμπρια, Kompania, Πάνο Μουζουράκη κ.α). Τον Ιούνιο 2015, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Η Νύχτα Μέρα» από το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, παρουσίασε την παράσταση «Ο Καραγκιόζης Οικολόγος» ενώ πρόσφατα συμμετείχε ως αφηγητής στη μουσική παράσταση «Μια φορά και έναν καιρό» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

    Έχει προβληθεί από πολλούς τηλεοπτικούς σταθμούς κι έχει αποσπάσει σημαντικές κριτικές κι αφιερώματα στον ημερήσιο και μηνιαίο τύπο. Για τις παραστάσεις του, έχει τιμηθεί κατά καιρούς με βραβεία από αναγνωρισμένους φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    Κάποιες από τις παραστάσεις του μεταφέρονται στο χώρο των σχολείων, σε δήμους και φεστιβάλ όλης της χώρας, ενώ, παράλληλα, διοργανώνει σεμινάρια και εργαστήρια κατασκευής-εμψύχωσης φιγούρας και κούκλας για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

    Είναι Καλλιτεχνικός διευθυντής  του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών.

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular