More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΣτραντ... ένα βιολί για βαλς και ορχήστρα, των Νίκης Κάντζου και Φυλλιώς...

    Στραντ… ένα βιολί για βαλς και ορχήστρα, των Νίκης Κάντζου και Φυλλιώς Νικολούδη (εικ.: Ναταλία Καπατσούλια)

    Μελαγχολικό μέρες τώρα το βιολί. Πέρασε από τα χέρια ενός πρίγκιπα, ενός δούκα, μιας κοπέλας με μπλε φόρεμα. Ήταν ένα διάσημο Στραντιβάριους, το είχε φτιάξει ο Αντόνιο Στραντιβάρι πριν από διακόσια χρόνια. Μα τώρα οι εποχές άλλαξαν, οι γιορτές λιγόστεψαν και το βιολί παροπλίστηκε δίπλα στο βάζο με τα λουλούδια. “Θέλω να παίξω ξανά μουσική και οι άνθρωποι να χορεύουν βαλς”, μονολογούσε όλη την ώρα.

    Ένα πρωινό, μπήκε στο σαλόνι όπου αναπαυόταν το βιολί. Κρατούσε ένα σημείωμα: “Αγαπητές Μάρκο, θα βρεις τον Στραντ πάνω στην κίτρινη κονσόλα. Είναι δικός σου. Καλές συναυλίες. Σε φιλώ, η γιαγιά σου”. Μετά από λίγο κατάλαβε ότι ο Στραντ ήταν το βιολί, το πήρε και άρχισε να παίζει τη μελωδία του Ωραίου Γαλάζιου Δούναβη του Γιόχαν Στράους. Μα έλειπε ο κόσμος. Και τότε ο Μάρκος αποφάσισε να πάει τον Στραντ να παίξει σε μια συναυλία. Μια συναυλία αλλιώτικη…

    Με έμπνευση από την κλασική μουσική και τους πίνακες ζωγραφικής, η Φυλλιώ Νικολούδη και η Νίκη Κάντζου γράφουν μια ιστορία που ξεκινά από ένα παρατημένο βιολί Στραντιβάριους για να γίνει στην πορεία ωδή στη μουσική, στα μουσικά όργανα, στη συνεργασία των μουσικών, στην πολυμορφία και την διεισδυτικότητα της μουσικής, αλλά και της ευεργετικής επίδρασης στη ζωή των ανθρώπων.

    Πολύ χρήσιμο το παράρτημα με στοιχεία για τη ζωή σημαντικών κλασικών συνθετών (Μπαχ, Χάιντν, Μπετόβεν, Σούμπερτ, Μότσαρτ), με αποφθέγματά τους για τη μουσική, με ασκήσεις κατανόησης, εμπέδωσης και παρατηρητικότητας πάνω στα θέματα του βιβλίου, με μουσικό γλωσσάρι και ανάλυση των οργάνων μιας συμφωνικής ορχήστρας.

    Το πιο σημαντικό, όμως, που συμβαίνει σε αυτό το βιβλίο, κατά τη γνώμη μου (όπως και στο Ζωγραφική:Όλα ξεκινούν με μία τελεία!, της Νίκης Κάντζου) είναι αυτό το εξαιρετικό πάντρεμα, αυτή η έξυπνη και αρμονική διείσδυση γνωστών έργων τέχνης σημαντικών ζωγράφων (Ντιφί, Σαγκάλ, Μπουλανζέ, Ρενουάρ, Μπάντι κ.α.) στην εξέλιξη της ιστορίας. Πίνακες ζωγραφικής με μουσικούς, από κοντσέρτα, από χορευτικές και μουσικές σκηνές και όχι μόνο που κρέμονται χάρη στην έμπνευση των δύο συγγραφέων και την εικαστική ευφυΐα της Ναταλίας Καπατσούλια και τραβούν το βλέμμα του αναγνώστη, εκτείνοντας την ιστορία και πέρα από τη μουσική, στην μαγεία της εικαστικής τέχνης και την αλληλεπίδρασή της με τη μουσική.

    Πολύ καλή δουλειά.

    Για παιδιά 4-7 ετών.

    Εκδόσεις Διάπλαση.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Στραντ… ένα βιολί για βαλς και ορχήστρα
    Συγγραφέας: Νίκη Κάντζου, Φυλλιώ Νικολούδη
    Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
    Καλλ. επιμέλεια: Αγάπη Σωτηροπούλου
    Εκδόσεις: Διάπλαση, Ιανουάριος 2020
    Επιμέλεια: Αλέξανδρος Πανούσης
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 22 Χ 24
    ISBN: 978-960-567-182-2

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular