More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο0-2 ετώνΤα Μεγάλα Όνειρα: ένα προσωποποιημένο παραμύθι που κάνει το παιδί-αναγνώστη πρωταγωνιστή του

    Τα Μεγάλα Όνειρα: ένα προσωποποιημένο παραμύθι που κάνει το παιδί-αναγνώστη πρωταγωνιστή του

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 1+ (target 2-7) – Προσωποποιημένα εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά

    Τα προσωποποιημένα βιβλία είναι βιβλία που προσαρμόζονται ειδικά στο κάθε παιδί, καθώς περιέχουν εξατομικευμένες μεταβλητές σε κείμενο και εικόνα, αξιοποιώντας εξωτερικά χαρακτηριστικά, το όνομα του παιδιού και άλλες πληροφορίες που μπορεί να δώσουμε στους δημιουργούς. Το ελκυστικό αυτό πρότζεκτ σε πολλές χώρες του εξωτερικού, το προσωποποιημένο βιβλίο γνωρίζει άνθιση και αποτελεί διαδεδομένο δώρο σε παιδιά και ειδικές περιστάσεις (γενέθλια, γιορτές, βαφτίσεις κτλ).

    Περί τίνος πρόκειται

    Η Βιργινία Χατζηκωνσταντινίδου έχει δημιουργήσει δύο πολύ δυναμικά προσωποποιημένα βιβλία. Το ένα, το “Παραμύθι με όνομα” το είχαμε συστήσει από τον πρώτο καιρό κυκλοφορίας του. Σε αυτό, ο Ποντικοευχούλης, ο ποντικός που πραγματοποιεί τις ευχές των παιδιών και τα ζώα της μαγικής Γραμματοχώρας βοηθούν το παιδί-αναγνώστη του βιβλίου να βρει τα γράμματα που έχουν εξαφανιστεί. Ο! το μυστήριο λύνεται και τα γράμματα σχηματίζουν… το όνομα του παιδιού στο οποίο έχουμε χαρίσει το βιβλίο, ενώ το χαμόγελό του είναι τεράστιο.

    Πρόκειται για βιβλίο στη λογική των Lost my name προσωποποιημένων βιβλίων (personalized picture books), όπου η ιστορία μεταβάλλεται σε κείμενο και εικόνα, προσαρμόζοντας βασικά εξωτερικά χαρακτηριστικά (μαλλιά, μάτια) αλλά και τα ζώα που συναντά το παιδί, άρα και τους γρίφους, ώστε να σχηματιστεί το όνομά του. Για παράδειγμα ένα κορίτσι που λέγεται Άννα κατά της διάρκεια της ιστορίας θα συναντήσει μια αρκούδα, μια νυχτερίδα, μια νυφίτσα, μια αραχνούλα για να την βοηθήσουν στην λύση του μυστηρίου, ενώ αν λέγεται Μάριος θα συναντήσει ένα μυρμήγκι, μια αλεπού, ένα ρακούν, έναν ιπποπόταμο, μια όρκα και ένα σκουλήκι.

    “Το παραμύθι με όνομα είναι το πρώτο παραμύθι που φτιάξαμε γενικά. Μέσα από αυτό  θέλουμε το κάθε παιδί να έρθει σε επαφή με την έννοια της προσωποποίησης και να καταλάβει ότι μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής στο δικό του παραμύθι. Οι στόχοι μας στο παραμύθι με όνομα είναι δύο. Αρχικά να προκαλέσουμε χαρά στο παιδί καθώς αυτό αντιλαμβάνεται ότι γίνεται ο ήρωας ενός παραμυθιού και σε δεύτερο χρόνο να ενισχύσουμε τη διαδικασία μάθησης καθώς έχουμε πια κερδίσει το ενδιαφέρον του παιδιού”, μας είπε η συγγραφέας των προσωποποιημένων παραμυθιών Βιργινία Χατζηκωνσταντινίδου.

    Τα Μεγάλα Όνειρα

    Τώρα, η συγγραφέας κυκλοφόρησε ένα νέο και πολύ ιδιαίτερο κατά την άποψή μας προσωποποιημένο παραμύθι. Πρόκειται για Τα μεγάλα όνειρα το οποίο ανήκει σε μια καινούρια σειρά προσωποποιημένων παραμυθιών με τίτλο Τα παραμύθια του Μέλλοντος τα οποία σχεδιάζονται με την βοήθεια παιδοψυχολόγων και έχουν στόχο με την βοήθεια της προσωποποίησης, που έλκει την προσοχή του παιδιού, να το βοηθήσουν στην απόκτηση δεξιοτήτων οι οποίες με τη σειρά τους θα ενισχύσουν την ψυχική ανθεκτικότητά του.

    Το προσωποποιημένο αυτό παραμύθι αποτελεί ουσιαστικά μια εισαγωγή για τα επόμενα παραμύθια της σειράς. Σε αυτό οι δημιουργοί φέρνουν το παιδί σε επαφή με έννοιες όπως η αγάπη και η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, η αυτοπεποίθηση κ.α.

    Είναι εξόχως σημαντικό τα παραμύθια αυτού του είδους να διαχειρίζονται σωστά από τους γονείς και όχι μόνο σαν μια χαριτωμένη προσέγγιση του παιδιού τους, που ασφαλώς είναι ούτως ή άλλως. Έτσι, στο οπισθόφυλλο κάθε παραμυθιού υπάρχει ένα barcode, το οποίο σκανάροντάς το θα μπορέσετε να διαβάσετε τις συμβουλές της ομάδας παιδοψυχολόγων του πρότζεκτ για το πώς το παραμύθι που κρατάει στα χέρια του θα γίνει, πέρα από ένα διασκεδαστικό βιβλίο και ένα ιδιαιτέρως χρήσιμο εργαλείο συναισθηματικής ευημερίας και ψυχικής ανθεκτικότητας.

    Λίγα λόγια για την ιστορία

    Πώς ένα μικρό σποράκι θα φύγει από το λιβάδι με τα λουλούδια που ζούσε για να κυνηγήσει τα όνειρά του; Μέχρι πού θα φτάσει για να ζήσει αυτό που ονειρεύεται και τι θα χρειαστεί για να μπορέσει να αντιμετωπίσει όλες τις δυσκολίες που θα βρεθούν μπροστά του; Μια προσωποποιημένη ιστορία για την σημασία της θέλησης, της τόλμης, της υπομονής και της πίστης στον εαυτό μας.

    Εστιάζοντας

    Οι έρευνες λένε ότι στα προσωποποιημένα βιβλία, ακριβώς λόγω της εμπλοκής του παιδιού σε ρόλο πρωταγωνιστή, έχουμε υψηλό επίπεδο απορρόφησης της γνώσης. Το παιδί, λένε οι ίδιες έρευνες, αντικρίζει σε αυτά τα βιβλία στοιχεία, λεπτομέρειες και ιδιαιτερότητες του εαυτού του, συναντά τον εαυτό του και συνειδητοποιεί ότι ο καθένας μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής μιας ιστορίας. Παράλληλα, η διασκεδαστική εμπλοκή του στην ιστορία κινητοποιεί τους μηχανισμούς της φωνολογικής ενημερότητας, της φαντασίας, της ενσυναίσθησης, της δοκιμής και εύρεσης λύσεων.

    Το κείμενο σε αυτό το δεύτερο βιβλίο (Τα Μεγάλα Όνειρα) είναι ακόμα πιο δουλεμένο και πιο διεισδυτικό, ενώ η εικονογράφηση πιο εικαστική, χαρούμενη, λιγότερο tech και αγκαλιάζει πιο αρμονικά το κείμενο.

    Ένα πολύ έξυπνο πρότζεκτ.

    Οι δημιουργοί

    Οι δημιουργοί των Προσωποποιημένων αυτών Παραμυθιών είναι η συγγραφέας Βιργινία Χατζηκωνσταντινίδου και η εικονογράφος Σωτηρία Μπράμου. Το πρότζεκτ υποστηρίζεται από Ομάδα Παιδοψυχολόγων που αποτελούν οι Φλώρα Κολιούλη, Ph.D Αναπτυξιακή Ψυχολόγος παιδιού και εφήβου, Ελίζα Δημητροπούλου, Msc Counselling and Psychotherapy, Μαρία Αχτσελίδου, Μsc Αναπτυξιακής Ψυχολογίας και Βιργίνια Χατζηκωνσταντινίδου ,Msc Counselling, Msc Education, Msc Inclusive and Special education.

    Πώς θα παραγγείλετε ένα προσωποποιημένο παραμύθι

    Επισκεφθείτε τον ιστότοπο www.paramithimeonoma.gr ή στείλτε μήνυμα εδώ για να ενημερωθείτε για τη διαδικασία παραγγελίας του.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Τα μεγάλα όνειρα
    Παραμύθι με όνομα
    Συγγραφέας: Βιργινία Χατζηκωνσταντινίδου
    Εικονογράφος: Σωτηρία Μπράμου
    Εκδόσεις: Προσωποιημένη Αυτοέκδοση

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular