More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΟχ, πρασίνισα, της Χριστίνας Αποστολίδη (εικ.: Γιάννης Σκουλούδης)

    Οχ, πρασίνισα, της Χριστίνας Αποστολίδη (εικ.: Γιάννης Σκουλούδης)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 3+ (target 4-6) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Ζήλια είναι ο φόβος της σύγκρισης.
    Max Frisch

    Χαριτωμένη ιστορία για τη ζήλια και τις διακλαδώσεις της από την Χριστίνα Αποστολίδη σε εικονογράφηση του Γιάννη Σκουλούδη.

    Περί τίνος πρόκειται

    Η Λεώνη έπαιζε ωραία με τον κολλητό της, τον Δημήτηρ. Tώρα τελευταία, όμως, εκείνος άρχισε να κάνει παρέα με τη Σοφία. Μέχρι ιππότη την έκανε στο αγαπημένο τους παιχνίδι, τη Βασίλισσα και τον Ιππότη. Ή αυτή ή εγώ, είπε στον Δημήτρη η Λεώνη αλλά το έργο εξακολούθησε. Λέει τον πόνο της στη μαμά της. “Λεώνη μου έχεις πρασινίσει από τη ζήλια”, της λέει εκείνη.

    Το επόμενο πρωί ξυπνάει και βλέπει ότι το δέρμα της έχει γεμίσει με πράσινους λεκέδες! Παράξενο πράγμα η ζήλια. Σχεδόν δεν νικιέται…

    Εστιάζοντας

    Με χιούμορ και σπιρτάδα η Χριστίνα Αποστολίδη δημιουργεί μια ρεαλιστική ιστορία με πηγή το σχολικό περιβάλλον. Η ζήλια είναι από τις βασικότερες συναισθηματικές εκφράσεις των παιδιών στην προσχολική και πρωτοσχολική ηλικία. Οι φίλοι τις περισσότερες φορές είναι ιδιοκτησίες και η δημιουργία τριγώνων ή τετραγώνων αποτελούν ένα είδος προδοσίας και ένα νέο πεδίο διεκδίκησης. Τα παιδιά αδυνατούν συχνά να διαχειριστούν την είσοδο ενός νέου παιδιού στο παιχνίδι. Οι δυαδικές σχέσεις δημιουργούν ασφάλεια και κάθε νέο παιδί αποτελεί μια εισβολή, μια απειλή για τη φιλία που δοκιμάζεται.

    Με το εύρημα του πράσινου χρώματος και των κηλίδων που μόνο η ηρωίδα βλέπει,η συγγραφέας τονίζει τις ψυχοσωματικές αλλαγές που προκαλεί η ζήλια εντός μας, μεταβάλλοντας ακόμα και βασικές λειτουργίες (αναπνοή, κυκλοφορία αίματος κτλ), δίνοντας αναμφίβολα μια έντονα χιουμοριστική διάσταση στην ιστορία της Λεώνης.

    Η αλλαγή οπτικής γωνίας αυτής της εισβολέα, η αναπλαισίωση ουσιαστικά του τρόπου που βλέπουμε τη νέα “φίλη” μας επιτρέπει να δούμε καθαρότερα μια κατάσταση και τα πρόσωπα που τη δημιουργούν. Ο Δημήτρης είναι φίλος και η Σοφία είναι πολύ καλύτερη από όσα της καταλόγιζε αρχικά η Λεώνη.

    Η εικονογράφηση του Γιάννη Σκουλούδη ακολουθεί και επαυξάνει την σπιρτάδα της ιστορίας, ενώ η ένταση και η εκφραστικότητα της κεντρικής ηρωίδας προκύπτει από διάφορες έξυπνες αποτυπώσεις (γούρλωμα ματιών, μαλλιά, στάσεις σώματος, εκφράσεις προσώπου).

    Καλή περίπτωση για να εξετάσετε παραπλεύρως και το πράσινο χρώμα, παράλληλα ίσως με τη ζήλια.

    Για αναγνώστες από 3-5-4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Μίνωας.

    Ακούστε

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Οχ, πρασίνισα
    Συγγραφέας: Χριστίνα Αποστολίδη
    Εικονογράφος: Γιάννης Σκουλούδης
    Εκδόσεις: Μίνωας, Ιανουάριος 2022
    Ατελιέ: Τζένη Καρέτση
    Επιμέλεια: Αθηνά Λυρώνη
    Διορθώσεις: Δέσποινα Δανιήλ
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 24×27
    ISBN: 978-618-02-2004-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular